Merkez bankalarının çabası matbaa makineleriyle sınırlı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelişmiş ülkelerin krizde hala kalıcı çözümü bulabilmek için adım atmadığını ve sırtlarını merkez bankalarına dayadığını anlatarak “Merkez bankalarının çabaları ellerindeki matbaalarla, para basma makineleriyle sınırlı” de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BORSA / FİNANS SERVİSİ - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya ekonomisinde asıl kalıcı çözümlerin hükümetlerin atacağı adımlarla gerçekleşeceğini belirterek, “Kalıcı çözüm için pek çok ülkede ciddi bütçe tedbirleri gerekiyor. Özellikle gelişmiş ülkeler, çok hızlı bir şekilde bu adımları atmaları gerekiyor. Sadece sırtlarını merkez bankalarına dayayıp ‘Sen biraz para sür biz de rahat edelim’ yaklaşımının sürdürülemez bir yaklaşım olduğunu, buradan tekrar altını çizerek vurgulamak istiyorum” dedi. Babacan, dünya ekonomilerinin kritik bir dönemden geçtiğini ifade ederek “Bu kritik dönemde bu geçici rahatlamalara hükümetlerin asla güvenmemesi lazım. Üzerine düşen adımları artık hükümetlerin parlamentoların gelişmiş ülkelerde atmaları lazım” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Arap Bankalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği ve Dünya Arap Bankacılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen “Arap-Türk Bankacılık ve Finans Forumu”nda yaptığı konuşmada, son yıllarda Körfez ülkeleri ile ikili ekonomik ve siyasi ilişkilerde Türkiye’nin önemli mesafe kat ettiğine değindi. Babacan, “Barış olmadan refah, istikrar ve adalet olmadan huzur tesis edilemez, bölgemizde istikrar sağlanmadığı sürece de küresel barışın mümkün olamayacağını düşünüyoruz. Bunun için temel değerlere ve prensiplere dayanan işbirliğinin ve ortak anlayışının oluşması kanaatindeyiz” ifadesini kullandı.

Dünya kritik bir dönemden geçiyor

Ali Babacan, krize de değinerek, dünya ekonomisinin son derece kritik bir dönemden geçtiğini, 2008 yılında başlayan finansal ve ekonomik krizin sadece evreler ve fazlar değiştirerek aslında fiilen devam ettiğini kaydetti. Komple bir çöküşü önleyebilmek amacıyla merkez bankalarının yoğun çaba gösterdiğini ifade eden Babacan, şunları söyledi:

“Ancak biliyorsunuz merkez bankalarının çabaları ellerindeki matbaalarla, para basma makineleriyle sınırlı. Asıl kalıcı çözümler hükümetlerin atacağı adımlarla gerçekleşecektir. Kalıcı çözüm için pek çok ülkede ciddi bütçe tedbirleri gerekiyor. Gelir gider dengelerinin yeniden kurulması gerekiyor. Pek çok ülkede yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde yapısal reformlar artık ertelenemeyecek kadar aciliyet kazanmış durumda. Ben buradan tekrar söylüyorum, gerçekten adım atması gereken ülkelerin, özellikle gelişmiş ülkeler açısından söylüyorum, çok hızlı bir şekilde bu adımları atmaları gerekiyor. Sadece sırtlarını merkez bankalarına dayayıp ‘Sen biraz para sür biz de rahat edelim’ yaklaşımının sürdürülemez bir yaklaşım olduğunu buradan tekrar altını çizerek vurgulamak istiyorum.”

Adımlar geciktikçe maliyetler büyüyor

Atılması gereken adımlar geciktikçe maliyetlerin büyüdüğünü belirten Babacan, “Sanmayın ki ‘bunu erteleyeyim, üç ay sonra, altı ay sonra yapalım. Bunlar bekleyebilir...’ Bu böyle olmuyor, maliyetler büyüyor. Bugün milli gelirin yüzde 1’i, yüzde 2’si ölçüsünde bir tedbirle işleri kontrol altına alabilecekken, bakıyorsunuz 6 ay sonra yüzde 3-4 tedbir bile yangını söndürmeye yetmiyor” diye konuştu. Babacan, dolayısıyla kritik bir dönemden geçildiğini, bu kritik dönemde bu geçici rahatlamalara hükümetlerin asla güvenmemesi gerektiğini, üzerine düşen adımları artık parlamentoların gelişmiş ülkelerde atmaları gerektiğini belirtti.

BDDK’da hatır gönül işi olmaz

BDDK’nın bağımsız bir kurum olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Doğrusu neyse, gözlerini kırpmadan yapıp geçerler. Hatır gönül işi olmaz. ‘Şu arkadaşımdı, dostumdu, bunlara farklı bir şey yapalım. Şu aile çok farklı bir ailedir, onlara farklı kurallar uygulayalım.’ Böyle bir şey yok. Kurallar açık bir şekilde ortaya konur ve istisnasız bir şekilde bütün bankalara uygulanır. Biz de BDDK’nın bağımsız ve dik duruşunu hep destekleriz” dedi.

Türkiye dahil Arap Birliği bankalarının aktifi 3 trilyon dolar Türkiye Bankalar Birliği (TBB)Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye ile bölge ülkeleri arasındaki ekonomik ve bankacılık faaliyetinin giderek artan bir ivmeye sahip olduğunu, Arap Bankalar Birliği’ne üye ülkeler esas alınarak yapılan analize göre; Türkiye de dahil edildiğinde, 3 trilyon dolar tutarında büyük ölçekte bir ekonomik büyüklüğe ve hemen hemen aynı büyüklükte bankacılık aktifine ulaşıldığını söyledi.

Türkiye ile bu ülkeler arasındaki dış ticaret hacminin son 10 yılda 5 milyar dolardan 34 milyar dolara yükseldiğine değinen Aydın, bu hacmin Türkiye’nin toplam dış ticaret hacminin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu kaydetti.