Meslektaşlarından Dr. Öz için şok mektup!

Amerikalı bir grup doktor, ABD'de yaşayan kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz ile ilgili Columbia Üniversitesi’ne yolladıkları bir mektupla, Öz’ün işine son verilmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyaca ünlü doktor Dr. Mehmet Öz'ü "sahteci" ve "şarlatan" diye niteleyen 10 Amerikalı bilim adamının imzaladığı mektup Amerikan medyasında geniş yankı uyandırdı. 

‘‘Dr. Öz defalarca bilimsel ve kanıta dayalı tıp için küçümseme göstermiştir’’ denilerek Columbia Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi Dekanı Lee Goldman’a yollanan mektupta, Dr. Öz’ün Cerrahi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı olarak görevlerini yerine getirmediği, doktorluk yapmaktan çok şovmenlik yaptığı ve kişisel mali çıkarları için kamuoyunu yanılttığı savunuldu. 

Öz'ün üst düzey bir görevi işgal etmesi kabul edilemez

Amerikan talk-show program yapımcısı Oprah Winfrey ile birlikte TV programlarına katılarak ABD çapında ünlenen, ünü ABD’yi de aşan Dr. Mehmet Öz’ün kendisinin sunduğu televizyon programında, çıkar amaçlı olarak diyet ilaçlarını övdüğü gerekçesiyle ABD Senatosu’nda ifade vermek zorunda kaldığı da anımsatılan mektupta, ‘‘Dr. Öz’ün, en saygın üniversitelerden biri olan Columbia Üniversitesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkan Yardımcılığı gibi üst düzey bir görevi işgal etmesi kabul edilemez’’ görüşüne yer verildi. 

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi Söcüsü Doug Levy, üniversiteye gönderilen mektupta, Dr. Öz ile ilişkili iddia ve nitelemelere yanıt vermezken, ‘‘Columbia, ilkesel olarak öğretim üyelerinin kamu tartışmalarına katılma, ifade özgürlüğünü koruma konularında kararlıdır’’ yanıtı verdi.

Kalp cerrahı Dr. Mehmet Öz, kendisinin sunduğu televizyon programında, çıkar amaçlı olarak diyet ilaçlarını övdüğü gerekçesiyle, geçtiğimiz aylarda ABD Senatosu'nda ifade vermek zorunda kalmıştı. Öz, önceki yıllarda yayınlanan televizyon programlarında yeşil kahve çekirdeğinin kilo vermeyi sağladığını öne süren açıklamaları yüzünden mahkemelik olmuş, Dr. Öz hakkında suç duyurusunda bulunan Senatör McCaskill duruşma sırasında, “Programında birçok güzel şey yapıyorsun. Ama neden bu tür ürünlerin işe yaramadığını bilmene karşın bunları söylüyorsun anlamıyorum’’ diye tepki göstermişti. Önerdiği ilaçların işe yaradığına inandığını belirten Öz de, bu ilaçları kendisi ve ailesinin de denediğini, doktor olarak işinin gereksinim duyan insanlara yardım etmek olduğunu belirterek, insanlara umut olabilecek bir ürünü onlara tanıtarak kendilerine yardımcı olduğunu savunmuş, bu ilaçların diyet ve egzersiz yapmadan uzun süreli çözüm üretmeyeceğini de söylemişti.