Müzakerelerde ilk tur haftaya tamamlanıyor

Talat ve Hıristofyas'ın, ikinci tur görüşmeleri ise müzakerelerin ikinci yılının başında, eylül ayında başlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Eylül 2008'den beri sürdürdüğü Kıbrıs müzakerelerinde ilk turun sonuna gelindi.

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmayı amaçlayan müzakerelerin ilk turu haftaya tamamlanacak ve ikinci tur müzakerelerin programı yapılacak. İkinci tur görüşmelere ise müzakerelerin ikinci yılının başında, eylül ayında başlanacak.

Talat ve Hristofyas'ın, müzakereler çerçevesinde Lefkoşa ara bölgedeki görüşmesi sona erdi.

Bir saati liderler arasında baş başa olmak üzere yaklaşık 3 saat süren görüşmeden sonra liderler açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun kısa değerlendirme yaptı.

Zerihoun, görüşmede tarafların, "Göç, Vatandaşlık, Yabancılar ve Sığınma" konularında, geçen hafta sundukları görüşlere yanıt verdiğini ve bu konunun görüşülmesine haftaya da devam edileceğini söyledi.

Zerihoun, Yeşilırmak kapısını açma çalışmaları çerçevesinde, KKTC'deki Yeşilırmak köyü ile Rum tarafındaki Pirgo köyü arasındaki 6,5 kilometrelik yolun yapımı için gelecek hafta ihaleye çıkılacağını açıkladı.

BM yetkilisi, ihalenin BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) yürüttüğü Gelecek İçin Ortaklık Projesi (Project For The Future-PFF) çerçevesinde açılacağını belirtti.