Meslek yüksek okullarımız ekonomik ihtiyaçları bilmeli
Recep ERGENÇ / Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ev sahipliğinde 5- 8 Kasım 2008 tarihinde Dördüncü Meslek Yüksek Okulları (MYO) Sorunlar ve Çözüm Önerileri Müdürler Toplantısı'nda acı gerçekle bir daha yüzleşme olanağı bulduk.
KTÜ'nün övgüye değer ev sahipliği ile geniş katılımı önemli ilk not olarak belirteyim. YÖK, İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Teknolojik Eğitimi Geliştirme Vakfı (TEGEV), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'ndan (MESS) da katılımcılar vardı.
Herkes eteğindeki taşı döktü. Görülen manzara o ki MYO'larda durum içler acısı. En acısı mezunların ülkemizin ekonomisinin ihtiyacı olan ara meslek elemanı olarak "yetiştirilemedikleri" gerçeği ile bir daha yüzleşmek oldu... Stok için eğitim yapılır mı? MYO'lardan işsizler ordusuna katılan gençler mezun ediliyor. İşe kabul edilenler ise işletmeler tarafından büyük paralar harcanarak, beceri eğitimine alınıyor. Harcanan paralar ise işletmelere maliyet olarak yansıyor. Neyse ki bu toplantıda MYO' lar da mesleki orta öğrenim kurumları gibi sosyal ortakları ile işbirliği kurmak istediklerini ortaya koydular.
Toplantıda MYO'lardan gelen akademisyenler ve öğretim elemanlarının, ülkemiz ekonomisinin ihtiyaçlarına çok uzak olduklarını gözlemledik. Her seviyedeki MYO eğitimcisinin bu hususta gelişmesine gerek sektör gerekse YÖK katkı verilmelidir. Eğitimcilerin işletmelerde (ilgili sektörde) nelerin olup bittiğini öğrenmelerine; sektör ve gerekse YÖK'ün katkıları sağlanmalıdır. İşletmelerin hangi beceriler ve yeterliliğe sahip mezun talep ettiğini en iyi onlar bilmeli. Beceri kazandırma bu kadronun ana görevi olmalı. MYO'lardan mezun öğrenci yapan kişi olmalıdır.
Üç artı üç yarıyıldan oluşacak yeni MYO programı için, üç yarıyılın okulda teorik ders, üç yarıyılın ise işletmelerde beceri eğitimine dönüşmesi sağlayacak kararı YÖK önümüzdeki günlerde kabul etmesi gündemdedir. İşletmelerde geçecek üç yarıyıl için şu sorunların çözülmesi gerekir; işletmelerde geçecek üç yarıyıl için sosyal güvenlik primleri ve öğrencilere ödenecek ücretler işletmelere yüklenmemelidir.