MGK Bildirisi bizi tatmin etmedi
Alınan bilgiye göre, ekonomik ve siyasi gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı ve sonuç bildirisi de ayrıntılı olarak değerlendirildi.
ANKARA – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Milli Güvenlik Kurulu toplantısına ilişkin sonuç bildirisinin "tatmin edici olmadığını" kaydetti.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplandı.
Alınan bilgiye göre, ekonomik ve siyasi gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı ve sonuç bildirisi de ayrıntılı olarak değerlendirildi.
Baykal, MGK toplantısının, gündemdeki konular nedeniyle ilgi odağı haline geldiğini belirterek, "Ancak çıkan sonuç bizi tatmin etmedi" değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda, Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratmaya dönük beyan ve yayınların gündeme geldiğinin anlaşıldığını ifade eden Baykal, MGK'nın, sonuç bildirisinde bu konuda bir tespit yaptığını ancak tespit yapmanın yeterli bir yaklaşım olmadığını savundu.
Baykal, "MGK, devletin en üst kurullarından biridir. Sadece tespit yapan bir kurul olamaz. Çözüm önerileri oluşturmalı ve hükümete bu çözümleri tavsiye olarak sunmalıdır. Şikayetler dile getirildi de sivil kanat ne dedi? Hükümet ne önlem alacak? MGK'nın sonuç bildirisinde bunun bir işareti yok" görüşünü ifade etti.
Albay Dursun Çiçek'in tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkinin zamanlamasına da dikkati çeken Baykal, "Niçin MGK devam ederken bu karar alındı? Burada yapılmak istenen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Genelkurmay Başkanlığı zor durumda bırakılmak isteniyor" dedi.
Baykal, devletin kurumları arasında "bilek bükmeye dönük girişimlerin son derece yanlış olduğunu" da ifade ederek, kurumlar arası uyum ve istikrarın önemli olduğunu vurguladı.
MGK toplantısı sonrasında daha önce tanık olunmamış bir "mini zirvenin" de gerçekleştiğini belirten Baykal, "MGK'da görüşülmemesi gereken gelişmeler mi var? Bazı üyelerin bilmemesi mi isteniyor. Bir güvensizlik mi var?" diye sordu.
Bu zirvede "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün hakemlik yaptığı yolundaki haberleri de değerlendiren Baykal, "Cumhurbaşkanı'na yüklenmek istenen hakemlik görevinin Anayasa'da yeri yoktur. Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya göre anayasal kurumlar arasında uyumu sağlamakla görevlidir" ifadesini dile getirdi
Baykal, yaşanan gelişmeler dikkate alındığında kurumlar arası uyumdan söz etmenin mümkün olmadığını da kaydetti.
Deniz Baykal, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin yasal düzenlemeyle ilgili de TBMM gündemine alınan bir tasarıya önergelerle son dakikada ilaveler yapılmasını eleştirdi.
Yargının temel sorununun askeri ya da sivil olması değil, bağımsızlığı olduğunu vurgulayan Baykal, "Bu tartışmaların sivilleşme ya da demokratikleşmeyle ilgisi yok. AKP yargıya daha çok hakim olmak istiyor. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması, AKP'nin yargıyı yönlendirme isteğinin doğal sonucu olarak kendini gösteriyor" dedi.
Ekonomik gelişmelerin de değerlendirildiği toplantıda, Baykal, verilerin Türkiye'nin küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerin başında geldiğini gösterdiğini bildirdi. Baykal, vatandaşın gündemi olan ekonomik sıkıntılara öncelik verilmediği eleştirisinde de bulundu.