Muhalifler itiraz etti
CHP'li Muhalifler, olağanüstü kurultayın gündeminin genel merkezce belirlenmesinin hukuki olmadığını ileri sürdü. Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı başkanlığındaki bazı kurultay delegeleri dilekçe verdi.
ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 26 Şubat'ta yapılacak Olağanüstü Tüzük Kurultayı çağrısı için "kendi yetkimi kullandım" açıklaması, CHP'li Muhalifleri harekete geçirdi. Olağanüstü tüzük kurultayı için imza kampanyasının yürütücülerinden CHP Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı başkanlığındaki bazı kurultay delegeleri, CHP Genel Merkezine gelerek itiraz başvurusunda bulundu.
Tüzüğün 54. maddesinin çok açık olduğunu, bu maddenin olağanüstü kurultayın toplanma şeklini belirlediğini kaydeden Yıldızlı, şöyle konuştu:
''Olağanüstü kurultay, genel başkan, parti meclisi bir de kurultay delegelerinin beşte bir imzası ile çağrılabilir. Beşte bir imza ile çağrıldığı zaman gündeme seçim maddesi konamaz. Ancak bunu genel başka isterse koyabilir. Bu gündemi de kurultay çağrısı yapan kurultay delegelerinin belirleyeceği gündemle kurultay toplanır. Başka bir gündem maddesi genel merkez tarafından eklenemez. Biz de 18 Ocak tarihinde kurultay delegeleri olarak beşte bir imza oranını aşarak olağanüstü bir tüzük kurultayı istiyoruz diye genel merkezimize başvurduk. Bundan sonra 45 günlük süreç 18 Ocak'ta başlamış oluyor. Bu 45 günlük süre içerisinde sayın genel başkanımız kendi gündemi ile bir tüzük kurultayı çağrısı yapamaz.''
Ali Yıldızlı bir soru üzerine Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun bu 45 günlük süre sonrasında kendisinin yeniden bir kurultay toplayabileceğini ancak bu süreçte imza veren delegelerin talepleri doğrultusunda ve onların gündemi ile kurultay toplaması gerektiğini ileri sürdü.
Matkap: Çağrılarla ilişkili bir kurultay değil
Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, 26 Şubat'ta yapılacak kurultayın, delegelerin çağrıları sonucunda alınmış bir kurultay kararı olmadığını belirterek, "İmza veren arkadaşlarımız haklı olarak (26 Şubat'ta toplanacak kurultay benim ihtiyaçlarımı karşılamıyor) diyorlar. Burada haklılar O ihtiyacı karşılamak için de farklı bir kurultay yapılabilir" dedi.
Nihat Matkap, şunları söyledi:
"Cumartesi genel başkanımızın kurultay konusunda almış olduğu kararı ben yazılı olarak açıkladım. Eğer o açıklamam dikkatle izlenirse o açıklamam da '2012 Temmuz ayında yapmayı planladığımız tüzük değişikliklerini konu alan kurultayımızı 26 Şubat'ta yapma kararı aldık' dedim.
Dolayısıyla 26 Şubat'ta yapılacak bu kurultay o çağrılarla ilişkili olan bir kurultay değildir. 362 arkadaşımızın imzalarıyla çağrılan kurultay, 18 Ocak'ta tarafımıza iletildi ama yaklaşık bundan 1 yıl öncesinden bu yana devam eden tüzüğümüzün bazı maddelerinde değişiklik çalışmalarımız var. Sürekli bu konuyu kamuoyunda konuşuyoruz. Haklı olarak arkadaşlarımız şu endişeye kapılmış; 'Acaba bu 26 Şubat'ta yapılacak kurultay, bu çağrının gereği olan kurultay mı, değil mi?' Ben onu da net olarak aydınlatayım, kesinlikle 362 imzadan etkilenen veya o çağrının gereği olan bir kurultay değil. Bu tamamen genel başkanımızın tüzükten gelen yetkilerini kullandığı, bütün tüzük maddelerimizin ele alınacağı, daha demokratik daha çağdaş bir tüzük elde etmemiz için tüzüğümüzün 54. maddesinde yazılı yetkilerin kullanılarak yapılan bir çağrı bu."