Muş'tan Azerbaycan'a mobilya ihracatı

Muş'taki TEKEL depolarının özelleştirilmesiyle depolardan birinde mobilya üretmeye başlayan şirket bölgenin yanı sıra ilk kez Azerbaycan'a da mobilya ihraç etmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUŞ - Muş'ta TEKEL depolarının özel sektöre devredilmesinin ardından mobilya üretime başlayan bir firma, Muş'tan Azerbaycan'a ilk kez mobilya ürünleri ihracatını gerçekleştirdi.

Kapatılan TEKEL Yaprak Tütün İşletmelerine ait depolarda "EMS Mobilya" adı altında üretime başlayan firma, kentte bir ilki gerçekleştirerek hem farklı bölgelere hem de yurt dışına mobilyalarını ihraç ediyor.

Daha önce tekstil atölyelerinin Avrupa ülkelerine ihracat yapmaya başlamasının ardından kurulan Ezel Mobilya Sanayi (EMS) firması da Kafkaslara ihracat yapmaya başladı.

Yemek ve yatak odasıyla başladı

Toptan üretim yapan firma ilk olarak bölgede bulunan Van, Ağrı, Bingöl, Bitlis ve Iğdır gibi illere satış yapan, daha sonra Azerbaycan ile görüşme yaparak, gönderdiği bir tır yatak ve yemek odası takımıyla bölgenin ve Muş'un ilk mobilya ihracatını başlatmış oldu.

2010 yılı Mayıs ayında firmayı kurup üretime başladıklarını belirten Ezel Mobilya Sanayi (EMS) İşletme Müdürü Erdoğan Tuncer, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk üretime aylık 50 takım kapasiteyle başladıklarını belirterek, şu anda ayda 100 takım üretimi yaptıklarını söyledi.

Mobilya fabrikasını kendi imkanlarıyla kurduklarını ve İş-Kur İl Müdürlüğünden yüzde 50 istihdam garantili kursiyer aldıklarını anlatan Tuncer, "Ayda 250 takım mobilya üretmek için çalışmalarımızı hızlandıracağız. Hedefimiz ayda 250 takım üretmek bu hedefi ulaşırsak bir yılda 3 bin takım üreteceğiz" dedi.

Satışları şu an toptan yaptıklarına da değinen Tuncer, ilk olarak çevre il ve ilçelere satış yaptıklarını anımsatarak, mobilya sektöründe bölgede bir ilki gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Tuncer, "İlk itapta bölge illerine mobilya sattık. Bunlarından ardından ilk defa da Azerbaycan'a ihracat yapıyoruz. Bugün Azerbaycan'a bir tır yatak odası ve yemek odası takımı gönderiyoruz. Böylece Muş'ta bir ilki gerçekleştirdik. Hem ilk kez mobilya üretimi yaptık hem de buradan Azerbaycan'a ihracat ettik" diye konuştu.

Sırada İran, Suriye ve Irak var

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem de Muş'ta ilk kez yapılan mobilya imalatıyla birlikte, Azerbaycan'a mobilya ihraç edildiğini vurguladı.

Hedeflerinin sadece Azerbaycan değil, İran, Irak, Suriye bölgelerine de ihracat yapmak olduğunu anlatan Sinecem, şöyle dedi:

"Muş'ta sanayi alanında büyük gelişmeler kaydedildi. Özellikle TEKEL depolarının özel sektöre devredilmesinin ardından başta tekstil olmak üzere, birçok alanda Muş'ta ilk kez üretimine, akabinde ihracatına başlandı. Bu gelişmeler kentin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. İşsiz gençlerimize de istihdam kapısı açıldı. Muş'ta iyi gelişmeler devam ediyor."

İş-Kur İl Müdürü Mikail Gökarslan ise Ezel Mobilya Sanayiye 2010-2011 yılları içerisinde istihdam garantili kursiyerler verdiklerini belirterek, EMS mobilya da en az yüzde 50'nin üzerinde istihdam sağlandığını ifade etti.

Gökarslan, yapılan üretim sonucunda şuanda Muş'tan ilk defa Azerbaycan'a ihracat yapıldığını söyledi.

Bu arada, firmanın Azerbaycan'a her ay 2 tır mobilya ihracatı yapacağı öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir