Mültecilere harcanan para 8 milyar doları geçti

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Suriyeli mültecilere harcanan para miktarının 8 milyar doları aştığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA-Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin istiap haddini doldurduğunu belirterek, bundan sonra gelecek mültecilerin artık Avrupa’nın sorunu olduğunu bildirdi. Türkeş, bugüne kadar mülteciler için harcanan paranın da 8 milyar doları bulduğunu aktardı.

TRT Türkiye’nin Sesi radyosunda Yenigün programına konuk olan Başbakan Yardımcısı Türkeş, Suriye’den yeni gelecek göç dalgasıyla ilgili soruları cevaplandırdı. Irak’tan gelenlerle birlikte Türkiye’deki mülteci sayısının 2.5 milyonu aştığını kaydeden Türkeş, Birleşmiş Milletler’in teyit ettiği verilere göre mülteciler için Türkiye’nin harcadığı paranın 8 milyar doları bulduğunu kaydetti. Buna karşılık AB’nin tamamının sadece 417 milyon euro verdiğinin altını çizen Türkeş, “Batının ve serbest dünyanın Suriye’deki trajediye dikkat etmesi ve elini taşın altına  koyması gerekir, yeni bir göç dalgası olursa bu durum da AB için test olur. Türkiye artık istiap haddini doldurdu, bundan sonrası Avrupa’nın işi” diye konuştu.

1 Kasım seçimlerine ve koalisyon  senaryolarına ilişkin tahmin yapmaktan kaçınan Tuğrul Türkeş, 7 Haziran seçimlerinde siyasi partilerin koalisyon yapamama sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Türkiye’de madde ve manevi olarak seçimin bir bedeli olduğunu kaydeden Türkeş, “O bedelin önce seçmenler tarafından ödetilmesi gerekir” dedi.

Son olaylara rağmen, 1 Kasım seçimlere ilişkin güvenlik sorunu bulunmadığının altını çizen Tuğrul Türkeş, Ankara Garı’ndaki patlamayla ilgili olarak ise “Terör örgütlerinin çalışma yöntemine baktığınızda devletin tedbir aldığı yerler dışında eylem yapıyorlar. Bu mazeret mi hayır? 100 vatandaş öldü. Burada ihmali olanlarla ilgili soruşturma sürüyor. Bazı Emniyet Müdürleri görevden alındı. Eksik, yanlış yapan varsa hesabını verir” şeklinde konuştu.

Türkeş terör örgütünün ülke dışında çıkması veya silahları gömmesi halinde çözüm sürecinin tekrar gündeme gelebileceğini bildirdi.