Mobil iletişim uçurumu gideriliyor
Bugüne kadar mobil iletişim olanaklarından faydalanamayan, nüfusu 500'ün altındaki 1.799 yerleşim yerinin iletişim altyapısına kavuşmasını sağlayacak sözleşme dün Ankara'da imzalandı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Türkiye'de cep telefonu operatörlerinin kapsama alanında olmayan nüfusu 500'ün altındaki 1.799 yerleşim yerinin kapsama altına alınması amacıyla kurulacak altyapı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Haberleşme Genel Müdürü Atila Çelik ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv tarafından 'proje sözleşmesi' imzalandı. Altyapısını Turkcelli'in kuracağı proje ile bölgesel iletişimdeki uçurumun ve farklılıkların telafi edilmesi amaçlanıyor. Altyapının 3 yıl içinde kurulması planlanırken Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv projeyi 2 senenin altında bir zamanda bitirmeyi planladıklarını ifade etti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, projenin, bölgesel iletişimdeki uçurumun ve farklılıkların yok edilmesine yönelik olduğunu belirterek, "Nerede bir ocak tütüyorsa, nerede ay yıldızlı bayrak dalgalanıyorsa bizim erişmemiz, ulaşmamız lazım. Sosyal devlet budur" dedi. Yıldırım, Bakanlık Konferans salonunda düzenlenen imza töreni öncesinde yaptığı konuşmada, bugün hizmetin konuşulacağını belirterek, ticaretle uğraşan GSM operatörlerinin bir arada olma nedeninin halka hizmet olduğunu söyledi.
Hizmet alımları 300 milyon TL
Projenin, bölgesel iletişimdeki uçurumun ve farklılıkların yok edilmesine yönelik olduğunu anlatan Yıldırım, "Nerede bir ocak tütüyorsa, nerede ay yıldızlı bayrak dalgalanıyorsa bizim erişmemiz, ulaşmamız lazım. Sosyal devlet budur" dedi. Bugüne kadar 50 milyon lira tutarında ihale yapıldığını, bu projeyle 300 milyon liranın üzerinde hizmet alımının gerçekleştirildiğini ifade eden Yıldırım, "Burada herhangi bir operatör, evrensel hizmet yükümlüsü değildir. Biz, GSM yani cep telefonuyla haberleşme
işini de evrensel hizmet yükümlülüğü içine aldık" diye konuştu. İhale süreci hakkında bilgi veren Yıldırım, ihaleyi kazanan Turkcell'in altyapıyı kuracağını, kurulum için belirlenen 3 yıllık sürecin sonunda da işletme için yapılacak ihaleyi, en iyi şartları veren operatörün kazanacağını söyledi. Sanayi toplumunun enerjisinin, kaynağının "para ve alın teri" olduğunu, bilgi toplumumun kaynağının ise "akıl teri ve insan" olduğunu anlatan Yıldırım, bugün artık bilgiye sahip olmanın hızlı ve kolay olduğunu kaydetti.
'İki güzellik her zaman bir arada olmuyor'
Konuşmanın bugün yüzde 30'un altına düştüğünü, geri kalan kısımların veri olduğunu dile getiren Yıldırım, 1 yıl içinde 46 milyarın üzerinde kısa mesajın, 45 milyar dakikanın üzerinde de konuşmanın gerçekleştiğini ifade etti. Projenin hayata geçirilmesiyle kapsama alanının yüzde 100'e erişeceğine dikkati çeken Yıldırım, 1800 köyün nüfus olarak 250 bin kişi olduğunu, ancak bir kişi de olsa hizmetin götürüleceğini kaydetti. "Bu proje, ortak çalışma alışkanlığını, ortak iş yapma kültürünü de geliştirecek" diyen Yıldırım, aynı yerden tüm operatörlerin hizmet alacağını bildirdi. Baz istasyonları meselesine de değinen Yıldırım, "(Bakanım, bizim orada telefon çekmiyi, ADSL çekmiyi) iyi de kardeşim, baz istasyonu, (bunu niye kurdunuz bakanım, sağlığımıza zarar veriyor) eee nasıl yapacağız... Buradan anlatmak istediğim, baz istasyonu olmadan ne internet ne telefon olur.
Sadece güvercin uçurarak, boru üfleyerek haberleşebiliriz, başka bir yolu yok. Yani iki güzellik bir arada her zaman olmuyor. Baz istasyonlarının sağlığa zarar verdiği konusundaki iddiaları titizlikle araştırıyoruz" diye konuştu.
'Nüfusun tümüne iletişimhizmeti veren tek ülke'
'Nüfusun tümüne iletişimhizmeti veren tek ülke'
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Bugün töreni yapılan projeyle biz, nüfusunun tamamına mobil kapsama hizmeti temin eden dünyada tek ülke olacağız" dedi. imza töreni öncesinde bir konuşma yapan Acarer, bilişim sektöründe mütevazi olunmaması gerektiğini dile getirerek, "Çünkü bu sektörde özellikle son 10 yılda, Türkiye'nin birçok ilklere ve enlere sahip oldu" diye konuştu. Türkiye'nin 3. nesil lisans sözleşmelerinde, Ar-Ge koşulunu ve yüzde 50 yerli ürün kullanma koşulunu koyan ilk ülke olduğunu vurgulayan Acarer, "Türkiye, mobil telefon kayıt sisteminde dünyada ilk kez bu sistemi uygulayan ve bu konuda kayıt dışılığı en fazla önleyen ülkedir. İddia ediyorum, tersi varsa birisi çıksın söylesin" dedi. Projeyle 1.799 yerleşim yerinin daha mobil kapsama alanına gireceğini dile getiren Acarer, "Türkiye, dünyada, nüfusunun yaşadığı her yere mobil kapsamını getiren, sağlayan hem de ileri teknolojiyle temin eden tek ülke olacak" dedi. 4. nesil sürecine de değinen Acarer, dünyada uygulama olanağı pek bulmamış olan 4. nesilde tek şebeke modelini de başaracaklarına inandığını söyledi. 4. nesilin özellikle baz istasyonu ve Call Network'ü Türkiye'de üretecek koşullar olduğunu, bunun denemelerinin geçen hafta yapıldığını anlatan Acarer, Türkiye'nin yeni nesil sistemlerde ihracatçı konuma sokulabileceğini kaydetti.
'Bilgiye ulaşmada fırsat eşitliği yaratacağız'
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de bakanlığın liderliğinde son 10 yılda Türkiye'nin kalkınmasında ve ekonominin büyümesinde çok büyük çalışmaların yapıldığını ifade ederek, Fransa ve İsviçre'de 2011 ve 2012 yıllarında yapılan araştırmada, Türkiye'nin mobil iletişim sektöründe dünyada birinci seçildiğini bildirdi. Bu projeyle geriye kalan 300 bin insanı hem iletişim hem de internet üzerinde bilgiye ulaşmada fırsat eşitliği yaratacaklarına işaret eden Ciliv, "Bu proje Türkiye için gurur verici" dedi. Projeyi, 2 senenin altında bir zamanda bitirmeyi planladıklarını dile getiren Ciliv, ilim ve bilimle Türkiye'ye en yüksek katkıyı yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Haberleşme Genel Müdürü Atilla Çelik ise sözleşmeyle Türkiye'de insan yaşayan her noktada GSM kapsamı olacağını belirterek, "Sabit ve mobil haberleşmeyle geniş bant internet altyapılarının her köşede yaygınlaşmasını sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
Urfa'da SGK bünyesinde çağrı merkezi açıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) "Alo 170 hattı"na bugüne kadar 8 milyon civarında çağrının geldiğini söyledi. Bakan Çelik, Şanlıurfa temasları kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile SGK bünyesinde hizmet verecek çağrı merkezinin açılış törenine katıldı. Bir süre merkezi inceleyen ve çalışanlarla görüşen Çelik, daha sonra yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'ya son yıllarda önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirtti. "Alo 170 hattına hak arama hattı" da denilebileceğini kaydeden Bakan Faruk Çelik, şunları kaydetti: "Bugüne kadar bu hatta 8 milyon civarında çağrı yapıldı. Bunu düşünürseniz bu alanda ne büyük hizmetin verildiğini öyle tahmin ediyorum takdir edersiniz. Bu hizmetin kazandırılmasında gayret gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bu hat artık Şanlıurfa'da da devreye girdi."
Kurulacak altyapıdan Tüm GSM operatörleri hizmet verecek
Kurulacak altyapıdan Tüm GSM operatörleri hizmet verecek
Kurulacak altyapıdan tüm GSM operatörlerinin hizmet vereceğini bildiren Binali Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu, ilk defa Türkiye'de aynı altyapının herkes tarafından kullanılması projesi. Böylece orada lüzumsuz, atıl yatırım olmayacak. Görsel kirlilik olmayacak. Vatandaşın zihninde, baz istasyonları olmayacak. Yanlış algılamalara mahal kalmayacak. Bu aslında bundan sonraki iletişim, bilgi altyapısının yeni nesil, LTE Advanced, Serpil Hanım ne demek bu? Siz, bu işleri iyi bilirsiniz. Bunlar, Türkiye'de İngilizce konuşan sektör. Hayal edebildiğinin ötesinde bir cihaz kısaca diyeceğimiz o."
'İletişimde hızlıyız diye hava atıyorsunuz, hızınızı görelim'
Erzurum'un 300 köyünde telefonların çalışmadığına yönelik gelen şikayetin araştırıldığını ve kabloların söküldüğünün belirlendiğini vurgulayan Binali Yıldırım, "Bu, ona da bir çözüm. Yani kuş uçmaz kervan geçmez dağdan, ovadan orada kabloyu alıyor, kimsenin haberi yok. Bize yakışmayan bir şey. Ama tedbir almamız gerekiyor. Bu yaptığımız iş, alternatif. Bu sorunu da ortadan kaldıracak. 2 sene çok, en fazla 1,5 senede biter bu. Süreyya Bey, 'iletişimde Amerika'dan, Emily'den daha hızlıyız' diye hava atıyorsunuz, hızınızı görelim. Gerçek testi burada yapacağız" diye konuştu.