Mutabakat sağlanan madde sayısı artırılmalı
TBMM Başkanı Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde mutabakat sağladığı madde sayısının artırılmasını isteyerek "% 80'ler seviyesine geldiğimizde liderlerle görüşürüm" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanılığında toplanan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda çalışmaların nasıl süreceği ele alındı.
Alınan bilgiye göre, toplantıda ilk olarak Çiçek söz aldı. Çiçek, Komisyon'un bugüne kadar 116 maddeyi müzakere ettiğini, üzerinde mutabakat sağlanan madde sayısının 30'dan 27'ye düştüğünü, şerhli madde sayısının ise 89 olduğunu ifade etti.
Çiçek'in esprisi
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, kararların oybirliğiyle alınacağına dair protokol dururken AK Parti'nin Anayasa konusunda B ve C planlarından söz ettiğini, bu durumda hangi iradeyi esas alacaklarını sordu.
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Hayretler içindeyim; bir komisyon ürettiği iple nasıl kendisini boğar? Biz konjonktüre teslim olmadan büyük bir bakışla bunu aşabiliriz. Mart ayı içinde kaba taslağı bitirebiliriz" dedi.
Kart'ın "nasıl bitirilecek?" sorusuna Çiçek'in, "Belki beton kalıp, belki dökme kalıp yapacak" demesi toplantıda gülüşmelere yol açtı.
Diğer bölümlere ilişkin önerilerin sunulması kabul edilmedi
AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, terör sorununu çözmek için istihbarat birimlerinin çalıştığını belirterek, "kişi devletin elinde cezasını çekmektedir" ifadesini kullandı.
Şahin, diğer bölümlere ilişkin taslaklarının hazır olduğunu söyledi.
Yeniden söz alan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, diğer bölümlerle ilgili önerilerin verilmesini isteyerek, "Temel hak ve özgürlükler bölümünde sıkıntı var, onları niye konuşmuyorsunuz? Mutabık kaldığımız madde sayısını arttırmalıyız. Daha çok madde çıkarmalıyız. Yüzde 80'ler seviyesine geldiğimizde liderlerle görüşürüm" dedi.
Bunun üzerine CHP'li Kart, diğer bölümlerle ilgili önerilerini vermeyi gerekli görmediklerini söyledi. Kart, Komisyon üyelerinin, 15 maddelik çalışma usullerine bağlı olunduğu konusunda güven tazelemesini istedi. Kart, yürütme ve yargının ortak maddelerinin konuşulabileceğini söyledi. Kart'ın bu önerisine MHP'li Bal da katıldı.
Yazım Komisyonu'nun 11 Mart Pazartesi gününden itibaren "yargı" bölümünü görüşmesi benimsendi.