Memuru enflasyona ezdirmeyeceğiz

Bakan Şimşek, memurlara son 9-10 yılda refah payının fazlasıyla verildiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, memurları bugün de yarın da gözeteceklerini, hiçbir şekilde enflasyona ezdirmeyeceklerini bildirdi.
 
Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Hükümet ile memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmelere değindi. Şimşek, memurları hakikaten gözettiklerini, reel bazda refah artışından da pay verdiklerini belirterek, "Enflasyonun çok ötesinde bu dönemde düzenlemeler yapmışız. Şu anda konu Hakem Kurulu'na gidecek. Orada çıkacak karara hepimiz saygı göstereceğiz. Ama biz memurumuzu bugün de yarın da gözeteceğiz, hiçbir şekilde enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.
 
Son 10 yılda refah payı fazlasıyla verildi
Bakan Şimşek, son 9-10 yıldır memura hangi kıstas ele alınırsa alınsın, hangi karşılaştırma yapılırsa yapılsın, maaş düzenlemelerinde gereken hassasiyeti gösterdiklerini söyledi.
 
Ortalama memur maaşlarında 2002 sonundan bu yana, 2011 sonu itibariyle yüzde 228'lik bir artış olduğunu ifade eden Şimşek, memurlara refahtan pay verildiğini bildirdi. Şimşek, en düşük memur maaşındaki artışın ise yüzde 300'lerin üzerinde olduğunu belirtti.
 
Enflasyon farkı yansıtıldı
Bakan Şimşek, geçen sene enflasyonun öngörülenden yüksek çıktığını hatırlatarak, yıl başından itibaren yüzde 2,7'lik enflasyon farkının hemen yansıtıldığını anlattı.
Bugün konuşulan enflasyonun son 12 aya ait enflasyon olduğunu ifade eden Şimşek, bunun farkının yansıtıldığını bildirdi. Yılın ilk yarısında enflasyonun yüzde 3,5'u geçmeyeceği şeklinde tahminler yapıldığını hatırlatan Şimşek, geçerse farkın verileceğini söyledi. Yılın ikinci yarısına ilişkin de yüzde 4'lük bir öneri söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, "Sonuç itibariyle memurumuzun hiçbir şekilde enflasyona ezdirilmesi söz konusu değildir" dedi.
 
Şimşek, son 9-10 yıla bakıldığında refah payının fazlasıyla verildiğinin görüleceğin belirterek, "Yüzde 228'lik ortalama bir artış söz konusu" açıklamasında bulundu.
Bütçe içerisinde personel giderlerinin 22 milyar liradan, 100 milyar liraya çıktığını açıklayan Şimşek, 5 katlık bir artışın söz konusu olduğunu ve bütçe içerisindeki payın da yüzde 18'den, yüzde 28'e çıktığını söyledi. Bakan Şimşek, "Memurlar 2002 yılında bütçenin toplamından yüzde 18'lik pay alırken, bugün yüzde 28'lik pay alıyor. Bu 2011 rakamı. 2012'de verilecek ilave artışlarla birlikte bu payın yüzde 30'a ulaşması ihtimali son derece yüksek" diye konuştu.
Şimşek, ülkede her şeyin gözetilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Memurumuzu, işçimizi de tabii ki gözeteceğiz. Ama aynı zamanda bunu gözetirken, bizim kamunun diğer hizmetlerini de gözetmemiz lazım. Bütçe o esasa göre kuruluyor.
 
Yatırımlara bu sene için ödenek bazında öngörülen miktar 32 milyar lira civarı. Memurumuza ve kamunun çok sınırlı işçisine verdiğimiz para, personel gideri 100 milyar lira. Bir de emeklilerimize SGK'nın yaptığı ödemeler var bizim yaptığımız katkılarla. Bu sene SGK'ya yapacağımız katkı 70 milyar lira. SGK'nın emeklilere ödeyeceği maaş 105 milyar lira. Yani aslında emeklilere, memurlara, işçilere bütçeden doğrudan ve dolaylı olarak SGK üzerinden bizim yaptığımız katkılarla yapılan ödeme 205 milyar lira."
 
Birçok maktu vergiyi artıramadık
Bakan Şimşek, vergilerin artırılmasına yönelik eleştiriler için, birçok maktu vergiyi artıramadıklarını anlatarak, 2009 sonundan bu yana maktu verginin en çok alındığı akaryakıt ürünlerine 1 kuruşluk zam yapılamadığını ve çok ciddi bir vergi kaybının söz konusu olduğunu söyledi.
Tütün ürünleri, alkollü içkilerden alınacak maktu vergilerin güncellenmesine ilişkin olarak da Şimşek, "Bizim bütün vergileri otomatik olarak güncellediğimiz, yeniden değerlendirme oranında artırma hususu keşke doğru olsaydı. Çünkü, en azından o çerçevede, bütçe dengelerini daha rahat şekilde götürebilirdik" dedi.
Bakan Şimşek, yapılan doğalgaz ve elektrik zamlarının sık sık gündeme getirildiğine işaret ederek, bugün ortalama memur maaşı ile 6364 kilovat saatlik elektrik tüketibildiğini, 2002'de ise bu rakamın 3595 kilovat saat olduğunu söyledi. Şimşek, tüketilebilecek kilovat saat bazında elektrik ve ortalama memur maaşının neredeyse 2 kata kadar arttığını ifade etti.
 
Memurların 2002 yılında 1543 metreküplük doğalgaz tüketilebilirken, bugün 2301 metreküplük bir doğalgaz tüketilebildiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla biz hakikaten memurumuzu gözetmişiz, memurumuza reel bazda refah artışından da pay vermişiz. Enflasyonun çok ötesinde bu dönemde düzenlemeler yapmışız.
 
Şu anda konu Hakem Kurulu'na gidecek. Orada çıkacak karara hepimiz saygı göstereceğiz. Ama biz memurumuzu bugünde yarın da gözeteceğiz, hiçbir şekilde enflasyona ezdirmeyeceğiz."
 
Teşvik süreci tamamlanmadı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teşvik sisteminde sürecin henüz tamamlanmadığını ifade ederek, konun daha da detaylandırılacağını ve ilave yeni unsurların bulunduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin değerlendirmelerine yönelik yaptığı konuşmada, Türkiye'de ithal edilen herhangi bir ürünün yüzde 50'si ithal ediliyorsa, bu ürünün stratejik olarak kabul edildiğini söyledi. Stratejik yatırımlarda yatırımın yüzde 50'sini devletin katkı olarak verdiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Yüz liralık yatırım yapıldıysa eğer bu teşvik sistemi ilgili bakanlık tarafından detaylandırılıp, Bakanlar Kurulu'ndan karar çıktıktan sonra illerin bölgelerin öneminin bu kadar azaldığı bir uygulama olduğu görülecek. Son teşvik uygulaması görülecek ki işin özellikle ithalatı azaltmaya cari açığı azaltmaya yönelik stratejik önemi olan sektörler öne çıkacak. Belli alanlarda yapılacak yatırımlar nerede olursa olsun bu teşvikler verilecek.

Özellikle turizm geliştirme bölgeleri yatırımına yüzde 50 oranında katkı sağlıyorsunuz. Büyük yatırımlar var ve nerede olursa olsun 5. bölge yatırımı alacak olan sektörel yatırımlar var. İller arasındaki farklılıkların nispeten az olacağı kanaatindeyim."