Merkez, faizi artırmaz artırırsa da sürpriz olmaz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Piyasa bugün yapılacak Merkez Bankası'nın faiz kararını bekliyor.

Ekonomistler geçen haftalarda Merkez Bankası'nın bugünkü PPK toplantısında politika faizi ile faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit tutmasını yani ağustos ayını 'pas' geçmesini onun yerine eylül ayında faiz yükseltmesini bekliyordu.

Fakat, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ve TL'deki değer kaybı baskısı nedeniyle olası bir faiz artırımı da yeniden ihtimaller dahiline girdi. Bankacılar, "Merkez Bankası faiz artırmaz, artırsa da sürpriz olmaz" derken bir ekonomist "Yabancı, Merkez Bankası'nın üstüne gidiyor. Faiz artırımı gelebilir ama risk iştahının bu kadar bozuk olduğu dönemlerde TCMB'nin faiz artırımı ancak kanamayı yavaşlatır" diye konuştu.  Kur baskısının yüksekliğine işaret eden bir başka bankacı ise "Eğer Merkez Bankası faiz artırısa da bu uzun vadeli tahvillere düşüş bile getirebilir" dedi.

Çarşamba da Fed var

Geçen hafta ABD istihdam piyasasından gelen veriler Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerini son iki yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 2.86'ya çıkartırken yüzde 3'ler hatta orta vadede yüzde 4 seviyeleri konuşuluyor. Geçen hafta gelen Amerikan verilerinin önemli bir bölümü Fed'in tahvil alımlarını Eylül ayındaki ilk toplantısında azaltmaya bir adım daha yaklaşabileceği şeklinde yorumlandı.

Bir analist, "Amerikan tahvillerinde psikolojik bir seviye olan yüzde 3 gündeme geldi. Muhtemelen 21 Ağustosta tutanaklarla beraber görülüp görülmeyeceği anlaşılacak. Ama ABD tahvil getirileri için slogan "olacak mı değil ne zaman olacak" olmalı..." yorumunu yaptı.

Çarşamba günü de Fed'in temmuz ayı para politikası kurulu toplantısına ait tutanakların açıklanması bekleniyor. Tutanaklar piyasa açısından tahvil alımlarının ne zaman azaltılacağı ve önümüzdeki dönemde azaltma miktarının ne olacağı konusunda bir mesaj içerip içermediğinin görülnesi açısından önemli.

Altına fiziki destek

Altın, yatırım talebi, fiziki alımların desteği ve ABD'den gelen düşük tüketici güven endeksi verileri ile son iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. Spot altın yüzde 0.6 yükselerek ons başına 1,384.55 dolar ile 18 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Spot gümüş geçen hafta yüzde 13 yükselerek Eylül 2008'den bu yana en hızlı haftalık çıkışını gerçekleştirmesinin ardından ons başına 23.558 dolara çıktı ve yükselişini dokuzuncu güne taşıdı.