Memurun zam pazarlığı başladı

Hükümet ile yetkili memur sendikaları, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zammı görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hükümet ile memur konfederasyonları, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zammı belirlemek üzere bir araya geldi.

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen toplu görüşmeler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da başladı.

Toplantıya, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren, konfederasyonların yetkili sendikalarının başkanları, sendika uzmanları ve bürokratlar katılıyor.

Taraflar arasında 15 gün sürecek toplu görüşmelerde, memurların gelecek yıla ilişkin ekonomik ve sosyal hakları belirlenecek.

KESK'ten ekimde tekrar görüşme önerisi

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplu görüşmelerin başlamasından yaklaşık 2 saat sonra KESK heyeti toplantı devam ederken dışarı çıktı.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, yaptığı açıklamada, toplantıda artık toplu görüşme döneminin kapatılması gerektiğini ifade ettiklerini ve toplu sözleşme yapma çağrısında bulunduklarını söyledi.

Evren, bugün toplantıyı kapatıp referandumdan sonra ekim ayında toplu sözleşme yapmak üzere yeniden bir araya gelme önerisinde bulunduklarını kaydetti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu doğrultusunda toplantıya devam edilmesi gerektiğini dile getirdiğini anlatan Evren, bunun üzerine 300 liralık seyyanen zam talebini görüşmek istediklerini, bunun da kabul edilmediğini bildirdi.

Evren, bu koşullarda gerçek bir toplu pazarlık yapmak mümkün olmadığı için görüşmeden ayrıldıklarını ve Bakan Yazıcı'dan tekliflerine getireceği yanıtı beklediklerini sözlerine ekledi.

Memur-Sen: Yüzde 5'er zaman ve 120 lira ek ödeme yapılsın

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Hükümetin pakette var olan bu hakka göre hazırlıklı gelmesini, fiili durum oluşturulmasını ve toplu sözleşmenin başlangıcının bu yıl yapılmasını istiyoruz" dedi.

Gündoğdu, gelir vergisi oranlarının indirilmesi veya matrahların artırılarak dar gelirliler aleyhine olan durumun ortadan kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti.

Gündoğdu, gelecek yıl memur maaşlarına birinci ve ikinci altı aylarda yüzde 5'er zam yapılmasını ve en az 120 lira ek ödemede bulunulmasını istediklerini söyledi.

Ayrıca sendika üyesi memurlara 3 ayda bir 60 lira toplu görüşme ikramiyesi, ayda 55 lira yiyecek yardımında bulunulmasını  istediklerini kaydeden Gündoğdu, kamuda sözleşmeli ve geçici statüde çalıştırılanların kadroya alınmasının, bu statüde çalıştırılanların sorunlarının giderilmesinin de talepleri arasında bulunduğunu bildirdi.

Türkiye Kamu-Sen: Israrcı olacağız

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu görevlilerinin geçmiş dönemdeki kayıplarının karşılanması, açlık ve yoksulluk sınırları ile çalışanlara refah payı verilmesi gibi ilkeleri dikkate alarak maaşlara 200 lirası seyyanen olmak üzere yüzde 10 zamla birlikte toplam 310 lira artış talep ettiklerini belirtti.

Daha önce mutabakata varılması nedeniyle ek ödemeye ilişkin yeni bir talepleri olmadığını ifade eden Akyıldız, "Sayın Başbakan 'masayı ciddiye almıyorum' diyerek 2008'de ek ödemeleri açıklamıştı, bunun sorumluluğunu yerine getirmek durumundadır. Verdiği sözde durmasını ve eşit işe eşit ücret uygulamasının hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kayıplarımızın telafisi için 310 lira artış talebinde ısrarcı olacağız" diye konuştu.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir