MHP'de Büyük Kongre 8 Kasım Pazar günü
9. Olağan Kongre'de, 1225 delege, Genel Başkanın yanı sıra Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerini belirlemek üzere oy kullanacak
ANKARA - MHP'de 8 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek 9. Olağan Kongre'de, 1225 delege, Genel Başkanın yanı sıra Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyelerini belirlemek üzere oy kullanacak.
Kongre, Atatürk Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayacak. Yoklama ve açılış, divan başkanlığı seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin açılış konuşmasını yapacak.
Konuşmanın ardından parti tüzük ve programında yapılacak değişikliklere ilişkin komisyonlar kurulacak. Komisyonların çalışması sürerken başkanlık divanı ve MYK faaliyet raporu ile mali rapor okunarak ibraya sunulacak. Tüzük ve parti programı değişiklikleri için kurulacak komisyonların raporlarının görüşülerek oylanmasının ardından siyasi konuşmalar yapılacak ve seçimlere geçilecek.
Kongrede, Devlet Bahçeli Genel Başkanlığa yeniden aday olacak. Türkiye Tohumcular Birliği Genel Başkanı Hakkı Şafak Ses ile iş adamı Ahmet Reyiz Yılmaz da daha önce kongrede aday olacaklarını duyurmuştu.
MHP tüzüğüne göre, "Genel Başkan, Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyeliği seçimlerine adaylık için genel kurul delegesi olmak" gerekiyor. Tüzükte, delege olmayan kişilerin adaylığı için "parti üyesi olması ve en az 40 genel kurul delegesinin imzası ile adaylığa teklif edilmesi şarttır" hükmü yer alıyor.
"Sonsuza kadar 'Var Ol' Türkiye" sloganıyla gerçekleştirilecek kongrede, güvenlik 1500 civarında polis tarafından sağlanacak. Emniyet güçleri arama noktaları oluştururken güvenlik konusunda parti yöneticileri ile iletişim halinde de olacak.
Öte yandan, parti tüzüğü ve programının, "Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü olan 2023 yılı hedefi ve 40 yıllık geçmişi olan MHP'nin bundan sonraki 40 yılına yönelik" hazırlandığı öğrenildi.
MHP kongresini akredite olan toplam 487 basın mensubu izleyecek.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli
Bahçeli, partisinin "9. Olağan Büyük Kurultayı"na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamasında "demokratik yarış ve sürecin bundan öncekiler gibi partinin çizgisine ve ahlakına, partililerin vakarına uygun olarak sonuçlanacağını" ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:
"Kurultayla kırk yıldır siyasetimizi bugünlere taşıyan milliyetçi-ülkücü irade yine tecelli edecek, partimizi yarınlara taşıyacak yönetim kadrolarının seçiminde belirleyici olacaktır.
Bilindiği gibi dünyamızdaki gelişmelerle birlikte, Türkiye'mizde de değişimler gerçekleşmekte, siyasetin sonsuz olan ilgi alanına her geçen gün yeni sorun ve çözüm sahaları dahil olmaktadır.
İnsanın bulunduğu her olgunun ve içinde insanın olduğu her ortamın yeniden yorumlanması, ortaya çıkan yeni ihtiyaç, yöntem ve teşkilatların karşılanması siyasetin gereği ve mecburiyetidir.
Dünyanın değişim hızına bağlı olarak, ülkemiz de olumlu veya olumsuz değişimler yaşanmış, milletimizin sorun veya çözüm sahalarına yenileri ilave olmuş, bu gelişmelerden insanımızın fikri, sosyal ve kültürel profili etkilenmiştir.
Türk milliyetçiliği fikrini bir siyaset projesi olarak toplumumuzun önüne koyan Milliyetçi Hareket Partisi'nin kırk yıllık çizgisi bellidir ve asla kırılmadan bugünlere kadar gelmiştir.
Tarihi bir siyasal birikim ile bu müstesna mevkii mutlaka korunacak, her yeni günün tecrübesi bu köklü hareketin daha ileriye doğru yol almasında ilave desteğin ve tecrübenin biriktirilmesine katkıda bulunacaktır."
"Parti program ve tüzüğünün değiştirilme zamanı gelmiştir"
İnsanlığın gelişme ve ilerleyiş hızının arttığı ve Türkiye'nin de bu hızın tesirleri altında kaldığı süreç içinde yeni durumlara yeni duruşlar göstermenin, geliştirmenin ve intibak etmenin kaçınılmaz olduğunu belirten Bahçeli, geçmişte asırlara ancak sığan olumlu veya olumsuz bütün gelişme ve değişimlerin hızının bugün yıllarla ölçülecek sürate ulaştığını kaydetti. Bahçeli, şunları kaydetti:
"Halen yürürlükte olan Milliyetçi Hareket Partisi Programı ile Milliyetçi Hareket Partisi Tüzüğü 5 Kasım 2000 tarihli 6. Büyük Kongremizde alınan kararla hazırlanmış ve on yıldır fikri ve idari ilerleyişimize başarıyla rehberlik etmiştir.
Ancak dünyanın, ülkemizin, milletimizin şartlarından ve ihtiyaçlarından yola çıkarak Milliyetçi Hareket Partisinin Türkiye'miz için düşündüklerimizi, planladıklarımızı ve yaklaşımlarımızı esas alan temel resmi dokümanı olan parti programı ile partimizin kurumsal ve siyasi işleyişi ile idari, hukuki ilke ve esaslarını belirleyen parti tüzüğünün çağın, gelişmelerin ve şartların gereğine uygun olarak değiştirilme zamanı gelmiştir.
Toplanacak 9. Olağan Büyük Kongre kararları ile birlikte 2000 yılında oluşturulan parti programı ve yine aynı yıl kabul edilen parti tüzüğü ile bu tüzüğe atıfta bulunulan önceki tüzük değişiklikleri bütünüyle yürürlükten kaldırılacaktır. 9 Olağan Kongre ile Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar var olmasını hedefleyen, Türk milletinin refah, huzur, esenlik ve bekasını ülkü edinmiş, milli gelecek vizyonuyla dünyayı ve Türkiye'yi başkent Ankara'dan okuyan, artık Türkiye'yi tek başına yönetmeye talip ve hazır olan bir siyasal hareketin, kırk yıllık mazisindeki vizyon, ilke ve çizgisini koruyarak oluşturacağı parti programı ile, bu anlayışı siyasal yapı içinde taşıyacak yeni bir parti tüzüğü de ele alınacak ve karara varılacaktır.
Kurultayda alınacak kararların Türk milletinin kutlu geleceğinde bir dönüm noktası olacağına inanıyorum."