Mezar taşımda 'FB Başkanı' yazacak

"Futbol'da şike" davası kapsamında ifade veren tutuklu sanık Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, "Benim mezarım belli. Mezar taşımda 'Fenerbahçe Kulübü Başkanı' yazacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 'Futbolda şike'' iddialarına ilişkin Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 6'ncı duruşmasında savunma yapan Yıldırım, "Futbolda şike" davasının tutuklu sanığı Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, "Benim mezarım belli. Mezar taşımda 'Fenerbahçe Kulübü Başkanı' yazacak" dedi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda faaliyet gösteren özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunma yapan Yıldırım, iddia makamının hiçbir hukuki delile dayanmadan zorlamalarla suç yarattığını öne sürdü.
Fenerbahçe Kulübünü, şike, şikeye teşebbüs, teşvik primi gibi faaliyetleri icra eden yöneticilerin içinde bulunduğu bir kuruluş olarak Türk kamuoyuna göstermenin son derece ağır ve haksız bir itham olduğunu belirten Yıldırım, savunmasını şöyle sürdürdü:
"Ben 22 yıldan bu yana Fenerbahçe Kulübü'nün üyesi ve 14 yıldan beri başkanı olarak hiçbir zaman ve hiçbir şekilde bu rencide edici, alçaltıcı eylemde bulunmadım. Sıfır toleranslı şikeyi Galatasaray ile Sturm Graz arasındaki maçta gördük. Şimdi 'adaletin bekçileri' diye kendilerini tanıtanlar şikeyi getirmişlerdir. Şikenin Türkiye'de olduğunu dile getirerek önlem alınması gerektiğini söyledim. TFF eliyle yandaş kulüplerle şike yapılıyordu."
Bu şekilde suçlanmasının ayıp ve insanlık dışı olduğunu belirten Yıldırım, "Fenerbahçe'den bir lira çıkar sağladıysam kendimi ölümle cezalandırırım" dedi.
Yıldırım'ın savunma yaptığı sırada araya giren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, "Fenerbahçe'ye büyük yatırımlar yaptınız, bunlar güzel şeyler. Teşekkür ederiz. Ama savunmaya gelin, savunma için başkaları da var bekleyen. İleride geniş savunmanızı yaparsınız. Ama yine de siz bilirsiniz" dedi.
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün fiziki takip ve dinleme yaptığını ve mahkemeden bununla ilgili her türlü iznin alındığını söyleyen Yıldırım, "Örgüt lideri Aziz Yıldırım hiçbir zaman telefonda konuşmuyor, yüz yüze konuşuyor. Ortam dinlemesi yapılıyor, ama hiçbir şey dinlenemiyor. Fiziki takiplerde hep para gidiyor ama bunlar zapt edilmiyor. İlhan Ekşioğlu 8 Haziran'da Dereağzı'ndaki tesislerin çatısını yapmak için kulüp kasasından para alıyor ama anlaşılamıyor. Para kasaya geri iade ediliyor. Şike için verilen para geri konulmaz. Dernekler masası denetleme yapıyor. Fenerbahçe'nin kasasında eksik yok" diye konuştu.
"Savcı Mehmet Berk, hukukun dışına çıkarak ucuz kahramanlığa soyunmuştur" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:
"Ey İstanbul emniyeti, ey organize polisi, insanların hastalıkları konusundaki konuşmaları şifre diye verirseniz hata yaparsınız. Hastalıkla ilgili 'iyi' diyoruz, 'eve gidiyorum' diyorum. Bunu da şike yaptılar. 19 maçta şike yapıldığı söylendi ama iddianamede 13 maç var. Suçlanan yöneticilerin ve teknik direktörlerin hiçbirisi iddianamede yoktur."
İddianamede, şike yapılırken 'inşaat' ve 'tarla' gibi şifreli kelimelerin kullanıldığının öne sürüldüğünü belirten Yıldırım, konuşmalarında polis çalışmalarına ve dinlemelerine karşı özel bir çaba göstermediğini söyledi.
"Fenerbahçe sevdamız en büyük gücümüz"
Bu sırada Mahkeme Heyeti Başkanı Ekinci, salonda izleyiciler arasında ayakta bulunan gazeteci Cengiz Çandar'a yer verilmesini istedi.
Bunun üzerine Çandar'ın yanında bulunan Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Kiğılı, kalkarak Çandar'a yer verdi. Bunu gören Aziz Yıldırım, "Abdullah Kiğılı da şişman. Ona da yer verilsin" demesi gülüşmelere neden olurken, sandalyede oturan sivil giyimli bir polis memuru kalkarak Kiğılı'ya yer verdi.
"Fenerbahçe sevdamız bizim en büyük gücümüz ve silahımızdır" diyen Yıldırım, "İddianamede Fenerbahçe kongresinde olaylar çıktığı anlatılıyor. Savcı Berk ABD'de yaşıyor galiba" şeklinde konuştu.
Yıldırım, Doğan Ercan'a talimat verdiği iddialarına ilişkin hiçbir telefon tapesinin bulunmadığını anlatarak, teşvik görüşmeleri için kimseye görev vermediğini, böyle bir çalışmaları da olmadığını kaydetti.
İddianamede Korcan Çelikay'ın kız kardeşine araba aldığının yazıldığını belirten Yıldırım, "Korcan Çelikay'ın kız kardeşi yoktur. Şikayetçiyim, emniyet Türkiye nüfusunu bir kişi artırmıştır. Çünkü kişi başına gayri safi milli hasıladan pay düşüyor" dedi.
Ali Kıratlı'yı Kıbrıs'a tatile göndermediğini ifade eden Yıldırım, Kıratlı'nın iş adamı olmasından dolayı Kıbrıs'a giriş-çıkışları olduğunu, bunun da kontrol edilebileceğini söyledi.
Yıldırım, transfer etmek istedikleri Gökdeniz Karadeniz'in menajerliğini Olgun Peker'in yaptığını ifade ederek, Gökdeniz'in, Trabzon'un ve ailesinin baskılarıyla orada kaldığını kaydetti.
"Galatasaray-Sturm Graz maçını da hep beraber tekrar tekrar beraber seyredelim" diyen Yıldırım, savunmasına şöyle devam etti:
"O toleranslı şike nasıl yapılır? 22 oyuncunun nasıl şike yaptığını ibreti alem için tekrar görelim. Galatasaray'ın Malatyaspor'lu oyunculara verdiği arabaları, Bursaspor kalecisine teklif edilen şikeyi, Galatasaray'ın Ankaragücü'nü 8-0 yenmesini yeniden irdelemek lazım. O zaman temiz futbolu anlarız. Denizli'ye ne kadar teşvik primi verildiğini bir bürokratın ağzından dinleyelim. Bugünlerde adaletin bekçileri olanların, bu ülkeye şikeyi, teşviki getirdiğini unutmayalım. Ancak konu şike ve teşvik meselesi değildir. Bugün konu Türk sporunu ele geçirme operasyonudur."
Yıldırım, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, rakipleri yenmeden şampiyon olunamadığını belirterek, Mecnun Odyakmaz'ın Fenerbahçe'nin şampiyon olması için şike yaparak destek verdiği iddialarının iftira atmaktan başka bir şey olmadığını kaydetti.
"İddianame iddialar manzumesidir"
İddianamenin varsayımlar üzerine kurgulandığını ifade eden Yıldırım, "Bu iddianame iddialar manzumesidir. Diğer takımların oynadığı müsabakalarda da örgüt lehine olacak şekilde şike faaliyetleri içerisinde bulunduğu söylenmektedir. Bu takımlar hangileridir ve hangi şekilde şike yaparak Fenerbahçe Spor Kulübü lehine faaliyetler içerisinde bulunmuştur? Bunun açıklığa kavuşturulmasını iddia makamından istiyorum. Hayali olan şeyler değil, gerçek olan konular veya kişiler belirlenirse, ancak o takdirde gerçek konularla ilgili açıklamalarımızı yapabiliriz" ifadesini kullandı.
Yıldırım, iddianamede hakkında "Transfer şikesi" suçlaması yöneltildiğini belirterek, bunun "Kanunda tanımlanmayan suç" olduğunu söyledi.
Bu kavramın ne iç hukukta ne UEFA, FIFA ve CAS'ta mevcut olmadığını dile getiren Yıldırım, "Kendinden menkul birkaç spor hukukçusunun makalelerinde geçen bu kavram ve suç tipine dayanılarak iddianame tanzimi hukuksuzluğun en açık kanıtıdır" şeklinde konuştu.
Yıldırım, Türkiye'nin bu davayla tüm dünyaya rezil edildiğini öne sürerek, şunları kaydetti:
"Eğer bu dava şike davası ise 14 Nisan 2011'den önce Türkiye'de şike suç olarak gözükmüyor. Teşvik ve şikeyi dolandırıcılığa sokarak yargılamaya çalışıyorsunuz. Eğer şike varsa, gizlilik kararı olmasına rağmen operasyon başlamadan emniyet tarafından hazırlanan kirli bilgiler basına verilerek kamuoyu oluşturulmaya çalışılmazdı. Operasyonları yapanlar tarih önünde, birilerine hizmet için bu olayları yaptıklarından dolayı yargılanacaklardır."
Bu arada, adliye dışında tezahürat yapan Fenerbahçeli taraftarların sesi duruşma salonuna kadar geldi.
"500 bin doları borç verdim"
Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'nin, "Savunmanızda eksik kalan yerler olursa avukatlarınız tamamlar" demesi üzerine Yıldırım, "Hayır efendim, ben savunmamı tamamlarım" dedi.
Bunun üzerine Ekinci, "O zaman avukatları neden tutuyorsunuz?" diye sordu. Yıldırım da "TCK-CMK işlerine baksınlar diye tuttum" yanıtını verdi.
Yeni "şike" yasasını çıkaran başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile milletvekillerine kendi ve tahliye olan arkadaşları adına teşekkür eden Yıldırım, "Savcı Mehmet Berk, yeni yasa çıkınca tahliye olacağımızı avukatlara söylemiş. Ancak hala bu kadar insan tutukluyuz" dedi.
İddianamede yer alan Kıbrıs'a kaçacağına ilişkin iddiaları reddeden Yıldırım, "Benim mezarım belli. Mezar taşımda 'Fenerbahçe Kulübü Başkanı' yazacak" ifadesini kullandı.
Aziz Yıldırım, hiçbir örgütün üyesi olmadığını belirterek, iddia edilen örgütün Fenerbahçe olduğunu öne sürdü.
Yıldırım, 10 Aralık 2011'deki Manisaspor-Trabzonspor maçı için kendisinin 500 bin dolar şike parası gönderdiği iddialarına değinerek, "O parayı borç amacıyla verdim. Darda idiler. Daha sonra o para bana 125 bin dolarlık 4 çek olarak geri ödendi. Bu yaşıma kadar futbolla uğraştım. Bu işin içindeyim. Şike yapsaydım parayı neden şirketten göndereyim?" diye konuştu.
Kasımpaşa-Fenerbahçe maçına da işaret eden Yıldırım, "İddianameden önce polis fezlekesinde Fırat Kocaoğlu'na şike parası verdiğimiz iddia edildi. Ancak bu iddianameden çıkarılmış. Bunun yerine Murat Şahin konmuş. Murat Şahin'e şike parası verdiğimiz iddia ediliyor. Ancak Murat Şahin o maçta oynamadı" dedi.
Yıldırım, Trabzonspor-Bursaspor maçıyla ilgili iddialara da yanıt vererek, "Sercan Yıldırım ile iki arkadaşına teşvik primi verdiğim iddia ediliyor. Bu tamamen hayal ürünüdür. Şike yapacak olsaydım, kendi sahamızda oynadığımız Fenerbahçe-Bursaspor maçında, berabere kaldığımız maçta yapardım" ifadelerini kullandı.
Bu arada, bir kişinin duruşma salonunda çektiği fotoğrafın bir internet sitesinde yayınlandığını haber alması üzerine Mahkeme Başkanı Ekinci, fotoğraf çekenler hakkında yasal işlem yapılacağını açıkladı.
Ekinci, Yıldırım'ın savunmasına ara vererek, duruşmayı 23 Şubat Perşembe gününe erteledi.
Mehmet Ekinci, perşembe günü Aziz Yıldırım'ın savunmasına devam edeceğini, aynı gün diğer tutuklu sanıkların da savunmasının alınacağını söyledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir