MİT Yasası Komisyondan geçti
MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.
ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu, MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçlarla ilgili soruşturmalarının Başbakanın iznine bağlanmasını öngören kanun teklifini kabul etti.
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in hazırladığı teklif, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yapıyor.
Teklife göre, MİT mensuplarının veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlar sebebiyle haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlı olacak.
Bu kişilerin, CMK'nın 250. maddesinin 1. fıkrasına göre kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında yapılacak soruşturmalar da Başbakanın iznine bağlanacak.
Komisyonda, Başbakanın iznine bağlı olması hükmünün, devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda da uygulanmasına ilişkin teklife geçici madde eklendi.
Geçici madde gerekçesinde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 26. madde kapsamındakiler hakkında başlamış olan soruşturmalar ve kovuşturmalar hakkında intikal hukuku açısından doğabilecek duraksamalara açıklık getirilmesi amacıyla önergenin verildiği belirtildi.
Devam eden davalara müdahale anlamı yok
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen teklifin görüşmeleri sırasında, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, yapılan değişikliğin MİT Kanunu'nu yeni ceza mevzuatına uyumlu hale getirmekten ibaret olduğunu belirterek, "Teklif devam eden davalara müdahale anlamı taşımaz" dedi.
MİT'in yıpratılmasının doğru olmadığını ifade eden Bozdağ, "MİT, melanet bir kurum değildir; ülkemizin gözbebeği kurumlarımızdandır. MİT'in içeriden ve dışarıdan yıpratılmasını; Türkiye'nin güvenliği ve bekası için çok önemli görev yapan bu kurumu yıpratmak, gözden düşürmek, saygınlığını ortadan kaldırmak ve sorgulamak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmek olarak düşünüyoruz" diye konuştu.
Bekir Bozdağ, yanlış yapan varsa savcının gerekeni yapacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Başbakan çetelerin kurulmasına müsaade etmez, çetelerden hesap sorar. Başbakan çete kuracakmış veya böyle bir şey yapacakmış gibi bir anlayış sağlıklı bir demokrasiye yakışmayan bir anlayıştır. Sayın Başbakan'ın hayatı, milletin gözü önündedir. Çetelerle, mafyayla, hukuk dışı yapılanmalarla bu iktidar döneminde nasıl mücadele edildiğinin tanığı bütün Türkiye'dir. Bir ülkenin Başbakanı 'suç işle' diye adam görevlendirmez, kanunlar da buna izin vermez. Böyle ihtimalleri akla getirmek bile yanlıştır, iftira olur. Bu ülkenin Başbakanı'nı çete ve mafya kurmakla, infaz timleri kurmakla itham etmek çok büyük bir saygısızlıktır."