Milli otomobil raporunu 1,5 ay içinde sunacağız

OSD Başkanı Önen, milli otomobil konusunda teknik çalışmaların tamamlandığını, raporu 1,5 ay içinde sunacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, milli otomobil konusunda teknik çalışmaları tamamladıklarını bildirdi.

Önen, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından düzenlenen "Otomotiv Sektörünün Geleceği" konulu konferansta yaptığı konuşmada, milli otomobil projesinin umutlanmak için büyük bir şans olduğunu söyledi.

OSD olarak bu konuda teknik çalışmaları tamamladıklarını bildiren Önen, bu otomobilin nasıl pazarlanması gerektiği konusu üzerinde çalışmalar yaptıklarını, 1,5 ay içinde bunu rapor olarak sunacaklarını söyledi.

Önen, "Milli otomobil desteklendiği takdirde olacaktır" dedi.

Ülkenin durumunun otomotiv sanayinin durumuna bakılarak anlaşılabileceğini söyleyen Önen, "Bu çerçevede 2023'te otomotiv sanayinde 75 milyar dolarlık beklenti çok heyecanlı bir hedef. Bu hedefler olmazsa ileride ne yapacağımız belli olmaz, ülke de yerinde kalır" diye konuştu

Yediveren gül gibi hizmet üretiyoruz

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya ise Türkiye'nin otomotivde BMC, Temsa gibi markaları olduğunu, otomobilde de marka yaratılabileceğini söyledi.

Yan sanayiciler olarak milli otomobilde altyapının yüzde 85'ini garanti ettiklerini söyleyen Kaya, üretilecek bu otomobili komşu Müslüman ülkelere de satabileceklerini kaydetti.

Sektörde bir orkestra şefi gerektiğini ifade eden Kaya, "Yan sanayi olarak tüm parmaklarımızı masaya koyuyoruz" dedi.

Yan sanayiciler olarak ARGE konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Kaya, TAYSAD üyelerinin global işbirlikleri de yaptıklarını söyledi.

TAYSAD'ın son iki yılda üyelerini önemli ölçüde yurt dışına taşıdığını anlatan Kaya, "Brezilya'ya gidip gelmekten çok yorulduk. 4 milyon araç üretiliyor ve Türkiye'deki segmentin aynısı. Neden olmayalım? Yan sanayi 50-60 yıllık Alman firmalarını satın almaya başladık. Yan sanayi yatay ve dikey büyüyor" dedi.

Türkiye'de ana sanayiyi çok fazla tatmin edemediklerini ve dışarıya açıldıklarını söyleyen Kaya, şöyle devam etti:

"Geçen ay Automekanica Fuarı vardı. Katılanlar, mutlaka dikkat etmişlerdir. Bin 90 tane yan sanayici bu fuarda yer aldı. Bunların standı gezilmiş olsaydı yüzde 85'in nasıl yapıldığını o fuarda görürdünüz. Biz dünyaya satıyoruz. İnşallah Türkiye'de yapılacak diğer işlerde de görev alır ve yüzde 85'ini karşılayabiliriz. Eksikliklerimiz var. Yan sanayiyi en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyoruz. Otomotiv ana sanayine yediveren gül gibi hizmet üretiyoruz. Oldukça modern bir yapımız var."

Bu konularda ilginizi çekebilir