Mensa, 3 yeni sektöre giriyor
Oydan yoksun pay ihracı ile mali altyapısını güçlendiren ve tekstilde üretime yeniden başlayan Mensa, bundan sonra madencilik, enerji ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet göstermeyi hedefliyor.
Ece CEYHUN
İSTANBUL - Adanalı Mensa, önümüzdeki dönemde tekstilin yanında, gayrimenkul, enerji ve madencilik sektörlerinde de faaliyet gösteren bir yapı oluşturmaya hazırlanıyor. Şirket yılın ilk yarısında enerji, ikinci yarısında ise gayrimenkul projelerini realize etmeye çalışacak.
Şirketin ticari unvanı Mensa Sınai Ticari Mali Yatırımlar olarak değişirken seçilen faaliyet alanlarından biri de madencilik. Mensa İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş, Ulutaş Tekstil'in de Mensa ile birleşeceğini ve Ulutaş'ın aktifinde kayıtlı arsalarda konut üretmek istediklerini belirtti.
Faik Ulutaş şirketin önümüzdeki dönemdeki planlarını anlatırken oydan yoksun pay ihracı ile şirketin finansal alt yapısını düzelttiklerini belirtti. Küresel krizden darbe alan, faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan Mensa, geçmiş yıl zararlarını bilançodan çıkartarak oydan yoksun pay ihracında bulunmuştu. Türk sermaye piyasalarında ilk defa yapılan işlemin kapanışı tam bir yıl sonra 2013 Şubat ayında yapılacak. İhracın ardından yeniden faaliyete geçen, makine parkuru için bazı yatırımlar yapan, istihdam sayısını artıran Mensa, 2011 yılında 6 milyon metre kumaş üretti.
Ulutaş, 2011 için 25 milyon dolar ciro hedeflerinin olduğunu, yılı bu hedefin üzerinde az üzerinde 52 milyon TL kapattıklarını kaydetti. 2012 için de üretimin aynı seviyelerde kalmasını cironun da 30 milyon dolara çıkmasını beklediklerini açıklayan Ulutaş, oydan yoksun pay ihracı ile sadece 2011 için 25 milyon TL kur farkı zararından kurtulduklarını da kaydetti. Ulutaş, 2012 yılında Mensa'da faaliyet kârının çok daha iyi seviyelerde oluşması için çalışacaklarını da ifade etti.
Ulutaş Tekstil, Mensa ile birleşecek
Ulutaş, finansal alt yapı çalışmalarının ardından, tekstilde üretime geçtiklerini ve artık Mensa'nın adını farklı sektörlere de yazdırmak istediklerini söyledi. Ulutaş şöyle devam etti: "Mensa'yı yatırım şirketi haline dönüştürmek istiyoruz. Artık tekstilin dışında enerji, enerjiye yakın bir sektör olduğu için madenciliği ve ailenin iyi bildiği bir sektör olan gayrimenkulü yeni faaliyet alanlarımız olarak belirledik. Bu yıl ilk etapta yine grubun şirketi Ulutaş Tekstil ile Mensa'yı birleştireceğiz. Zaten yıllardan beri Mensa yüzümüz, Ulutaş ise Mensa'nın arkasındaki güçtü. Artık üretimi Mensa'da topluyoruz."
Mensa ile Ulutaş Tekstil 2011 bilançosu üzerinden birleşecek. Ulutaş Tekstil'in 135.5 milyon TL ödenmiş sermayesi ve 144 milyon TL civarında aktif değeri var. Bu aktif değerin 85 milyon TL'lik kısmını araziler oluşturuyor. Mensa'nın öz sermayesinin yüzde 50'den fazla kuvvetlenmesi bekleniyor.
Araziler İstanbul ve Kayseri'de bulunuyor
Faik Ulutaş, Ulutaş Tekstil'in ciddi bir gayrimenkul stoku olduğunu ve birleşme ile bunların Mensa bünyesine geçeceğini de anlatırken bu arazilerin ağırlıklı olarak İstanbul Büyükçekmece ile Kayseri'de olduğu bilgisini de paylaştı. Şirket birleşmesinin ardından yılın ikinci yarısında yavaş yavaş bu araziler üzerine proje üretmek için harekete geçeceklerini anlatan Ulutaş, projenin durumuna göre ortaklıkta yapabileceklerini belirtti. Ulutaş, burada çok iddialı olmayacaklarını acele etmeden yavaş yavaş bu alanlarda ilerlemek istediklerini de vurguladı.
Mensa kendi enerjisini de üretiyor
Mensa'nın çatısı altında 10 MW'lik bir enerji santrali bulunuyor. Şirket, kullanmadığı enerjiyi satıyor. Ulutaş şunları söyledi:
"Hedefimiz enerji konusunda yatırımların büyümesi. Grup şirketlerinden Mensa'nın iştiraki olmayan bir şirket, 25 MW'lik bir enerji yatırım yapıyor. Bu yatırımı da Mensa çatısı altına alabiliriz." Madencilik konusunda bir kömür madeni alma konusunda niyetlerinin olduğunu ancak sonrasında vazgeçildiğini anlatan Ulutaş, "Önceliğimizi gayrimenkule verdik. Burada önümüzü görmek istiyoruz. Madencilik işinde kısa ve orta vadede planımız henüz yok" diyor.
Bu yıl iç pazara ağırlık verecek
Mensa'nın tekstilde yüzde 65 direkt, yüzde 25 dolaylı şekilde ihracatı bulunuyor. Ağırlıklı olarak da AB bölgesine satış yapılıyor. Bu yıl Avrupa'daki gelişmeler nedeniyle iç pazara ağırlık vermeyi düşündüklerini kaydeden Ulutaş, "İhracat oranını yüzde 20-25 seviyelerine çekeceğiz" dedi. 2011'de 350 yeni eleman aldıklarını da belirten Ulutaş, "Şirketi yeniden getirdiğimiz nokta sıfırdan yatırımdan daha kıymetli oldu" değerlendirmesinde bulundu.