Mersin mevcut altyapısıyla gelişebilir mi?
Ö. Abdullah ÖZDEMİR / Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı
Mersin'in ekonomik gelişme açısından belli bir potansiyeli olduğu konusunda herkes hemfikirdir. Ancak, bu potansiyelin önemli bir kısmının değerlendirilemediği de başka bir gerçektir.
Enerji, ulaştırma, iletişim, su, kanalizasyon ve çöp toplama gibi genellikle kamu tarafından sağlanan hizmetleri ifade eden altyapının güçlendirilmesi, bu potansiyeli harekete geçirecek faktörlerin başında geliyor. Mersin'i altyapı hizmetleri açısından değerlendirdiğimizde, karşımıza çıkan tablo hiç de iç açıcı değil.
Elektrik kesintileri yaşam kalitesini düşürdüğü gibi, iş hayatını (üretimi) da olumsuz etkiliyor. Elektrik şebekesinin iyileştirilmesi yönündeki çabalar sonucunda belli bir noktaya gelinse de, henüz olması gereken noktadan bir hayli uzağız. Doğalgazdan yararlanma imkanlarımız son derece kısıtlı. Organize sanayi bölgesine kadar getirilen doğalgaz altyapısının şehir merkezine ulaştırılması halinde, giderek önemli bir sorun haline gelen hava kirliliğinin önüne geçilebilir.
Mersin'de kent içi ulaşım her geçen gün biraz daha sıkışıyor. Daha önceleri bilinmeyen trafik sıkışıklığı günlük sohbetlerin konusu haline geldi. 2. ve 3. çevre yollarının tam olarak hizmete girmesi elzemdir. Ayrıca, otobandan yararlanmanın imkanları araştırılmalıdır. Otoban ile şehir arasındaki bağlantı yollarının yapılması, trafik sıkışıklığını azaltmaya yardımcı olacaktır. Trafik sıkışıklığını aşabilmenin bir yolu da, deniz taşımacılığından yararlanmaktır. Deniz taksisi ve benzeri modellerden yararlanılması düşünülmelidir. Ayrıca hafif raylı sistem ve metrobüs gibi başka şehirlerde başarı ile uygulanan yeniliklerin Mersin'e getirilmesinde de yarar görüyoruz.
Liman ve serbest bölge civarındaki karayolu ulaşımı yeniden planlanmalıdır. Mersin-Adana karayolunun en azından ilk 20 kilometresinde şerit sayısı artırılmalıdır. Limanın işlem hacminin her geçen gün biraz daha arttığı göz önüne alındığında, otobandan limana direkt bir bağlantı yolu yapılması yararlı olacaktır. Aksi halde, birkaç yıl içinde bu bölgede trafiğin kilitleneceğini söyleyebiliriz. Mersin, turizmi kendisi için stratejik bir sektör olarak seçti. Ancak, bu isabetli seçimin işe yarayabilmesi için, Mersin'i dış dünyaya açacak bir hava alanı bir an önce inşa edilmeli. Kanalizasyon ve arıtma konularında biraz geç de olsa, önemli adımlar atıldı. Yakın bir zamanda bu sorunların çözülmesini bekliyoruz. Çöp toplama ve depolama konusundaki sorunlar ise halen sürüyor.
Sonuç olarak, Mersin'in altyapısı ihtiyaçlara cevap vermekten uzaktır. Bu haliyle, ekonomik gelişmeyi hızlandıracak bir faktör olmadığı gibi, halkımızın yaşam kalitesini de düşürüyor. Mersin'in bazı bölgelerindeki altyapı eksiklikleri, Mersin'in ekonomik yönden gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birisi haline geldi. Mersin'in altyapısının, gelecekteki ihtiyaçlar göz önüne alınarak yeniden planlanması gerekiyor.