Mutabakat ile yazılmalı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Anayasa kapalı kapılar ardında değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı dedi. MHP, CHP ve BDP sözcüleri de uzlaşarak yazılacak bir anayasının tüm topluma fayda sağlayacağını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir elbise dikilecekse bu milletin kendisi dikmelidir. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın" dedi. Hisarcıklıoğlu, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Anayasa Platformu Vatandaş Toplantısı"nda, bütün Türkiye'yi gezdiklerini, bugüne kadar en yüksek kadın katılımcıyı Bursa'da gördüklerini söyledi.

Orhangazi'nin fethettiği, Osmanlı'nın başkentinde yoğun katılımla bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bursa, Osmanlı'nın küçük bir devletten muhteşem bir imparatorluğa dönüşmesine şahit olmuş bir şehirdir. Ülkemizin çok kıymetli siyasetçileri ve sanatçıları da bu şehrin birer evladıdır. Anayasa Platformu'nun toplantısının Bursa'da olması, bu nedenle oldukça önemlidir" diye konuştu.

Yeni Anayasa'ya destek vermek için bir araya gelindiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "21 sivil toplum örgütü bir araya geldik. Bu masada gördüğünüz manzaranın anlamı vardır. Farklı dünya görüşleri, çıkarları var. Aramızda iş adamı, esnaf, işçi, ziraatçı, çiftçi, emekli var. Hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ülkemizin geleceği yeni Anayasa için hepimiz aynı masa etrafında toplandık. İşte bu birliktelik olduğu sürece Türkiye olarak her şeyi başarırız. Hedeflerimize ulaşmak için yeni Anayasa şart. Bugün Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi. Bunu övünerek söylüyorum. Açık söylüyorum ki bulunduğumuz konum içime sinmiyor. Bize yakışan birinci olmaktır. Benim ecdadım bunu yapmadı mı, Bursa buna şahitlik etmedi mi?" Hisarcıklıoğlu, bir hedef konulduğunu belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız. Kişi başı milli geliri 25 bin dolara çıkaracağız. Çünkü bu millet, bunu hak ediyor" dedi.

Yeni bir elbise dikilecekse bu milletin kendisi dikmelidir

Demokrasinin kalitesini ve ekonominin gücünü artıracak yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bugünkü Anayasa, yamalı bohçaya döndü. Bu elbise bu bedene dar geliyor. Bu elbise ile koşamıyoruz. Açık söylüyorum, kaybedecek bir dakikamız bile yok. Ara rejimlerin, darbelerin dayattığı değil, halkın iradesinde ortaya çıkan yeni Anayasa'ya ihtiyaç var. Bu Anayasa, bizi 2023 için koyduğumuz hedeflere götürebilir. Yeni Anayasa'dan beklediğimiz neler? Yeni Anayasa ile amacımız, yasaları kağıtlara değil, 74 milyon vatandaşımızın kalbine yazmaktır. Herkesin kabul edeceği bir Anayasa'yı ortaya çıkarmaktır. Yeni bir elbise dikilecekse bu milletin kendisi dikmelidir. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın. Yönetilenin yöneticiye, yöneticinin halka, halkın yargıya saygı duyduğu bir düzenin oluşması gerekiyor." Müzakereci demokrasinin en güzel örneğinin Bursa'da yaşandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "İçinizden ne geliyorsa hepsini rahatlıkla açıklıkla söyleyin. Hata yaparım diye düşünmeyin. Samimi fikirlerinizi paylaşın. Emin olun, çabanız boşa gitmeyecek. Fikirleriniz, düşünceleriniz, Ankara'da yankılanacak" diye konuştu.


MHP: Uzlaşı tek yol

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin "Bu zorlu işi başarmanın tek yolu uzlaşmadır. Bu uzlaşmayı, sağlamak için bugün buradayız. Karşındakinin ne düşündüğünü bilmek uzlaşma için önemli adımdır" dedi. Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Anayasa Platformu-Vatandaş Toplantısı"na katılan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri, vatandaşlara yönelik kısa birer konuşma yaptı.

Üyelerden Bal, bugüne kadar anayasa yapmak için ihtilaller, muhtıralar yapıldığını belirterek, "Bugün, 1 Nisan. Bu, 1 nisan şakası değil. Sizler, anayasaya ses vermek, katkı vermek için dahil edildiniz. Bursalılar, yüksek katılım gösterdi. Bu katılım için hepinize teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Anayasa yapmanın kolay olmadığını vurgulayan Bal, şunları kaydetti:
"Bu, en uçtaki fikirleri, düşünceleri koparmadan, kırıp dökmeden birbirine yaklaştırma işidir. Bunu yaparken devleti, ferdi, toplumu tanzim edeceksiniz. Bu zorlu işi başarmanın tek yolu uzlaşmadır. Bu uzlaşmayı sağlamak için bugün buradayız. Karşındakinin ne düşündüğünü bilmek uzlaşma için önemli adımdır. Karşındakinin niçin böyle düşündüğünü sezmek daha önemli adımdır. Millet bütünlüğü bozulmamalıdır. Bursa'da katılım çok iyi. Kurtuluş Savaşı verdik. Bunu unutmamalıyız. Bu devletin kuruluş felsefesinden ayrılmamalıyız. Yeni bir Kurtuluş Savaşı'na mahkum olmamak için dikkatli olmamız gerekir. 12 Eylül Anayasası dar gelmiş, bundan ders almamız lazım."

CHP: Nefret dili anayasayı çökertir

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise komisyon olarak 5 aydan bu yana bölge toplantıları yaptıklarını ifade ederek, toplumda anayasa yapımı konusunda ciddi bir beklentinin, potansiyelin olduğunu gördüklerini söyledi. Toplumsal sözleşmeyi yapmak istediklerini belirten Kart, şöyle devam etti: "Biz siyasetçiler, sorumluluk duygusuna sahipsek, insan haklarının gelişmesini istiyorsak, ortak paydalarımıza, ortak değerlerimize ve demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. Nefret dili kullanarak toplumu bölüyorsak, bu emeklerimize yazık olur, bu anayasa platformu çöker. Anayasa yapım sürecinin önündeki tehlike budur. Bu engeli birlikte aşmak zorundayız."

BDP: Acilen milli mutabakat lazım

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan kendi görüş ve fikirlerini anlatmak için bu toplantıyı düzenlemediklerine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Yeni süreçte anayasa ile ilgili sizin düşüncelerinizi, taleplerinizi öğrenmeye geliyoruz. Buradakilerin, siyasi partilerin kendilerine has görüşleri var yeni döneme ilişkin. Buraya geliş sebebimiz fikirlerimi anlatmak değil sizlerin ne düşündüğünü öğrenmektir. Yeni anayasa ihtiyacı nereden doğdu? Toplumun bütün kesimleri artık yeni anayasa ihtiyacını dile getiriyor. Tüm kesimler, mevcut Anayasa'nın 12 Eylül ihtilali Anayasası'nın toplumun ihtiyaçlarına yanıt vermediğini söylüyor. Kronikleşmiş, kangrenleşmiş, çözüme muhtaç sorunları var. Milli mutabakata acilen ihtiyaç var. 'Anayasa sihirli değnek değil her sorunu çözmez' deniliyor. Doğrudur ama sorunların çözümüne açılan kapıyı açacak anahtardır."

(AA)