Mersin, Doğu Akdeniz Turizm Projesi'ne hükümet desteği istiyor

Mersin iş dünyası Mersin, Adana, Tarsus ve Hatay'ı kapsayan Doğu Akdeniz Turizm Projesi'nin hayata geçmesi için hükümetten destek bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Mersin iş dünyasının temsilcileri, Mersin, Adana, Tarsus ve Hatay'ı kapsayan Doğu Akdeniz Turizm Projesi'nin hayata geçmesi için hükümetten destek bekliyor.

Antalya'da turizmin gelişmesine katkı koyan desteklerin Doğu Akdeniz Bölgesi'ne de verilmesi gerektiğini kaydedeniş çevreleri bu sayede yaratılan bölgesel kalkınmanın işsizlik sorununa da çözüm getireceğini düşünüyor.  Bölgeye yurtdışından da çok sayıda yatırımcının ilgi gösterdiğine dikkat çeken iş çevreleri başkanlar teşviklerin yalnızca yerli değil yabancı yatırımcıyı da kapsaması gerektiğine değindi.

Turizm teşviklerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, "Turizm yatırımcısını bölgemize çekmemiz için bazı avantajları masaya koymalıyız. Bölgemiz cazibe merkezi haline gelirse daha çok yatırımcı gelecektir" değerlendirmesini yaptı. Bölgenin yoğun göç alması nedeniyle işsizlik sorununun üst seviyelerde yaşandığını belirten Karagözlü, bu sorunun çözüm yıllarından bir tanesinin Doğu Akdeniz Turizm Projesi'nin hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

"Böyle dev bir projeyle ortaya çıkılırsa onbinlerce insana iş imkânı sağlanabilir" diyen Karagözlü, daha önce benzerinin Antalya'da uygulandığını hatırlatarak benzer bir uygulamanın yeniden hayat bulmasının tam zamanı olduğunu ifade etti. Bölgenin turizm olanakları açısından çok güçlü olduğunu, yapılması planlanan Çukurova Uluslararası Havaalanı yatırımı ile turizm açısından gücünün daha da artacağını vurgulayan Karagözlü, şunları söyledi: "Türkiye'nin turizm gelirinin yarısını alan Antalya'nın dünü ve bugününe bakmamız gerekir. Antalya turizmde bu denli gelişmek için ciddi teşvikler aldı. O yıllarda yapılan yatırımların yüzde 40'ı yatırımcıya iade edildi. Belki bu derece yüksek teşvik oranları bugün verilemeyebilir ama benzer bir uygulamayı biz de bölgemiz için istiyoruz."

Göçle gelen insanların umutları söndürülmesin

Turizm teşvik kapsamında bir iyileştirme yapılması halinde Anadolu'nun makûs talihinin değişeceğine dikkat çeken  Karagözlü, turizmin gittiği her bölgeye iş ve aş gideceğini ve tüm bölgenin rahat bir nefes alacağını belirtti. "Bölgenin böyle bir yapılanmaya büyük ölçüde ihtiyacı olduğunu hepimiz bilmekteyiz" diyen Karagözlü, yatırımcıların gözünün bölgede olduğunu ancak bu kişilerin yatırıma başlaması için bölgenin yatırımların karşılığının alınabileceği bir çekim merkezi haline getirilmesi gerektiğini söyledi. "Bu gelişimi mutlaka hükümet de düşünüyordur" diyen Karagözlü, "Biz sadece bu durumu yüksek sesle dile getiriyoruz ki çalışmalar hızlansın. Bu bölgedeki insanlar buna layık. Bu insanların biran önce istihdam edilmesi gereği vardır. Göçle gelen insanların umutları söndürülmemeli" ifadelerini kullandı.

Yabancı yatırımcıdan bölgeye büyük ilgi var

Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar

Kalkınma kentsel değil bölgesel düzeyde olursa sonuç alınabilir. Antalya'da bir arada bulunan özellikler Doğu Akdeniz Bölgesi'ne yayılmış durumda  Bu nedenle bölgemizde turizmin bölgesel olarak canlandırılması gerekiyor. Mersin'in deniz ve güneşi, Adana'nın tarihi, Hatay'ın dini motifleri ön plana çıkıyor. Tek tek kentler değil oluşturulacak bir teşvik paketi ile bölgenin öne çıkarılması gerekir. Teşvikten yalnızca parasal boyutun anlaşılmamalı. Bürokrasinin azaltılıp hareket kabiliyetinin artırılması da bir teşviktir. Biz bölgemizde henüz yatırımların startını veremedik. İlk yatırım başlayıp tekerlek dönerse diğer yatırımlar bunu takip edecektir.  Doğu Akdeniz'de belli bölgeler turizmde öne çıkabilir. Bunlardan birisi Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi olduğu gibi bir diğeri de Adana sınırları içinde yer alan Karataş olabilir. Karataş golf turizmi açısından önemli bir bölge.

Yatırımcıların ilgisini büyük ölçüde çekiyor. Yurtdışından da ciddi yatırım talepleri geliyor. Almanlar, Avustralyalılar ve Amerikalılar golf turizmine yönelik yatırım araştırmaları yaparken, Hollandalılar tekne yapımıyla ilgili araştırmalar içinde. Antalya tekne yapımı konusunda oldukça gelişti. Benzer imkânlar Mersin'de de var. Bu nedenle yabancıların tekne yapımı konusunda da gözü Mersin'in üzerinde. Ancak bu yatırımcılar seçim sonuçlarını bekliyor. Hazırlanacak yeni teşvik paketinin yabancıları da kapsaması gerekiyor. Böylece bölgemize yerli ve yabancı yatırım hızla artar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir