Muhteşem Yüzyıl Rusya'da tartışılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Türkiye'de büyük tartışmalara konu olan "Mühteşem Yüzyıl" dizisi, Rusya'da da tartışılacak. Rusya-Türkiye Bilim Merkezi Müdürü İlşat Sayetov, 28 Mayıs günü merkezde, "Muhteşem Yüzyıl ve tarihsel gerçek: ülke hakkında fikir için sanatın önemi" konulu bir toplantının düzenleneceğini açıklarken Rusya'nın Sesi de, "Mühteşem Yüzyıl" için "Rusya'da belki de en ünlü Türk dizisi oldu" sözlerini kullandı. 

Rusya'nın Sesi, "Muhteşem Yüzyıl" için "Rusya'da belki de en ünlü Türk dizisi oldu. Ancak Rusya Türkologların çoğu, bu tür filmlerin tarihsel gerçekleri yansıtmadığı gerekçesiyle diziyi izlemiyor. Türkiye'de dizinin yasaklanması talebiyle dava açıldı, dizinin durdurulmasını isteyen binlerce kişi gösteri düzenledi, protesto mektubu on binlerce imza topladı ve Facebook'ta dizi karşıtı özel bir sayfa açıldı" dedi. 

Bunun ardından "Neden? Sinema için gerçek önemli mi?, Filmlerin kitlesel bilinç üzerinde ne gibi bir etkisi var?" sorularının dile getirildiği haberde bütün bu konuların da "Muhteşem Yüzyıl ve tarihsel gerçek: ülke hakkında fikir için sanatın önemi" toplantısında tartışılacağı kaydedildi. 

Haberde söz konusu etkinliğin Rusya Devlet Yabancı Edebiyat Kütüphanesi'nin Rusya-Türkiye Bilim Merkezi'nde 28 Mayıs günü gerçekleşeceği ve Türkiye Tarihi uzmanları, sinema çalışanları, Muhteşem Yüzyıl dizisinin tercümanlarının katılacağı da anlatıldı. 
Rusya'nın Sesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da diziyi kesin bir dille eleştirdiğini anımsattığı haberinde "O dönemin erkeklerine kadınlar önüne başı açık çıkmaları yasaktı. Dizideki kadın giyimi de döneme uymuyor ve daha çok 19. yüzyıl Fransa modasına benziyor" gibi bazı örnekleri de vererek "Dizinin gerçeklerle farklılıkları gerçekten de az değil" dedi. 

Benzer sorunların Bulgaristan'da da dizinin ilk bölümlerinden itibaren tartışılmaya başladığına dikkat çeken Rusya'nın Sesi, bu ülkede tartışmalara katılan Türk tarihçi Talha Uğurluel'in değerlendirmelerine de yer verdi. 

Talha Uğurluel de, "Dizi dizidir ve kurgu ile ortaya konmuş olan bir hadisedir. Bundan dolayı ve bir tarih filmi olmadığı için bence ne Türkiye'de ne de o coğrafyalardaki insanların tedirgin olmasına gerek yok. Ne de olsa dizi tarih değil ve eğlence amacını taşıyor" sözlerini de kullandı.