Merkez, enflasyon hedefini değiştirmedi

Enflasyonun 2011 sonunda orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 7.9 aralığında olacağı tahmin edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yılın üçüncü Enflasyon Raporu’nu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yıl sonu enflasyon tahmininin orta noktasını değiştirmeyerek yüzde 6.9 seviyesinde tuttuklarını açıkladı.

Merkez Bankası yılın Üçüncü Enflasyon Raporunda yüzde 70 olasılıkla 2011 yılı sonu enflasyon tahmininin orta noktasının 6.9 olacağını açıkladı. Merkez Bankası yılın ikinci Enflasyon Raporunda da tahminini yüzde 6.9 olarak açıklamıştı.

Merkez Bankası 2011 yılı enflasyon aralığı tahmininde kısmı bir artış yaptı. Buna göre, 2011 enflasyon aralığını yüzde 5.9 ile yüzde 7.9 olacağını öngören Merkez Bankası 2012 yıl sonu enflasyonunun orta noktasının ise yüzde 5.2 olacağını bildirdi. 2012 yıl sonu enflasyon aralığı ise yüzde 3.5 ile yüzde 6.9 aralığında tahmin edildi. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulunuldu.

TL aşırı değerli değil

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL'nin daha fazla değer kaybetmesinin enflasyon üzerinde arzu edilmeyen katkıları olabileceğini bildirerek, ''TL'nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı da biz yaptığını düşünüyoruz. Kurlarla ilgili taahhüt verildiğinde başımıza neler geldiğini gördük. Bugün için gerçekten şunu başardık. TL üzerinde ilave bir değerleme baskısı kesinlikle şu anda yok. Bizim benzediğimiz ülkelere göre TL, yüzde 20'nin üzerinde nisbeten daha az değerli durumda" dedi.

İlave faiz artışına ihtiyaç yok

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz artışında şu an ihtimalin 3 ay önceye göre azaldığını, ilave faiz artışı ihtiyacı görmediklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sorulara verdiği yanıtlarda, faiz artışında şu an ihtimalin 3 ay önceye göre azaldığını, ilave faiz artışı ihtiyacı görmediklerini ama faizi de bir araç olarak mutlaka bulundurmaları gerektiğini söyledi. Başçı, enflasyon tahmini yaparken de yıl sonuna kadar faiz artışı öngörmediklerini vurguladı.

Erdem Başçı, bundan sonra alınacak tedbirlerin stok üzerinden, daha az maliyetli olacağını, bankacılık sektörüne ek maliyet getirmeyeceğini de söyledi.

Cari açık çift haneyi bulmaz

Başçı, cari açığın Uluslararası Para Fonu (IMF) tahmininden daha düşük olmasını beklediklerini, yıl sonunda cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının çift haneyi bulmayacağını söyledi.

'Düşük faiz, yüksek karşılık' uzun süre devam edebilir

Euro Bölgesindeki borç sorunlarının küresel boyutta bir krize dönüşmeden çözümlenme olasılığının da bulunduğunu belirten Başçı,"Ancak böyle bir durumda dahi, gelişmiş ülkelerde iktisadi faaliyet uzun süre zayıf seyrini koruyabilir. Buna karşılık, gelişmekte olan ülkelerde iç talep kaynaklı büyümenin devam ettiği, gelişmekte olan ülkelere kısa vadeli spekülatif sermaye girişlerinin yeniden hızlandığı, diğer bir ifadeyle küresel dengesizliklerin sürdüğü bir konjonktürle uzun süre yaşamak zorunda kalabiliriz. Bu senaryoda, muhtemelen dış talebimiz zayıf kalacak, emtia fiyatları yüksek seyrini koruyacak, Türkiye’ye yönelik kısa vadeli sermaye girişleri sürecek ve bütün bunlar makro finansal riskleri besleyebilecektir. Böyle bir durumda, fiyat istikrarına ve finansal istikrara dair riskleri sınırlamak amacıyla düşük politika faizi ve yüksek zorunlu karşılıklar uygulamamıza uzun süre devam etmemiz gerekebilir" şeklinde konuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir