Milyar euroluk Expo heyecanı

'2016 Dünya Botanik EXPO'sunu Türkiye’ye kazandırmayı başaran Antalya, ülke ekonomisine büyük katkı yaratacak organizasyon için hazırlıklara başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda TUZLU

ANTALYA - Türkiye'nin EXPO fobisini aşarak, 'Çiçek ve Çocuk' temalı 2016 Dünya Botanik EXPO organizasyonunu ülkeye kazandıran Antalya, fuar ateşini yakmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan 'yer' için destek bekliyor.

Milyar euroluk gelir sağlayacak EXPO için bu ay sonuna kadar yer belirlenmesi lazım. Antalya EXPO Meclisi tarafından Lara Kentpark'ın bulunduğu alan üzerinde EXPO alanı kurulması isteniyor. 3 bin 500 metrekarelik bu alan üzerinde endemik bitkiler de var. Alanın EXPO alanı ilan edilmesi ile birlikte bu bitkiler de koruma altına alınmış olacak.

Yeni yılın ilk aylarında EXPO alanı organizasyonun sahibi Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) tarafından teftiş edilecek. Teftiş raporuyla birlikte Antalya, EXPO için nihai onaya kavuşacak. Bu arada Antalya EXPO, botanik EXPO'lar arasında bir ilki de gerçekleştirmiş olacak. Bugüne kadar 3 ay süre ile gerçekleştirilen EXPO, 2016 yılında Antalya'da 6 ay düzenlenecek.

Türkiye'de turizmin başkenti olan Antalya, böylece yeni bir alanla da güçlenmiş olacak. 100 bin çocuğun katılmasının beklendiği organizasyona 8 milyon ziyaretçinin gelmesi öngörülüyor. Ancak 3 ay süren ve bu yıl gerçekleştirilen Tayland'daki EXPO'ya 4 milyon ziyaretçi katılmış. Önemli bir turizm destinasyonu olan Antalya'da araştırmalar yapan Sevillalı danışmanlar, 8 milyon hedefinin çok çok üstüne çıkılacağını ve 40 milyon ziyaretçiye ulaşılacağını iddia ediyorlar.

Öte yandan 6 ay sürecek Botanik EXPO süresince 30 bin kişinin istihdam edileceği de belirtiliyor. Türkiye'nin sessizce kazandığı en büyük organizasyon olduğu vurgulanan EXPO 2016 nedeniyle kentteki tüm kesimler heyecan içinde bir araya gelmiş durumdalar. Botanik EXPO'da 100 ülkenin de kendi bahçelerini kurarak, stantlar açacağı belirtiliyor. Bunun için başvurular 2012'de başlayacak. Ancak şimdiden Hindistan ve Kenya 2016'daki organizasyon için resmi başvurularını yapmış durumdalar.

Geçtiğimiz yıl valiliğin başkanlığında 33 kurumun temsilcileri tarafından kurulan Antalya EXPO Meclisi'nin üyelerinden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Güray Parlak, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'a EXPO 2016 hazırlıklarını anlattı. AIPH ekim ayında Güney Kore'de gerçekleştirilen 62.Yıllık Kongresi'nde kesin onay aldıklarını belirten EXPO Meclisi üyeleri, EXPO 2016'nın sadece iş hacmi olarak 100 milyon euro bırakacağı, toplamda milyar eurolara ulaşacağı söylendi.

İki farklı kurum yetkili

Ay sonuna kadar icra kurulunun EXPO alanı için karar vereceğini belirten Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "İcra kurulu ay sonuna kadar EXPO alanını tayin edecek. EXPO Meclisi Lara Kentpark'ın bulunduğu alan üzerinde duruyor. Orada 3 bin 500 metrekarelik bir arazi var. Başlangıçta bu bölgede bulunan endemik bitkiler bizi düşündürüyordu ama bölgenin EXPO alanı ilan edilmesiyle o bitkiler de koruma altına alınacak. Lara, konum olarak da EXPO'ya çok uygun. Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte AIPH yetkilileri Antalya'ya bir inceleme ziyaretinde bulunacaklar ve EXPO'nun yapılacağı alanı teftiş edecekler. Teftiş raporuyla birlikte Antalya, EXPO için nihai onaya kavuşacak" dedi.

Dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilen EXPO'nun küresel ölçekte önemine vurgu yapan Bağdatlıoğlu, "Tüm dünya ülkeleri ev sahibi olabilmek adına büyük uğraşlar veriyor. Biz bunu Türkiye'ye kazandırdık. Bu saatten sonra siyasi görüşler bir kenara bırakılmalı. EXPO 2016'yı Türkiye hak ettiği başarı ile tamamlamalı" dedi.

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) çerçevesinde değişik türde EXPO'lar yapıldığını belirteren Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti: "Birincisi, 5 yılda bir düzenlenen ve evrensel EXPO olarak tanımlanan organizasyonlardır. Bunlar yapıldıkları tüm kentlere anıtsal yapılar kazandırdılar. Paris'te Eyfel Kulesi, Brüksel'de Atomium, Londra'da Cristal Palace bu yapıların örnekleri. İkincisi, tematik EXPO'lar. Bir de Botanik EXPO'ları var. Bunları diğer EXPO'lardan ayıran en önemli özellik, AIPH ile BIE'nin müştereken onaylamalarıyla hayata geçirilmeleridir. Uygulamada, AIPH Konseyi projeyi benimsediği takdirde, BIE Genel Kurulu'nda ev sahibi ülke ve şehre botanik EXPO'su düzenlenmesi hakkı verilmekte."

80 milyon euro sadece biletten Bağdatlıoğlu, "EXPO 2016 Antalya'nın 900 dönümlük bir alanda kurulması planlanmakta. EXPO'ya toplam 100 ülkenin ve 30 büyük kuruluşun katılımı öngörülmekte. 20 bin etkinliğe ev sahipliği yapacak EXPO'yu 5 milyon yabancı turistin ziyaret etmesi ve bunun 2 milyonunun sadece EXPO amacıyla Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Her bir turistin ortalama 500 euroluk paket turlar ile Türkiye'ye geleceği varsayılırsa ortaya çıkan rakam:

1 milyar euro. Bilet fiyatının 10 euro olduğunu düşünsek, 8 milyon kişinin sağlayacağı gelir 80 milyon euro. Bir de bahçe kurulumları var. Türkiye'nin Hollanda'da kurduğu bahçe 1.5 milyon dolara mal olmuştu. 100 ülkenin bahçe kurması bekleniyor. Böylece ekonomik büyüklük daha da artıyor. Türkiye bahçelerdeki satışlardan da yüzde 25 pay alaca" açıklamasını yaptı.

Tayland'da 50 otel inşa edildi

Tayland'da düzenlenen EXPO, Chang Mai şehrinde, 50'nin üzerinde otel yapımına vesile oldu. Bu önemli bir mevzu. Biz çok mütevazı rakamlarla öngörülerde bulunuyoruz. EXPO sonunda bu rakamların katlanarak büyüdüğünü göreceğiz" şeklinde konuştu.

Sesimizi duyurma vakti geldi

EXPO 2016'nın uluslar arası alanda kullanacağımız en önemli referans olacağına dikkat çeken Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, "EXPO 2016 bizi dünya vitrinine taşıyacak bir organizasyon. Ülkemize kazandıracağı prestij bir yana, organizasyon için telaffuz edilen rakamlar ve onların ekonomik değerleri olaya bambaşka bir boyut kazandırıyor. Valimizin koordinesinde hepimiz EXPO'ya kenetlendik. Sessiz sedasız kazandığımız EXPO için artık sesimizi duyurma vaktimiz geldi" dedi.

BIE ve AIPH Genel Kurulları'nın Antalya'da gerçekleştirileceğine, 6 aylık süreçte en az 20 bin sosyal - kültürel etkinlik yapılması planlandığına işaret eden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, "Tüm bu gelişmeler uluslararası arenada büyük bir farkındalık yaratılmasını sağlayacaktır. Planlanan süreç hem Antalya hem de hinterlandında yer alan Isparta ve Burdur'u son derece olumlu şekilde etkileyecektir. Bu bölgelerde var olan kış turizmi büyük bir ivme kazanacak, tesisleşme ve altyapı faaliyetleri hızlanacak, istihdam alanları oluşacak ve yaşanacak bu süreç çerçevesinde bölgenin refah seviyesi bugün olduğundan daha üst seviyelere ulaşacaktır.

Yapacağımız EXPO Türkiye'de bir ilk olduğundan EXPO Meclisimiz yurt dışındaki EXPO'ları ziyarete gidiyor, neler yapılmış hep birlikte gözlüyoruz. Bu kapsamda, Antalya projesine önemli bir örnek teşkil edecek olan Tayland'ın Chiang Mai şehrinde düzenlenen Royal Flora Ratchaphruek EXPO'su ziyaret edilerek, burada resmi temaslarda bulunulması amacıyla Tayland'a teknik bir gezi düzenlendi. BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales, Antalya'ya davet edilerek, EXPO Antalya hakkında toplantı ve görüşmeler yapıldı.

2012 yılında Tarımsal EXPO düzenlenecek Hollanda'da Venlo kentine gidilerek, "Floriade Botanik EXPO"su alanı incelendi ve proje yöneticileri ile toplantı yapıldı.. Hollandalı yetkililerden botanik EXPO düzenlenmesi ve Floriade projesi hakkında teknik bilgiler alındı. Ayrıca, EXPO Antalya için önemli örnek teşkil edecek Tayvan'da kurulmaya başlanan 2010 Taipei International EXPO alanı yerinde ziyaret edilerek incelendi. Son olarak, 22-28 Ekim 2010 tarihleri arasında Şangay ve Chiang Mai EXPO'larını incelemek üzere Valimiz başkanlığında bir resmi heyet programı düzenlenmiştir. Söz konusu organizasyon yoluyla hem ismi geçen EXPO'lar incelenerek bilgi edinilmiş ve hem de EXPO 2016 Antalya'nın düzenlenme sürecinde faydalanılmak üzere önemli temaslarda bulunulmuştur."

Kore'yi devirdik, EXPO'yu kazandık

Antalya'nın EXPO zaferini hak ederek aldığını ve bu tercihe layık bir kent olduğunu vurgulayan Antalya TSO Başkan Yardımcısı Güray Parlak da "EXPO 2016 başvurusunda biz Güney Kore ile yarıştık. Kore 50 kişilik ekiple bu yarışa giderken biz 4 kişilik bir ekiple Antalya'yı temsil ettik; sessiz bir örgütlenmeyle hareket ettik. Sonuç olarak Antalya'ya layık olduğu bu organizasyona hak kazandırdık" şeklinde konuştu.

Gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki fuarlarda EXPO konusunda etkin tanıtımlar yaptıklarını ifade eden Parlak, "Antalya'da, Sakarya ve Bolu'da, Yalova'da, Mersin'de çeşitli tanıtımlar yapıldı. Çalışmalarımızın daha sistematik bir şekilde ilerlemesi için EXPO Ofisi kuruldu" dedi.

EXPO 2016 Türkiye'ye ne kazandıracak?

- EXPO'yu 5 milyon yabancı turistin ziyaret etmesi ve bunun 2 milyonunun sadece EXPO amacıyla Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

- Her bir turist ortalama 500 euroluk paket turlar ile Türkiye'ye geleceği varsayılırsa ortaya çıkan rakam 1 milyar euro.

- EXPO'yu 3 milyon yerli turistin ziyaret etmesi ve bunun 500 bininin sadece EXPO amacıyla Antalya'ya gelmesi beklenmektedir.

- EXPO'ya katılacak ülkelerin ve kuruluşların bahçeleri oluşturma maliyetleri ile EXPO sürecinde 2 milyon euro seviyesinde olacak. Bu da 100 ülke ve kuruluşun toplam 200 milyon euro iş hacmi oluşturacağı anlamına geliyor.

- BIE ve AIPH Genel Kurulları Antalya'da gerçekleştirilecek.

- 6 aylık süreçte en az 20 bin sosyal-kültürel etkinlik yapılması planlanacaktır.

- Tüm bu gelişmeler uluslar arası arenada büyük bir farkındalık yaratılmasını sağlayacak.

- Tüm bu gelişmeler hem Antalya hem de hinterlandında yer alan Isparta ve Burdur'u son derece olumlu bir şekilde etkileyecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir