Mısır, güneşi yakalıyor
Ahmet COŞKUNAYDIN
[email protected]
Güneş, dünyanın vazgeçemediği bir gereksinim. Yaşam dengemizden, beslenmemize, yağmurdan, doluya etkisinde kaldığımız olgu. Güneş, insanlığa kendisini, sattırarak kazanç bile sağlıyor. Turistler, soğuk ülkelerden, güneşe giderken, gittikleri ülkelerde milyarlarca dolar tutarında döviz de bırakıyor. Bu olanağı sağlayan da yine güneş.
Güneşin burada faydalarını sıralamak değil amacım. Eğer ona kalkışırsak, sayfalar yetmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Burada dikkat çekmek istediğim, güneşin, tutulması (elektrik enerjisine çevrilmesi), değerlendirilmesi. Yani geldiği noktada yakalanıp, geriye gönderilmemesi. Bu yaklaşımla, ondan ısınma yanında, elektrik enerjisi olarak da yararlanma.
Son yıllarda yaşadığı gerginlik, kavga gürültü arasında bile Mısır, işte bu konuda atağa kalktı. Dünyanın sayılı petrol ve doğal gaz zenginleri arasında olmasına karşın, Mısır şimdiden güneş enerjisine dönük 2020 yılı programlarına başladı.
Bu ülke önümüzdeki 7 yıl içinde güneş ışığından, elektrik elde etmek için, yaklaşık 9 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bundan önce de SSO (Scatec Solar Organization) adlı kuruluş ile 600 milyon dolarlık yatırım anlaşması imzaladı. Bu para ile Mısır'ın Berban ve Zaeferan bölgelerinde 5 adet güneş enerjisi santralleri kurulacak. Afrika'nın en büyük ülkelerinden (yaklaşık 1 milyon kilometre kare) olan Mısır, şimdiden 2020 yılında, kullanacağı toplam enerjisin yüzde 20'lik bölümünü güneşten sağlamanın yoluna girmiş bulunuyor. Güneşin çok güçlü olduğu bu ülkede, hedef 6 GW gücündeki elektriğin güneşten gelmesi, ekonomiye çok büyük katkı sağlayacak. İlk adımdaki hedef ise 2.3 GW elektrik.
Mısır 1976 yılında atom santralleri için başlattığı hamleyi ise Çernobil nükleer kazasının ardından askıya almış bulunuyor. Mısır, Akdeniz açıklarında tespit edilen ve trilyon metreküp toplamdaki doğal gaz yataklarıyla da, bu alanda ciddi adımlar atmış bulunuyor. Bugün yaklaşık 88 milyon nüfusa sahip ülkede nüfus artış hızı yüzde 1.7 ve sürekli olarak enerjiye olan ihtiyaç artış eğiliminde. Yapılacak güneş enerjisi santralleri, bu açığı giderme de adeta bir can simidi ve kurtarıcı olacak. Sonuçta, Mısır güneşi yakalamayı başarıyor...
Mısır'ın bu girişiminin, birçok Afrika ülkesine de örnek olması bekleniyor. Bu ülke halen birçok komşu ülke ile de elektrik bağlantı sistemleri kurmuş bulunuyor. Bununla önümüzdeki yıllarda, bu hatlar üzerinden, başta Ürdün olmak üzere birçok başka ülkeye elektrik satışı daha da artırılabilecek.
Darısı, güneşi bol olan bir başka ülkeye...