Moskova'da gece içki satışı yasaklandı

Alkolle ilintili suç oranını düşürmek için, geceleri votka ve diğer alkollü içecekler satılamayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'nın başkenti Moskova'da, alkolle ilintili suç oranını düşürmek için kentte geceleri votka ve diğer alkollü içeceklerin satışı yasaklandı.

Moskova kent yönetimi tarafından alınan karara göre, Moskova'daki marketlerde alkol derecesi yüzde 15'i geçen içkiler, 10.00-22.00 saatleri arasında satılabilecek.

Yetkililer, yasağın bugünden itibaren yürürlüğe girdiğini belirterek, yasaktan bar ve restoranların etkilenmeyeceğini kaydettiler.

Moskova'da alınan yasak kararının amacının alkol kullanımını azaltma, gençleri alkolden uzak tutma ve alkolden kaynaklanan suçları engelleme amacı taşıdığını kaydeden yetkililer, bu sayede alkolden kaynaklanan ölümlerde de düşüş beklediklerini ifade ettiler.

Rusya, bu amaçla geçen yıl votkanın vergisini artırmış ve votkanın belli bir fiyatın altında satılmaması kararı almıştı. Rusya'da kişi başına yılda 18 litre saf alkol tüketiliyor. Sadece bu yılın ilk 6 ayında 3 bin kişinin alkol zehirlenmesinden hayatını kaybettiği, 75 binden fazla kişiye de alkolden kaynaklı hastalık tanısı konduğu belirtiliyor.

Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, 1985 yılında savaş açarak alkollü içki üretimini ciddi oranda düşürtmüş, alkol tüketimine yönelik de sıkı denetim getirmişti. Ancak, Gorbaçov'un bu politikası yüzünden düşük kaliteli içkiler yasadışı olarak üretilmeye başlanmış ve halk sağlığına yönelik daha ciddi tehditler oluşturmuştu.

Rus Parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov da kendi internet sitesinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yasağın kaçak içki üretimini ve illegal içki satışını artıracağı endişesi taşıdığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir