Mücevher ihracatı kasımda yüzde 117 artış yakaladı

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, yeni pazarlara yönelmeleri ile ihracatta ciddi bir artış yaşadıklarını ve önümüzdeki aylarda ihracatta daha da yüksek rakamlara ulaşacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Mücevher sektörü, Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleştirdiği ihracat ile dikkat çekiyor. Ekim ayında yüzde 71 artan mücevher ihracatı, kasım ayında da yüzde 117 oranında arttı. Yakaladıkları büyümeyi DÜNYA’ya değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, yeni pazarlara yöneldiklerini ve özellikle Avrupa ülkeleri ile ihracatta önemli bir gelişme yaşadıklarını belirtti. Güner, “En önemlisi aldığımız önlemlerle başarılı bir sonbahar fuarı geçirdik. O fuardaki siparişlerin teslimi başladı. Kesin bir şey söylemek elbette kolay değil ancak bu siparişlerden dolayı aralık ayından da umutluyuz. MİB yetkilileri Malezya’dan Polonya’ya sürekli yeni ülkelerle iş bağlantıları kurmaya çalışıyor. Yönetim kurulundan arkadaşlarımız da, biz de sürekli dünyanın her köşesine gidiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Geçmişte yapılan düzenlemelerin tüketimi değil üretimi vergilendirdiğini hatırlatan Güner, sözlerine şöyle devam etti: “Yurtdışında üretilerek Türkiye’ye ithal edilen bitmiş üründen vergi alınmazken, Türkiye’de mücevher üretmek için ithal edilen elmastan pırlantadan vergi alınıyordu. Bu da tabi Türkiye’deki üretici için pranga anlamına geliyordu. Biz daha çok üretmek istiyoruz. Daha çok üretmek ve daha çok ihraç etmek istiyoruz. Biz ne yaparsak yapalım Türkiye’de üretilen pırlantalı mücevherleri Türkiye’de satamayız; belki küçük bir kısmını... Katma değeri yüksek ürünler yapıyoruz. Önümüzdeki aylarda göreceksiniz, mücevher ihracatında çok daha güzel rakamlar göreceğiz. Şu anda yaşanan yükseliş altından mamul takıların ihracatından kaynaklı. Oysa pırlantalı, elmaslı, yakutlu mücevherleri daha fazla ihraç etmeye başladığımızda ne demek istediğimiz daha net anlaşılacak. Türkiye’nin 2023 hedefl erine ulaşması için çalışıyoruz; daha da çalışacağız.” 

‘Hamlelerimiz tüm dünya çapında’ 

2015’te elmas borsası üzerinden ciddi bir ticaret yaratmayı hedefl ediklerini ifade eden Güner, şunları söyledi: “Sektörümüzde faaliyet gösteren aktörlerin borsa üyesi olarak elmas gibi değerli taşlarını borsadan alarak kayıt ve garanti altına alması çok önemli... Daha çok pırlantalı takı üreterek tasarımın da desteğiyle yüksek katma değer yaratmayı hedefl iyoruz. Bu elbette bizim ihracattaki rekabet gücümüzü artıracaktır. Aslında baktığımız zaman sadece Irak değil, 2 ay öncesine kadar İran ile de ticaretimiz durmuştu. Rusya ve Ukrayna da iyi pazarlardı sektörümüz açısından. Ancak mücevher sektörü günden güne tüm dünya çapında hamleler yapabiliyor. İhracat pazarımız çeşitlendikçe ve derinlik kazandıkça Irak gibi ülkelerdeki gelişmeler daha az etkiliyor bizi. Irak elbette etkiledi ama hemen alternatif pazarlara dönük aksiyon alıyoruz. Irak ile de işler düzelecektir; iş hayatında bu tip şeyler sonsuza kadar sürmez. Hangi pazarlar derseniz, arkadaşlarımız Uzakdoğu’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya kadar her köşeye kadar gidiyorlar. 

‘Sektörde istihdam da artacak' 

Güner, “Hükümetimizin pırlanta ile ilgili kararının ardından Borsa İstanbul’daki Elmas Borsası’nda işlemler başladı. Üye sayısı da hızla artmaya başladı. Borsaya üye olan yerli ve yabancı firmalar vergiye konu olmaksızın değerli taş alıp satabiliyorlar. Ne zaman ki mücevher satılmak üzere vitrine konuyor o zaman vergi tahakkuk ediyor. Daha çok insan istihdam edeceğiz, daha çok ihracat yapacağız” dedi.

Dergi ile sektör tanıtılıyor 

Türk mücevherini iyi anlatabilmek amacıyla küresel ortaklıklar kurduklarını anlatan Güner, “World Diamond Magazine adında bir dergi hazırlıyoruz Dünya Elmas Borsaları Federasyonu ile işbirliğinde... Tüm dünyadan beğeni topladı. İngilizce yayınlanıyor ve sektörün gereksinim duyduğu uluslararası içeriğe sahip. Bu arada tabi Türkiye ilgili nitelikli içeriği de böylelikle hedef kitlemizdeki alıcılara ulaştırıyoruz. Türkiye ve sektörümüzle ilgili olumlu algıyı destekledikçe daha iyiye koşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir