Merkel, bankalara 'risk vergisi' getirecek

Almanya, bankaların aldığı risklerin bedelini vergi mükelleflerinin ödememesini sağlamak için tedbir almak istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya, gelecekte bankaların aldığı risklerin bedelini vergi mükelleflerinin ödememesini sağlamak için bankalara vergi koymak dahil farklı muhtemel planlar üzerinde çalışıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, haftalık Sonntag Aktuell dergisine verdiği demeçte, "Vergi mükelleflerinin, bankaların aldığı riskleri ödeyemeyeceği çok açık. Şu anda krizden gerekli dersleri çıkarma modelleri üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri bankaların faaliyetlerinin riski konusunda vergi uygulaması ve (bankacılık sistemine) entegrasyonu seviyesi olabilir" diye konuştu.

Bankaların çözüme katkıda bulunması gerektiğini vurgulayan Merkel, "Bu konuda kendimizi vatandaşlarımıza karşı borçlu hissediyoruz ve bahara kadar bir öneride bulunacağız" dedi.

Alman bir yetkili geçen hafta, kurtarma fonlarının maliyetlerinin bir kısmını karşılamak için bankaların, varlıklarının yüzde 0,1'i oranında bir vergiyi hükümete ödemesi çağrısında bulunmuştu.

Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bankaların ekonomik krizin maliyetini paylaşmasında uluslararası uzlaşmaya ulaşılabileceği konusunda iyimser olduğunu ifade etmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir