MKEK'den 56 milyon dolarlık ihracat

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, geçen yıl 56 milyon 147 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğü, geçen yıl 21 ülkeye toplam 56 milyon 147 bin dolarlık ihracat yaptı. 

MKEK verilerine göre, kurum, geçen yıl Pazarlama ve İhracat Dairesi Başkanlığı aracılığıyla fabrika müdürlükleri tarafından üretilen mamullerin, hedef pazar, ürün, fiyat, dağıtım ve satış stratejilerini belirledi. Ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve diğer bir kısım alıcılar ile yurt dışı piyasalara ürünlerin pazarlanmasına yönelik faaliyetler yürütüldü. 

Bu çerçevede, Yurtiçi Kurumsal Satış Şube Müdürlüğü; Milli Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ihtiyacı olan ve kurumun üretim programında bulunan her türlü silah, mühimmat, yedek parça ve malzemelerin Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu çerçevesinde satışını gerçekleştirdi. 

İhracat şube müdürlükleri ise kurumun ihracatının arttırılması ve yurt ışı piyasalarda etkin bir konuma gelinebilmesi için müşteri memnuniyetine önem vermenin yanında bağlantı kurulan ülkelerin ilgili birimleri ile görüşmeler yaptı. 

Müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla yurtdışından gelen alım taleplerine, kısa zaman içerisinde fiyat, teslim termini, ürün teknik özellikleri ile ilgili hususlara fabrikalarla koordine içinde cevap verildi. 

Yurtdışı taleplerine uluslararası alanda rekabet edilebilir fiyat verebilmek amacıyla fabrikalara piyasa fiyatları ile ilgili geri bildirimde bulunuldu. 

Tüm bu çalışmalar sonunda geçen yıl 56 milyon 147 bin 871 dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. 

Geçen yıl ihracat yapılan ülke sayısı 21'i buldu. İhracat yapılan ülkeler arasında İsviçre, İngiltere, Suudi Arabistan, Bahreyn, Almanya, Pakistan, Fas, Tunus, Filipinler, Rusya, Vietnam, Azerbaycan, Endonezya, Tayland, Kenya, Lüksemburg, İtalya, Lübnan, Peru, Türkmenistan ve Kazakistan yer aldı.  

Kurum ayrıca fabrikalarının işletme malzemeleri ihtiyacını karşılamak için 30 milyon 278 bin 643 dolarlık ithalat yaptı. 
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir