Munzam etkileri geçici, borsada alım zamanı

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, mali sektöre yönelik kararların borsada endişe değil, alım fırsatı yarattığına inandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, bankacılık sektörünün İMKB'nin en büyük sektörü olduğunu hatırlatarak,  munzam kararlarının etkilerinin geçici olduğunu ve bu durumun İMKB'ye giriş fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Bankacılık sektörünün çok güçlü olduğunu belirten Hüseyin Erkan, "Merkez Bankası'nın bankacılık sektörüne yönelik munzam düzenlemelerinin etkilerinin geçici olduğunu  düşünüyorum. Bu durum İMKB'de alım fırsatı yaratıyor" dedi. 

Erkan, borsayı yöneten biri olarak getirilere bakmadığını fakat dünyada en iyi performans gösteren borsaların başında geldiklerini söyledi.  Erkan, seçim yılında olunmasına rağmen, son yıllarda kazanılan istikrar sayesinde artık seçimlerin Türkiye sermaye piyasalarında endişe yaratmadığını belirtti.

TEB'in "Akıl Fikir Buluşması" ödül töreninde DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulunan Hüseyin Erkan, borsayı yöneten biri olarak getirilere bakmadığının altını çizerek, "Dünyada en iyi performans gösteren borsaların başında geliyoruz. Bugün daha etkin bir piyasamız var ve bu konuda başarılı olduk. 8 Ekim'de başlayan kararlarla ve adımlarla emir iptallerinin gerçekleşmesi, karşı tarafın gösterilmemesi, fiyat adımlarının daraltılması gibi uygulamalar ile işlem hacimlerinde yüzde 65 artış oldu.  4 ay önce ve sonrasıyla karşılaştırıldığında. Endekslerimizdeki oynaklığı dalgalanmayı yüzde 15 azalttı. Bunlar bizim istediğimiz ve beklediğimiz şeylerdi ve başarılı olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

Halka arzda yeni rekor kırılacak

Halka arzlara yönelik görüşlerini sorduğumuz Hüseyin Erkan, halka arzların bir başarı öyküsü olduğunu söyledi. "İlk iki ayda 6 tane şirket getirdik ve bu bir rekordur" diyen Erkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hafta bir ve önümüzdeki hafta da bir şirketimiz daha borsada işleme başlayacak. Başvuru olarak ise bu yıl halka açılmak isteyen 19 tane şirket daha var. Yılın henüz başındayız ve seçim yılındayız. Belli beklentiler ve tereddütler olabilir.

Özellikle dışarıdaki gelişmeler insanları tedirgin edebilir. Ama zamanlama çok önemli, aracı kurumlarla ve kurumsal yatırımcılarla şirketlerin tartışmaları lazım. Bazı büyüklerde ertelemeler gördük. Özellikle K. Afrika'daki gelişmeler nedeniyle. Ama onların da bu yıl geleceklerini düşünüyorum. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde bir sıkıntı görmüyorum ve onların arzı sürüyor. Bu yıl yine rekor sayıda halka arzı gerçekleştireceğiz diye düşünüyorum."

Seçim artık belirsizlik yaratmıyor

Seçimlerin her ülke için belirsizlik ortamı yaratabileceğini belirten Hüseyin Erkan, "Ama geçmiş dönemlere göre ülkemizde bu durum pek ortada yok gibi. Türkiye'yi yakından tanımayanların bunları bilmesi zordur. Geçmiş dönemlere baktığımızda her seçim dönemi öncesinde borsada ciddi hareketler olduğunu görüyoruz, seçim sonrasında bu durum biraz daha sürüyor. Önemli olan istikrardır ve Türkiye, son 8-10 yılda istikrarı gerçekleştirmiştir. Bunun da getirdiği çok büyük avantajlar var. Özellikle son birkaç sene içersinde bunun sermaye piyasasına da yansıması çok olumlu oldu" dedi. 

Munzam artışı, alış fırsatı olarak değerlendirilmeli

Hüseyin Erkan, bankacılık hisselerinde alım fırsatı doğduğunu söyledi.  Bankacılıkta munzam karşılık artışlarının İMKB'ye yansımasını sorduğumuz Erkan, bankacılık kesiminin İMKB'deki en büyük kesim olduğunun altını çizdi. 

"Mali sektör borsanın yüzde 52-53'lerinde olan en büyük sektörümüz" diyen Erkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Mali sektörün bankalardan dolayı ya da munzam kararları sonrasında fiyatlarının düşmesinin borsamıza negatif etkileri olması normal ve ortada.  Vatandaşların bazı şikayetleri ya da endişeleri var.

Mali sektör Türkiye'yi yansıtıyor mu diye. Mali sektör Türkiye'yi yansıtmıyor olabilir ama borsadaki tüm şirketlerin piyasa değerlerinin içerisinde en büyük pay mali sektörün. Bu durum sonucundan bakıldığında mali sektör Türkiye sermaye piyasasını yansıtıyor. Onun haricinde farklı bir endeks ve yapılaşmaya bakmaya hiç gerek yok. Ne varsa borsa da onu yansıtıyor. Haliyle sektörler için alınan her karar hisseleri olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. 

Bankalara yönelik alınan durum geçici bir durum.  Merkez Bankası ve hükümette endişe oluştu ve bu endişeleri ortadan kaldırmak, enflasyon korkusunu ortadan kaldırmak için yılbaşından bu yana bir dizi tedbirler aldılar ve bunlar geçicidir ve kalıcı olarak düşünmemek gerektiğine inanıyorum.  Bankacılık sektörümüz çok kuvvetli ve sağlam bir sektör. Bölge içinde ve dünyada kendini ispatlamış bir sektörümüz.  Munzam kararlarının endişe değil, ama alış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir