Moda haftası 11 milyon dolar getirdi

İstanbul'da dört gün süren İstanbul Fashion Week ve CPI'ı 38 bin 500 kişi ziyaret etti; kent ekonomisine 11 milyon doların üzerinde katkı sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul'da dört gün süren ve 4 milyon Euro harcanan İstanbul Fashion Week (IFW) ve Collection Premier İstanbul'u (CPI), 38 bin 500 kişinin izlediğini, organizasyon süresince yerli ve yabancı konukların kent ekonomisine ise 11 milyon doların üzerinde katkı sağladığını söyledi.

İstanbul Fashion Week ve Collection Premier İstanbul'un rakamsal sonuçları bir basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda konuşan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İTKİB'in üçüncüsü gerçekleştirilen IFW ve ilk kez düzenlenen CPI Fuarı ile Türk moda endüstrisinin gelişiminde öncü rolünü sürdürdüğünü söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla kampüsünde gerçekleştirilen ve dört gün süren IFW ve CPI için Birleşmiş Markalar Derneği, Moda Tasarımcıları Derneği, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı gibi kurumların verdiği desteğini hatırlatan Tanrıverdi, sektörün güçlerini birleştirmesi sonucunda başarının da beraberinde geldiğini söyledi.

4 milyon euro harcandı

Dört gün süren organizasyonların mali sonuçları hakkında bilgi veren Tanrıverdi, IFW, CPI ve Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması için toplam 4 milyon Euro harcandığını, bu rakamın yaklaşık 2 milyon 860 bin TL'sinin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından, kalan miktarın ise katılımcı firmalar ve sponsorlarca karşılandığını açıkladı.

IFW ve CPI'ı 38 bin 500 kişi ziyaret etti

IFW ve CPI'ı 38 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini, böylece yaklaşık 40 bin olarak belirlenen ziyaretçi hedef sayısına ulaşıldığını dile getiren Tanrıverdi, ortaya çıkan rakamların organizasyonun başarısını ortaya koyduğunu söyledi.

İstanbul Fashion Week'in dünya moda takvimindeki yerini güçlendirmek ve dünya modasına yön veren ilk 5 şehir arasına girebilmek için kalite çıtasını her organizasyonda biraz daha yukarıya taşımayı amaçladıklarını kaydeden Tanrıverdi, “Bunun için moda haftalarının görünen yüzü olan defileleri güçlendirmeye çalıştık. Bu nedenle Alessandra Ambrosio başta olmak üzere önemli moda haftalarına katılan 40 yabancı modelin defilelerde yer almalarını sağladık. Ünlü tenisçi Anna Kournikova dâhil olmak üzere davet ettiğimiz celebrity'lere toplam 500 bin TL ödedik” dedi.

Günlük 300 dolar harcandı

Sağlanan başarıda, rastlantısal değil sistematik bir şekilde hareket ettiklerini ve geriye dönüşü olmayan bir yolda ilerlediklerini belirten Tanrıverdi, IFW ve CPI etkinliklerinin, İstanbul'un geleceğini şekillendireceğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Bu organizasyona gelen yaklaşık 38 bin 500 kişinin 5 binini yabancı konuklarımız oluşturdu. Yerli davetlilerin IFW süresince yaklaşık 150 dolar, yabancı konuklarımızın ise günde 300 dolardan dört gün süresince bin 200 doların üzerinde bir harcama yaptıklarını düşünüyoruz. Toplamda etkinlikler süresince yerli ve yabancı konuklarımız kent ekonomisine 11 milyon doların üzerinde katkı sağladılar."

Türk modası ve İstanbul imajı yaratıldı

IFW ve CPI ile uluslararası anlamda sağlanan tanıtımın hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne yansımasının, sadece 21 marka ile sınırlı kalmayacağını da belirten Tanıverdi, "Yaratılan 'Türk modası ve İstanbul' imajı sektörümüzün tamamına fayda sağlayacak" dedi.

İtalya örneğine bakıldığında, ülkenin hazır giyim ihracatının sadece yüzde 15'ini ünlü markalar tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çeken Tanrıverdi, kalan yüzde 85'inin ise bu büyük markaların yarattığı 'İtalyan' gücünün kaldıraç etkisinden yararlandığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir