MİT ekibine destek vermek gerek

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, MİT'in eski ve yeni yöneticilerinin ifade vermek üzere savcılığa çağrılması ile ilgili olarak hukuki tablo netleşmeden yorum yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in ifade vermek üzere savcılığa çağrılması ile ilgili olarak hukuki tablo netleşmeden yorum yapmanın doğru olmayacağını söyleyerek, ancak Fidan ve ekibinin gerek dış istihbarat gerekse başka çalışmaları açısından görevlerinin hakkını veren, son derece başarılı bir ekip olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, NTV'ye verdiği özel demeçte soru üzerine MİT ile ilgili son gelişmeyi değerlendirdi. Bakan Davutoğlu, "Bu ekibe destek vermemiz önemli çünkü küresel rol oynayan, küresel iddia taşıyan, bölgesel anlamda bu kadar çetin mücadele sathından geçtiğimiz bir süreçte, bizim çok kuvvetli ve donanımlı istihbarat teşkilatımızın faaliyetinin yürütülmesi devletimizin bekası açısından büyük önem taşıyor" dedi.

Bakan Davutoğlu, soru üzerine Oslo görüşmesini de şu şekilde değerlendirdi:

"Bunun hukuki çerçevede değerlendirmesini benim yapmam doğru olmaz ama o görüşmeler basına yansıdığı zaman da söyledim şimdi de söylemek isterim. İstihbarat teşkilatları devletin ve halkın güvenliği için gerekli bütün yöntemleri kullanarak istihbari faaliyet toplamak ve bu süreci yönetmekle görevlidir. Dolayısıyla o zaman basına yansıyan görüşmeler bağlamında da Sayın Fidan ve o dönem bu görevi yürüten ekibi doğru bir çalışma yapmışlardı. Bunun dışarıya yansıtılmış olması yanlıştı. Bu çalışmalar her gün yürütülmesi gereken çalışmalardır. Tek bir bağlamda değil bütün dünyada bu çalışmalar belli bir gizlilik içinde, herkesle temas edilerek yürütülür ki o ülke mümkün olan en doğrudan bilgiyi ve yöntemi elde edebilsin ve doğru değerlendirme yapabilsin."

Suriye için yeni yol haritası

Suriye ile ilgili gelişmeleri de değerlendiren Ahmet Davutoğlu, Arap Birliği inisiyatifiyle hazırlanan yol haritasının, BM'ye taşındığını, ancak Rusya ve Çin'in vetosunun, 'anlaşılmaz bir tutum, Soğuk Savaş'ın yansıması' olduğunu belirterek, zulmün devamına ve bölgenin istikrarsızlığa sürüklenmesine izin vermeyeceklerini, yeni bir yol haritasının çalışmasını yürütmek durumunda olduklarını, Suriye'yi kendi kaderine terk etmeyeceklerini kaydetti.

Bakan Davutoğlu, konuyla ilgili olarak kendisinin bugün Katar Başbakanı ile tekrar görüşeceğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile telefon görüşmesi yapacağını ifade ederek, geniş kapsamlı bir uluslararası mutabakat platformu oluşturmak zorunda olduklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir