MHP'nin önerisi tutuklu vekillere tahliye getirir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, MHP'nin milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili önerisini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - MHP'nin milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili önerisini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, önerinin bu haliyle tutuklu milletvekillerine tahliye sonucu doğuracağını belirterek, "Öneri milletvekilleri için Meclis çalışmalarına katılmasını engellemeyecek yargılama süreci öngörüyor. Bu, bir yandan tutuklu olan milletvekili zorunlu tahliyesi sonucunu doğurur, ayrıca bundan sonraki süreçte de teröre fiilen katılsa dahi milletvekilinin tutuklanması halini ortadan kaldırır. Öneri bu haliyle kamuoyunda beklenilen amacı hâsıl etmekten uzak" diye konuştu. 
 
Bir televizyonun sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, terör örgütünün 2012 yılında köşeye sıkıştığını ve bu çerçevede eylemler yaptığını, örgütün attığı adımlar başarısızlıkla sonuçlanan PKK'nın psikolojisinin ve motivasyonu ortadan kalktığın ifade etti. Örgütün bu durumu gizlemek için kamuoyunu etkileyecek eylemlere ağırlık verdiğini ifade eden Bozdağ, "Bu eylemler büyük çöküntünün doğal sonucudur. Gaziantep'e terör saldırısı dâhil tüm şeyler bununla alakalı" diye konuştu. 
 
Hakimiyetimizde olmayan iğne ucu kadar yer yok
PKK'nın final yılı olarak 2012'yi seçmesinin çevre ülkelerdeki durumla alakalı olduğunu savunan Bozdağ, Suriye'de yaşananların örgütü Türkiye'de bir takım yapıları oluşturma gayretine soktuğunu kaydetti. PKK'nın bu "alan hâkimiyeti" konsepti kurmaya çalıştığını ama burada da hezimete uğradığını belirten Bozdağ, "Ama maalesef bunun propagandasını yapanları bulabildi. BDP'nin eş başkanı kuyruklu bir yalan ifadesi kullandı. Daha sonra CHP'nin bazı milletvekilleri de benzer açıklamalar yaptı. Bunlar terör örgütünün propagandası ve kuyruklu yalandır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin egemenlik ve otoritesi tamdır. İğne ucu kadar otoritenin olmadığı bir toprak parçası söz konusu değildir" diye konuştu. 
 
14. madde doğrudan soruşturma kapsamına alınıyor
MHP'nin milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili önerisini de değerlendiren Bozdağ, önerinin dokunulmazlığın kapsamını bir taraftan daraltırken diğer taraftan genişlettiğini söyledi. Öneriyi iyi niyetli bulduğunu belirten Bozdağ, "Örneğin milletvekillerine yönelik arama yapılamaz ifadesi mevcut metinde yok. Şimdi bu ilave yapılıyor. Yeni olan tek şey ağır cezayı gerektiren suçüstü hali doğrudan soruşturma ve kovuşturma kapsamındadır. Anayasa'nın 14. maddesi kapsamındaki durumlar ancak seçimden önce soruşturma başlamak kaydıyla soruşturma ve kovuşturma nedeni oluyordu. Öneride 'seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olma kaydı' madde metninden çıkarılıyor. Öneride bu da ağır cezayı gerektiren suçüstü hali gibi doğrudan soruşturma ve kovuşturma kapsamına alınıyor " dedi. Bozdağ, öneride anayasa'nın 14. Maddesi kapsamına giren terör suçlarının da "görünür hale getirildiğini" kaydetti. 
 
Tutuklu vekillerin tahliyesini gerektirir
Öneride yer alan "soruşturma ve yargılamanın milletvekilinin Meclis çalışmalarına engel olmayacak şekilde sürdürülmesiyle" ilgili kısma dikkat çeken Bozdağ, şunları söyledi: "Bir taraftan bunlar soruşturulsun, tutuklanması gereken haller varsa tutuklansın derken öte yandan terör suçlarına karışanlar dâhil tamamı için yargılama süreci içinde Meclis çalışmalarına katılmasını engellemeyecek yargılama süreci öngörüyor. Bu, bir yandan tutuklu olan milletvekili zorunlu tahliyesi sonucunu doğurur, ayrıca bundan sonraki süreçte de teröre fiilen katılsa dahi milletvekilinin tutuklanması halini ortadan kaldırıyor. Örneğin terör eylemine katıldı ya da ağır cezayı gerektiren bir suç işlese bile tutuklanamayacak. Bu öneri kamuoyunda beklenilen amacı hasıl etmekten uzak bir öneri." 
 
Uzlaşma komisyonunda düzeltilebilir
Önerinin bu şekilde yasalaşması halinde tutuklu milletvekillerinin doğrudan tahliye olacağına dikkat çeken Bozdağ, "Bundan sonra da cinayet gibi ağır ceza gerektiren bir suç işlemiş birin tutuklanması bile milletvekilliği süresince mümkün olmaz" ifadelerini kullandı. Yine de önerinin tartışılması gerektiğini belirten Bozdağ, çalışma hızlı yapıldığından bu kısmın gözden kaçmış olabileceğini, yeni anayasa çalışmaları kapsamında metinde sakınca oluşturan kısımların düzeltilebileceğini kaydetti. 
 
BDP milleti temsil etmiyor
BDP'nin PKK'nın "gönüllü tutsağı" olduğunu, bugüne kadar PKK'yı terör örgütü olarak ilan edemediğini ifade eden Bozdağ, kucaklaşma görüntülerini de "BDP milletvekilleri milletin temsilcisi olma özelliğini kanunen taşıyor ama esasında mana olarak taşımıyor. Ortaya çıkan eylemlerden sonra BDP ile konuşmanın ve görüşmenin faydası ortadan kalkmıştır" sözleriyle değerlendirdi. İdam cezasının yeniden getirilmesi tartışmalarına da değinen Bozdağ, "Bizden önce idam cezası vardı. Kaç kişi terörden idam edilmiş? Terör suçlarında idam cezası varken bir azalma olmuş mu? Olmamış. Terör örgütleri ceza hesabıyla eylem yapmaz" dedi.