Merkez Bankası'na yüklendi

Özince, "Ülke sermayedarı bankacılık sektöründen tamamen çekilsin diyorsak, onu da başarmak üzereyiz. Commerzbank gelip Türkiye'de banka alsa herhalde alkış tutacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kredi genişlemelerinin ekonomide ısınma yaratacağı söylemleri ve ardından Merkez Bankası'ndan gelen hamleler, bugün TBB Başkanı Ersin Özince'nin de gündemindeydi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, "Şimdi bizler harcamayacakmışız. Ama kamu harcayacak. Burada belki Merkez Bankası, 'Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla...', diyor. 'Aman içeride ısıtıyorsun büyümeyi' Kim büyüsün o zaman? O zaman bizim bütün bankalarımızı başkaları gelsin alsın. Alsın, onda da değiliz. İyi de sonuçta da 'ülke sermayedarı bankacılık sektöründen tamamen çekilsin' diyorsak onu da başarmak üzereyiz. Commerzbank gelip Türkiye'de banka alsa herhalde alkış tutucağız" dedi.

Türkiye Bankalar Birliği toplantısında konuşan Özince, "Türk bankalarının yurtdışında yapacağı yatırımların destekleneceği söylendi. Yapılsın, bekliyoruz. KKDF'den önce yapılsın. Yalnız Türk bankalarına 'Türkiye'de büyümeyin' derseniz uluslararası banka sermayesi mutlaka büyüyecek başka piyasalar bulacaktır. Türkiye dünyanın yegane iyi piyasası değil" dedi.

"Bankaları çatır çatır batırdık"

Özince, bankacılık sektörünün eleştirildiğini, çok kötü dönemler geçirdiğini hatırlatarak, "Biz banka falan kurtarmadık. Bize 'banka kurtarmak yasak' dendi. Biz çatır çatır banka batırdık. Sektörün üçte biri işsiz kaldı ve işsiz kalanları biz sonra da işe alamadık. Hala birçoğu perişan" dedi.

Yılmaz: Aklımızın ucundan geçmiyor

Bu arada Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise bankacılıkta ölçülü ve kontrol edilebilir bir büyümenin Türkiye için uygun olduğunu düşündüklerini belirterek, "Dolayısıyla bankacılık sisteminin büyümesinin engellenmesi gibi bir şey söz konusu değil. Aklımızın ucundan da geçmiyor" dedi.

Kredi talepleri konusundaki riske dikkat çekilmesine ilişkin soruyu da Yılmaz, "Biz şu anda ekonomimizin ısındığını düşünmüyoruz. Ama ileriye yönelik, özellikle cari açık tarafından baktığımızda birtakım finansal istikrarla ilgili risklerin ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. O nedenle bugünden tedbir alıyoruz" diye konuştu.

Kredi genişlemeleri yıllıklandırıldığında yüzde 25-30 seviyelerinde göründüğüne dikkati çeken Yılmaz, bunun bugün itibarıyla ekonomide bir ısınmaya işaret etmediğini, ancak ileriye yönelik tedbirlerin bugünden proaktif olarak alınması gerektiğini, o nedenle aldıkları özellikle faiz dışı düzenleyici tedbirlerin buna yönelik olduğunu söyledi.

Bu arada Merkez Bankası, bankalardaki Türk Lirası cinsinden mevduatların zorunlu karşılık oranında bu sabah yarım puanlık artış yapmıştı. Kararın uygulanmaya başlamasının ardından piyasanın likiditesi, 26 Kasım 2010 itibariyle yaklaşık 2,1 milyar Türk lirası azalmış olacak. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir