Mesleki eğitimin önünü açalım

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cevat KIR / Ereğli İş Geliştirme Merkezi (ERİŞGEM) Yönetim Kurulu Başkanı

Eğitim konusu yediden yetmişe herkesin dilinde olmasına ve her derdimizin sihirli iksiri gibi kabul edilmesine rağmen en temel ve en müzmin ulusal problemlerimizden biri olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda gelişen sanayimizle birlikte, artan nitelikli ara eleman ihtiyacı yoğun biçimde gündemi işgal ediyor.

Dolayısıyla eğitim sistemimizin bütün olarak yeniden ele alınıp, reel ekonominin ihtiyaçları da dikkate alınarak yeni bir sisteme kavuşturulması elzemdir. Ülkemizin bölgesel kalkınma planlarına uygun olarak geliştirilmesi hedeflenen sektörler tespit edilmeli ve bu sektörlerin ihtiyaç duyacağı nitelikli insan kaynakları doğrultusunda

bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır.

Zaten aday olduğumuz Avrupa Birliği müktesebatı da herkes için uygun ve yeterli meslek eğitimi sağlayacak şartların hazırlanmasını, tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu işgücünün yetiştirilmesi için imkanlar oluşturulmasını ve yeni teknolojilere uygun beceriler edinilmesini şart koşmakta.

Dolayısıyla bir an önce ülkemizde mesleki eğitim sistemiyle istihdam arasında fonksiyonel bir bağlantı kurulmalıdır. Zaman kaybetmeden sanayi yapısını dikkate alarak ihtiyaçlar ve istihdam arasında anlamlı bir ilişki kurmaya çalışılmalı. Sektörün üreticilerini, malzemecilerini, çalışanlarını ve ilgili tüm tarafları dinleyerek ve dikkate alarak adımlarımızı atmalıyız. Yeni öğretim yılında mesleki eğitime başvuran öğrenci sayısının rekor seviyesinde olması sevindirici.

Mesleki ve teknik liselerde okuyan öğrenci sayısında görülen artışta, yürütülen çalışmalar ve kampanyaların önemli rol oynadığına inanıyorum. Bugüne kadar yaptıklarımız çok güzel  ama yeterli değil. Ara vermeden eğitim kalitesine ve sanayimizin ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları hızlandırmak gereklidir.

Yaklaşık iki yıl önce Zonguldak, Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği'nin  (ZERÇEV) önderliğinde ve ERİŞGEM bünyesinde kurmuş olduğumuz Çelik İş Kaynakçılık Eğitim Merkezimizle mesleki eğitimde farkındalık yaratmayı amaçladık.

Bu çalışmalar diğer sivil toplum kuruluşları, kamu ve iş dünyasının da katılmasıyla kamuoyunda  ön plana çıktı.

Artık sevinerek ifade etmeliyim ki öğrencilerimiz, aileleri ve Milli Eğitim Bakanlığı da çeşitli düzenlemeler yaparak kapasiteyi artırmaya çalışıyor. Mutlu olduğum ve desteklediğim bir konu da, Çalışma Bakanlığı'nın İŞKUR vasıtasıyla meslek edindirme konusundaki desteğinin artarak devam etmesi. Çünkü mesleki eğitim

çok önemli, ülkemizin olmazsa olmazı konumunda. Son söz olarak mesleki eğitimin önünü açmanın Türkiye'nin önünü açmak olduğunun altını çizmek istiyorum.