”Milletin bileğini kimse bükemeyecek”

Erdoğan, Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİTLİS - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "El ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz. Aramıza nifak tohumları ekmek isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz. Bir olacağız, birlikte olacağız. Bilesiniz ki o zaman bu milletin bileğini evvel Allah kimse bükemeyecektir" şeklinde konuştu. 

Erdoğan, Bitlis'in düşman işgalinden Kurtuluşunun 92. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, askeri birlikler ile öğrencileri selamlayan Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada Bitlis'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Erdoğan, 92 yıl önce, 8 Ağustos 1916 yılında Gazi Mustafa Kemal komutasındaki 16. Kolordu'nun Bitlis ve çevresinden aldığı destekle kahramanca bir taarruz gerçekleştirdiğini ve ili istiklaline kavuşturduğunu söyledi. 

Başbakan Erdoğan, Bitlis'in düşmana karşı verdiği destansı mücadelenin tüm Anadolu'ya örnek olduğunu ifade ederek, "İstiklal Savaşımızın kıvılcımı adeta burada yakılmıştır. Anadolu'da düşman işgalinden kurtulan ilk Bitlis'tir" dedi. 

Bitlis'in, kazandığı bu zaferle dostluğun, kardeşliğin, dayanışmanın, bir olmanın ve birlikte olmanın yaşayan bir abidesi olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, yurdun her köşesinden Mehmetçiğin Bitlis'i düşman işgalinden kurtarmak için burada toplandığını ve tek yürek olduğunu anlattı. 

"Ayrımcılığı asla kabul etmiyoruz"

 

Şehitliklere bakıldığında Türkiye'nin her yöresinden şehitlerin isimlerinin görülebileceğini vurgulayan Erdoğan, Samsunlu ile İzmirlinin, Vanlı ile Edirnelinin aynı şehitlikte yan yana defnedildiğini söyledi. 

Kahramanca savaşan 16. Kolordu'nun Çanakkale Savaşı'nın yorgunluğunu daha üzerinden atamadan Bitlis'e geldiğini ve burada da fedakarlık ve kahramanlık gösterdiğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: 

"Vatanın her karış toprağı kutsaldır. Çanakkale Türkiye için ne kadar önemliyse, İstanbul, Ankara ülke için ne kadar önemliyse Sarıkamış da, Artvin de, Kars da, Bitlis de, Van da Türkiye için o kadar önemlidir. Tarihin bize anlattığı budur. Medeniyet tarihimizin bize gösterdiği budur. Bitlis'te 92 yıl önce gösterilen kahramanlığın, sergilenen direnişin, elde edilen zaferin bize ifade ettiği budur. 

Ayrımcılığı asla kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımız arasında, illerimiz arasında, ilçelerimiz ve köylerimiz arasında bir ayrım yapmayı birini diğerinden üstün, birini diğerinden farklı görmeyi asla kabul etmiyoruz. Türkiye'nin imkanlarını, Türkiye'nin fırsatlarını, Türkiye'nin zenginliklerini 81 ilimize eşit, adil şekilde dağıtmanın mücadelesini veriyoruz. 

Bitlis, 92 yıl önce hem işgal orduları hem de çeteler tarafından yağmalandı yıkıldı. Masum insanlar katliama maruz kaldı. Çocuklar, bebekler ya açlıktan ya da çetelerin süngüleri altında hayatını kaybetti. Üzülerek ifade etmeliyim ki, Bitlis onlarca yıl geçmişin olumsuzluklarından kurtulan bir gelişme sürecine girememiştir. Bu olumsuzlukları gidermek, diğer 80 ilimiz gibi Bitlis'in de çehresini değiştirmek için gayret içerisine girdik. Çok şükür önemli mesafeler aldık. Bugün artık geleceği bakıyoruz. Bugün artık geleceğin Bitlis'in yaratmanın projelerini yapıyoruz" 

 

"Daha aydınlık yarınlar"

Bitlis'in altyapısını güçlendirmek için çaba gösterdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, ilin 5 yıl öncesine göre çok daha farklı bir yerde olduğunu kaydetti. Bitlis'in 5 yıl sonra çok daha farklı bir konuma geleceğini ifade eden Erdoğan, "Bundan 92 yıl önce gösterdiğiniz kararlılığı, dirayeti, umudu, heyecanı bugün kalkınma için, ilerleme için, daha aydınlık yarınlar için muhafaza ediyoruz" diye konuştu. 

El ele vererek, gönül birliği kurarak emin adımlarla geleceğe hep birlikte yüründüğünü anlatan Başbakan Erdoğan, bugün Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutlarken boş gelmediklerini ve aralarında eğitim kurumlarının da bulunduğu pek çok açılışı gerçekleştireceklerini kaydetti. 

Erdoğan, konuşmasını "Bu heyecanı, bu coşkuyu Allah bizlerden eksik etmesin. El ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz. Aramıza nifak tohumları ekmek isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz. Bir olacağız, birlikte olacağız. Bilesiniz ki o zaman bu milletin bileğini evvel Allah kimse bükemeyecektir" sözleriyle tamamladı.