Morgan Stanley: MB duruşunu değiştirmeyecek

Morgan Stanley TCMB'nin 19 Ocak Salı günü yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında para politikası duruşunda değişiklik yapmamasını beklediklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB'nin para politikasında normalleşmeye gideceğini açıklamasının üzerinden yaklaşık 6 ay geçtiğine ve hala TCMB'nin ilk adımı atmasını beklemeye devam ettiklerine işaret eden Morgan Stanley, bugünden 6 ay geriye bakıldığında TL'de keskin değer kaybına ve enflasyon görünümünde kötüleşmeye rağmen faiz artırım beklentilerinin dramatik şekilde azaldığının görüldüğünü vurguladı. 

TCMB'nin gelecekte vereceği reaksiyonları daha iyi anlamak için normalleşmeye ve para politikası duruşuna ayrı ayrı bakılması gerektiğini düşündüklerini belirten Morgan Stanley, TCMB'nin oynaklık göstergelerinde aralık toplantısından bu yana yaşanan kayda değer artış sonrasında normalleşme başlangıcını en azından bir toplantı daha ertelemesinin daha büyük olasılık olarak göründüğünü ifade etti. 

Para politikası duruşu cephesinden bakıldığında da TCMB'nin ocak ayında ve 2016'nın büyük bölümünde para politikası duruşunu değiştirmemesini beklediklerini aktaran Morgan Stanley, TL reel olarak belirli seviyelerin altına inmedikçe TCMB'nin ağırlıklı fonlama maliyetinde büyük değişiklik yapmayacağını öngördüklerini belirtti. 

Morgan Stanley, ileriye bakıldığında ise normalleşmenin bir parçası olarak ilk çeyrekte 50 baz puan ve 2. çeyrekte 100 baz puan faiz artırımı beklediklerini, haftalık repo faizinin yüzde 7,50'den yüzde 9,0'a yükselerek bugün yüzde 8,73 olan ağırlıklı fonlama maliyetine çok yaklaşacağını vurguladı.