‘Mühendislik Kümelenmesi’ için yeni hamle

OSTİM, bünyesindeki 7’nci küme için düğmeye bastı. Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan, kurulacak mühendislik kümelenmesi ile ihtiyaç duyulan destekleri almak için çalışacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZÜM ÖRS - ANKARA

OSTİM, bünyesindeki 7’nci kümeyi kurmak için düğmeye bastı. OSTİM Teknoloji Araştırma ve Geliştirme AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan, kurulacak mühendislik kümelenmesi ile ihtiyaç duyulan destekleri almak için çalışacaklarını, ayrıca sektörün güçlendirilmesi, sürdürülebilir kılınması ve donanımının artırılmasıyla projelerin yabancı değil, Türk firmaları tarafından hayata geçirilmesini hedefl ediklerini söyledi. 

Sedat Çelikdoğan, Türkiye’de mühendis açığının bulunduğunu belirterek, “Mühendislik gruplarımızı yetiştiremedik. Bu yüzden ürün geliştiremiyoruz. Marka çıkaramıyoruz” diyerek, dış ticaret açığını kapatma noktasında markaların önemine dikkat çekti. Çelikdoğan, Türkiye’nin kendi mühendislik gruplarını güçlendirmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, donanımlı bir mühendislik sektörüne tüm sektörlerde ihtiyaç olduğunu söyledi. 

‘Mühendislik şirketlerine neden teşvik verilmiyor?’ 

Çelikdoğan, Mühendislik Kümelenmesi’nin hedefl erini ve mühendislik sektörünün gelişmesinin önündeki engelleri ve sektörün taleplerini de anlattı. Sektöre teşvik verilmediğine dikkat çeken Çelikdoğan, “Yazılım şirketlerine teknoparklarda vergi muafiyeti verildi. Mühendislik şirketlerine teşvik yok. Mühendislik şirketlerimizin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması lazım. Biz bu kümeler ile birliktelik sağlayacağız, ihtiyacımız olan destekleri alacağız. Bilginin olduğu yer burası. Bu hedefl e bu kümelenmeyi kurma çabasındayız ve böylece amacımız işleri yabancılara vermemek” dedi. Mühendislik işlerinin Türk firmalara verilmesini hedeflediklerini aktaran Çelikdoğan, “Mühendislik bütün sektörlerde var. Kümelenme ile projeleri dışarıya vermeyeceğiz, kendi kümelerimizin mühendislikleriyle yapacağız. Önce prototip yapılacak. Mühendislik prototipe dönüşecek. Başarılı olursa, seri üretime girecek. Bu aşamada Ar-Ge desteği gibi teşvikler var. Teknoparkta ise yer desteği var. Bu destekler onların önünün açmak için verilen destekler. Bu destekleri ilk başlangıç kısmında vereceğiz, büyüme safh asında kaldıracağız” dedi. 

‘Kümelenme fikrine tüm Türkiye’den destek geldi’ 

Mühendislik şirketlerinin çekirdek kadroyu kurması gerektiğini vurgulayan Çelikdoğan, bunun için eğitimin çok önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Türkiye genelinde 30-40 kadar firmaya konuyu açtık, küme hareketine yüzde 100 destek verdiler. Bu küme hareketini kurduktan sonra ne destekler verilmeli diye hükümete gideceğiz. Yazılımcılara, tasarımcılara veya üretimdeki sektördeki verilen benzer destekler ile mühendislik gruplarının yaşamasını sağlamak. Bu hedefle başladık. Küme de tam destek gördü.”

OSTİM’deki 7’nci kümelenme olacak 

OSTİM’de şu anda 6 adet kümelenme bulunuyor. Bu kümelenmeler şöyle sıralanıyor; İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi, Savunma ve Havacılık Kümelenmesi, Medikal Sanayi Kümelenmesi, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi ve Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi. Mühendislik Kümelenmesi ise 7’nci olacak.