MSA'nın hedefi mutfağın Harvard'ı olmak
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Kezban KARABOĞA
İSTANBUL - Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) bir aşçılık okulu… Kurucusu Mehmet Aksel. Maslak'ta 4 bin m2 alanda 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulmuş kampusta faaliyet gösteriyor. Pasta ve ekmekçilik, yiyecek ve içecek işletmeciliği, profesyonel aşçılık, barmenlik, kahve gibi eğitimleri var… Bugüne kadar 3 bir 600 mezun vermiş. 63 sponsorla çalışıyor. Aksel, "MSA'yı başka illerde kur diyorlar ama franchise vermiyorum. Ortaklık teklifi sık geliyor. Avusturya'da ve Fransa'da açmak için geldi ama ikisine de onur duyduğumuz söyledik. 2013 yılında, Türk Mutfağı eğitimine başlıyoruz. Yabancı öğrenciler gelecek. Bütün prosedürleri hallettik" dedi.
Mehmet Aksel, aşçılık eğitimi işine nasıl girdiğini şöyle anlattı. "Amerika'dan geldim. Üniversiteye gitmiştim. Bana göre değildi üniversite hayatı. Başlamadan terkettim. Döndükten sonra otomobil sporlarıyla ilgilenirken bir yandan da Peugeot bayi açtım. Yaptığım işle yatıp kalkardım. Krizden sonra otomobil satışları yavaşlamıştı. Tuğrul Şavkay'la tanışıklığım yiyecek içecek sektörüne girmeme neden oldu. Yiyecek içecek sektöründe restoranlarım, cafelerim oldu. Eğitimsiz eleman sorunu dikkatimi çekti. Böyle başladık. Burası benim, yani 'Mehmet Aksel'in felsefesi'yle yönetiliyor."
"Bu işin Harvard'ı olacağız"
MSA'nın başarısı hem AB'de hem dünyada denkliği kabul edilmiş diploma verebilmesi. Müfredatını, sistemini de uluslararası standartlarda bir sistemden alıyor. "Eğitim kadromuz çok üst düzey, birkaç lisan konuşan, işini çok iyi bilen, bilgilerini aktarabilecek, aynı zamanda eğitimci kişilerden oluşuyor. Ben 24 saat bunla uğraşıyorum. Bu işin Harvard'ı olmak için, dünyanın 5 okulundan biri olacağım diye yola çıktım. 5-6 tane okul var. Yeni gelenler muhakkak olacak. Çok iyi markalar da gelecektir. İşini iyi yapan ve iyi sistemi olanlar pastanın içinde olacaktır. Sektöre talep var. Bizim yaptığımız işi görüp, 'MSA çok iyi iş yapıyor, biz de yapalım' diyenler var. Üniversitelerin gastronomi bölümleri rakibimiz değil. Aşçılık eğitimi de vermiyorlar. Yüzde 85'i teorik. Devlet meslek okulları var. Onlarla da kıyaslama yapmamak lazım çünkü onların da imkânları çok dar. Üçüncüsü, bence en önemlisi özel sektör. İşin içine rekabet giriyor. Biz üçüncüye giriyoruz ve diyebilirim ki sektörün abisiyiz. 8 senedir bu işin içindeyiz. Bugün açıldı dediğimiz okullar, bizim öğrencilerimizi eğitmen olarak alıyor."
Dünya'ya Türk Mutfağı Eğitimi
"Ben, dünyanın en iyilerinden olmak istiyorum, harika restoranlar açmak istiyorum diyenle çalışmak istiyorum" diyen Mehmet Aksel, dünyaya Türk Mutfağı eğitmi vereceklerini söyledi. Bütün tarfileri Anadolu'dan hane hane gezerek topladıklarını anlatan Aksel, şöyle anlattı: "2009'da büyük bir çalışmaya giriştik. Türk mutfağı eğitimi hazırladık. 2.5 yıl karış, karış ev ev Türkiye'yi dolaştık. 7 bin 600 tarif topladık. Bu tarifleri otantik etnik yemekler olmaktan çıkartıp dünyanın yiyeceği hale getirdik, akademik bir yapıya oturttuk. Programın uluslararası akreditasyonunu gerçekleştirdik. Ders kitaplarımızı hazırladık. İnternet sitemizi hazırladık. Türk mutfağı eğitimi yarattık."
Kütüphane, gastronomi müzesi ve mutfak oditoryumu var
MSA, aşçılık ile ilgili birçok olanağı barındırıyor. Oditoryumu da var, yeme - içme konulu uzmanlık ve Nadir Eserler Kütüphanesi de. Aksel'in akademisinde bir de kütüphane var. Başında kütüphane görevlisi... Kütüphane'nin 5 bine yakın akademik eseri ve 350'nin üzerinde nadir eseri var. 2004 yılında faaliyete başlayıp 3 bin 600 kişiyi mezun edince, Mezunlar Derneği de kurulmuş. Aksel'in belirttiğine göre bugüne kadar MSA'dan mezun olan 3 bin 600 öğrencinin 3 bin 400'ü buraya kayıtlı. MSA'da konukları 'gastronomi müzesi' karşılıyor. Müzede babaannelerimizin kullandığı şeker kalıpları, pirinç kahve değirmeni ya da aşçılık ve pastacılık araç gereçleri, eski sahanlar, yağ kutuları karşınıza çıkıyor.