Mimarsinan OSB 2023'te 20 bin kişi istihdam etmeyi hedefliyor
HATİCE ŞİMŞEK - DÜNYA Gazetesi Kayseri Bölge Temsilcisi
Mimarsinan OSB özellikle son birkaç yılda beklenmedik bir atak yaparak, Kayseri OSB'den sonra adından sıkça söz ettiren endüstri alanlarından biri haline geldi. Arsa satışlarından elde edilen gelirlerle altyapı çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Bölgede elektrik, su, yağmursuyu, kanalizasyon, doğalgaz ve haberleşme altyapı çalışmalarının büyük bir kısmı bitti. Günde 6 bin metreküp kapasiteye sahip arıtma tesisinin 2 bin metreküplük ilk etabında inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu bölüm ağustos ayında devreye alınacak. Tamamı 32 kilometre olan bölge içi yolların büyük bölümü parke ve asfaltla kaplandı. Kalan bölümler ise diğer altyapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra asfaltla kaplanacak. Ayrıca, bölgede yeni fabrika yatırımları da devam ediyor. Bu yatırımların tamamlanmasıyla, Mimarsinan OSB'nin kendine özgü bir üretim üssü kimliği kazanacağı ifade ediliyor.
Son yıllardaki yatırımlarla kendine özgü bir cazibe merkezi haline gelen Mimarsinan OSB'de yeni yatırım taleplerine 6 milyon metrekare alan yetmiyor. Yeni yatırımlarla yüzde 100 doluluk oranına yaklaşan bölgede, girişimcilere sanayi parseli tahsisinde zorlanan bölge yönetimi, yer temini konusunda çalışma başlattı. Mimarsinan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi'nin belirttiğine göre bölgede talep çok, ancak isteğe uygun arsa bulunmuyor. Bölgede bir kaç parsel var. Onlar da her an tahsis edilebilir. Yönetim kurulu, taleplere cevap verebilmek amacıyla soruna çare arıyor.
Mimarsinan OSB; enerji, ulaşım, lojistik ve atık su arıtma gibi tüm temel hizmet konularında altyapısını tamamlama noktasına gelmiş bir endüstri alanı.
Kısa sürede yatırımcıların ilgi odağı haline gelmeyi başaran bölgede, doluluk oranı yüzde 100'e yaklaştı. Bölge yönetimi, artan talepleri dikkate alarak, arsa temini konusunda girişimler başlattı. Başlangıçta Mimarsinan OSB için imara açılan alan, 4.5 milyon metrekareydi. Taleplerin artması üzerine bu miktar 6 milyon metrekareye çıkarıldı. Ancak bu da yetmiyor.
Bölgede son bir yılda 33 işletme açıldı
Mimarsinan OSB'de başta gıda, mobilya ve yapı sektörlerinde olmak üzere 158 firma faaliyet gösteriyor. Özellikle son yıllarda girişimcinin ilgi odağı haline gelen bölgede, son bir yılda 33 firma birbiri ardına faaliyete geçti. 104 firmanın yatırımı ise inşaat aşamasında. Faaliyet halindeki işletmelerim yatırım büyüklükleri 5 bin metrekare ile 170 bin metrekare arasında değişiyor. Bölgede gıda üzerine iş yapan 24 firma genişleme alanında yer alan toplam 123 bin 205 metrekarelik alan üzerinde faaliyet gösteriyor.
Mimarsinan OSB şehrin güney doğusunda Orta Anadolu'yu doğuya bağlayan Kayseri-Malatya yolu üzerinde alternatif bir OSB olma özelliğinin yanı sıra şehir merkezine yakınlığıyla da dikkat çekiyor. Örneğin, gıda üretici ve toptan satıcılarının, şehir merkezine 10 kilometre mesafede ve tarihi İpek Yolu üzerindeki bölge girişinde yer alması, OSB'ye farklı bir imaj kazandırıyor. Bölgenin bir başka avantajı da Abdullah Gül Üniversitesi'ne yakınlığı. Burada yatırım yapan sanayiciler, teknik ağırlıklı ve İngilizce eğitim veren Abdullah Gül Üniversitesi ile bir bakıma iç içe olmanın olanaklarını kullanıyor.
Kayseri Birinci OSB'den sonra, sanayi yatırımlarının giderek arttığı Mimarsinan OSB, 1990'lı yılların sonunda 4.5 milyon metrekare alan üzerinde kuruldu. Altyapı hizmetlerinin büyük oranda tamamlanmasıyla da bölge, Kayseri'nin kendine özgü yatırım üslerinden biri haline geldi. Mimarsinan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi , “Bölgemiz bulunduğu havzada geleceğin önemli sanayi merkezlerinden biri olmaya aday. Ufkumuz açık. Zira genişlememize uygun alanlar var. Planlaması ve imar çalışmaları tamamlanarak yatırımlara açılan 4.5 milyon metrekarelik alana yoğun talep üzerine 1.5 milyon metrekarelik yeni alan ekledik. Bu da yetmiyor” ifadesinde bulunmuştu.
Kayseri, sanayileşme bakımından önemli mesafeler almış bir merkez. Mimarsinan OSB özellikle son birkaç yılda beklenmedik bir atak yaparak, Kayseri OSB'den sonra adından sıkça söz ettiren endüstri alanlarından biri haline geldi. Arsa satışlarından elde edilen gelirlerle altyapı çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Bölgede elektrik, su, yağmursuyu, kanalizasyon, doğalgaz ve haberleşme altyapı çalışmalarının büyük bir kısmı bitti. Günde 6 bin metreküp kapasiteye sahip arıtma tesisinin 2 bin metreküplük ilk etabında inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu bölüm ağustos ayında devreye alınacak. Tamamı 32 kilometre olan bölge içi yolların büyük bölümü parke ve asfaltla kaplandı. Kalan bölümler ise diğer altyapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra asfaltla kaplanacak.
OSB'de kongre merkezi inşa edilecek
Bölgenin sosyal konum alanında hizmet birimlerinin yanı sıra 40 adet dükkan ve iş yeri inşa ediliyor. Bu işyerlerinden sekizi tamamlanarak, ihtiyaç duyulan sektörlere göre tahsisi yapıldı. Bölgeda cami inşaatı da devam ediyor. Kongre merkezinin projesiyse hazır. 2016 yılında hizmete açılacak şekilde planlanan merkezin inşaatına yakında başlanacak. 6 milyon metrekarelik bölge konum alanı içerisinde bugüne kadar 87 bin ağaç dikildi. Bu sayının kısa zamanda 100 bine çıkarılması hedefleniyor.
Mimarsinan OSB'deki işletmelerde bugün itibarıyla yaklaşık 3 bin kişi istihdam ediliyor. İnşaat ve proje aşamasındaki yatırımların tamamlanması ile bu sayının 20 bine ulaşması bekleniyor. Bir yandan yatırımını tamamlayan işletmeler art arda üretime başlarken, diğer yandan da bazı firmaların yatırım çalışmaları sürüyor. Yapım çalışmaları devam eden işletmelerle proje aşamasındakilerin en geç 2023 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor. Yatırımların tamamının bitmesi ile Mimarsinan OSB kendine özgü bir üretim üssü kimliği kazanacak. 20 bin kişiye iş ve aş kapısı açmış olacak.