Metro maliyetleri için denetim yapılmalı

Kılıçdaroğlu metro maliyetlerinin denetlenmesini önererek "Ulaştırma Bakanlığı yapıyor 63 milyon liraya, İstanbul Büyükşehir yapıyor 141 milyon liraya" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadıköy-Kartal metrosunun, vagonlar dahil 3,1 milyar liraya malolduğunu, hattın kilometre maliyetinin, 141 milyon lira, İzmir metrosunun kilometre başına maliyetinin ise, vagonlar dahil 56 milyon lira olduğunu belirterek, "Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe hattının kilometre başına maliyeti 63 milyon lira. Ulaştırma Bakanlığı yapıyor 63 milyon liraya, İstanbul Büyükşehir yapıyor 141 milyon liraya. Aynı kentte yapıyor. Görülüyor ki, Başbakan'ın öfkelenmek yerine denetim kurullarını devreye sokması gerekiyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Sosyal Demokrat Belediyeler Proje ve Hizmet Toplantısı'nın açılışındaki konuşmasında, Türkiye'de ilk metronun temelini atan, ilk toplu taşımacılığı, ilk toplu konut projesini ve kentsel dönüşümü başlatan belediye başkanlarının, sosyal demokrat belediye başkanları olduğunu söyledi.

CHP'nin yerel seçimlerin, 2013 yılı sonbaharında yapılacağını 1 yıl önceden öngördüğünü ve çalışmalarını buna göre yaptığını dile getiren Kılıçdaroğlu, 2012 Mayıs ayı içinde yerel seçim stratejisini belirleyen ve bu konuda önemli adımlar atan ilk partinin CHP olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin parlamentoya gelecek olan Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın yaratacağı sosyal, iktisadi etkiler nedeniyle toplumun tüm kesimlerinde tartışılması gereken bir içeriği gündeme getirdiğini ve bu konuda çaba harcadığını ifade ederek, büyükşehirlerle ilgili olarak yeni bir tasarının parlamentoya gelmesi durumunda, bunun sağlıklı tartışılmasına zemin hazırlanması gerektiğini belirtti.
Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer bu yasa tasarısı, 4 4 4'te olduğu gibi bir oldu bittiyle yasalaştırılırsa, halktan kopuk, yerel yönetimlerden kopuk, kentlerden kopuk bir hukuk düzeni oluşmasına yol açabilir. O nedenle bizim buradan yapacağımız çağrı; olumlu bakıyoruz, düşünce olumludur, büyükşehir sayısının artmasına olumlu bakıyoruz ama bunun sağlıklı bir tartışma zemininde yasalaştırılmasının yolunun bulunması gerekir" diye konuştu.

Partinin yerel yönetimler biriminin, belediyelerinin performanslarını resmi veriler üzerinden değerlendirdiğine değinen Kılıçdaroğlu, "Toplam harcamalar içinde yatırım harcamaları oranları, özgelir sağlama potansiyeli, bütçe gerçekleşmelerinin durumu gibi çeşitli performanslar analizleri yapılmış, iktidar partisinin pek çok belediyesinin bu performansların çok altında kaldığını gözlemlemiştir. Buna karşılık, CHP'li belediyelerin etkin kaynak kullanımı ve dürüst yönetim anlayışıyla öne çıktığını da biliyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, üzerinde durulması gereken temel sorunu, "pek çok proje üreten, önemli projelerin altına imza atan, kentiyle bütünleşen, hizmet verdiği beldeye nefes aldıran belediye başkanlarının yaptığı hizmetleri yeterince kamuoyuna anlatamamaları" şeklinde tanımlayarak, "Çalışan biziz, üreten biziz, halkı seven biziz, kaynağı en iyi kullanan biziz, kul hakkı yemeyen biziz, ama bunu yeterince anlatamıyoruz" dedi.

"Kullanılan kamu kaynağının, hortuma değil yatırıma gitmesi gerekir"

Kentliye hizmet eden projeler ürettiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, geçen haftalarda açılışı yapılan Kadıköy-Kartal metrosunun yapımına Şubat 2005'te başlandığını ve metronun 7,5 yılda tamamlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu, vagonlar dahil 3,1 milyar liraya maloldu. Resmi açıklamalar bu. Bu çerçevede hattın kilometre maliyeti, 141 milyon lira. Buna karşılık, İzmir metrosunun kilometre başına maliyeti, yine vagonlar dahil olmak üzere 56 milyon lira. İstanbul, 141 milyon liraya yapıyor; İzmir 56 milyon liraya yapıyor. Kullanılan kamu kaynağının, hortuma değil yatırıma gitmesi gerekir.

Bunun için, 'Sayın Başbakan, sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, bu inanılmaz fiyat farkının nedenini kamuoyuna anlatın' dedik. Bunu sormak bizim hakkımız. Bu bir eleştiri değil. Bu, kamuoyunun kafasında oluşan sorulara iktidarın sağlıklı yanıt vermesi için hazırladığımız bir zemindir."

Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Eylül'deki konuşmasında kendisine "ateş püskürdüğünü" söylerken, "Biz bilmediğimiz şeyi öğrenmek isteriz. Ama bizim öğrenmek istediğimiz konu farklı. Neden İzmir Büyükşehir Belediyesi 56 milyon liraya, neden sen 141 milyon liraya yapıyorsun 1 kilometrelik metroyu? Ben sana bunu soruyorum. Bu kadar basit bir soru. Ben Fransızca, Almanca, İngilizce, Japonca, Çince sormuyorum. Türkçe, ilköğretimi bitirmiş bir vatandaşın rahatlıkla anlayacağı basit bir soru soruyorum" diye konuştu.

İlk metro çalışmalarını Ankara'da Murat Karayalçın, İzmir'de Yüksel Çakmur, İstanbul'da Nurettin Sözen'in yaptığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Biz, attığımız temellerin metro olup olmadığını çok iyi biliriz. Onların ne anlama geldiğini de çok iyi biliriz. Eğer bir şeyler öğrenilmesi gerekiyorsa, önce bu soruyu bana soran kişinin, kendisine sorması gerekir; hafif metro nedir? Metro nedir? Nasıl yapılır? Kazması hangi tarihte atıldı?" dedi.

"Kamu İhale Yasası tümüyle delik deşik edilmişse..."

Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da Anadolu yakasında temeli atılan, 20 kilometrelik Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının yeraltı tüneli şeklinde yapılacağına, 564 milyon euroya malolacağına ve kilometre başına maliyetinin 63 milyon lira olacağına değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şimdi Sayın Başbakan'a soruyorum. İzmir'i beğenmeyebilirsin, bir sürü gerekçe bulabilirsin. Hadi onların tamamını kabul edelim. Şimdi İstanbul'dan örnek veriyorum. Ulaştırma Bakanlığı yapıyor 63 milyon liraya, İstanbul Büyükşehir yapıyor 141 milyon liraya. Aynı kentte yapıyor. Bana bunun açıklamasını yap sayın Başbakan. Biz bunu bekliyoruz.
Görülüyor ki, Başbakan'ın öfkelenmek yerine denetim kurullarını devreye sokması gerekiyor. Umudumuz var mı? Sayın Başbakan denetim kurullarını devreye koyar mı? Keşke bu soruya, 'Evet sayın Başbakan bu kadar büyük fiyat farklılıklarının olduğu yerde, ya burada bir şeyler var mı yok mu diye denetim kurullarını devreye koyar' diyelim. Sanmıyorum. Hortumdan nemalananlar, hortumun hesabını soramazlar. Yolsuzluktan beslenenler, yolsuzluğun hesabını soramazlar. Eğer Kamu İhale Yasası tümüyle delik deşik edilmişse, siz orada sağlıklı sonuçlar bekleyemezsiniz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir