Müzekartlı sayısı 5 milyona yaklaştı

"Müzekart" uygulamasıyla 2008'den bu yana yaklaşık 5 milyon kişi müzekartlı oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret imkanı sunan "müzekart" uygulamasıyla 2008'den bu yana yaklaşık 5 milyon kişi müzekartlı oldu. 

Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) verilerinden edinilen bilgiye göre, yıl başından bu yana 500 bin yeni müzekart satışı gerçekleştiren Bakanlık, toplam müzekartlı sayısını 5 milyona çıkardı.

Müze ve ören yerlerinden geçen yıl elde edilen gelirin sadece 28 milyon lirası müzekarttan sağlanmıştı. Öte yandan tarih, sanat ve kültür meraklılarına bir çok avantaj sunan müzekart gelirleriyle de yüz güldürdü. 2009'da 9 milyon 533 bin 748 lira gelir bırakan müzekart Bakanlığa, 2010'da 11 milyon 641 bin 834, 2011'de 15 milyon 78 milyon 799, 2012'de 20 milyon 671 bin 808, 2013'te de 28 milyon 25 bin 692 lira kazandırdı.

Satın alındığı tarihten itibaren Bakanlığa bağlı 300'ü aşkın müze ve örenyerine, 1 yıl boyunca ücretsiz giriş imkanı veren müzekart, 40 liraya edinilebiliyor.

Müzekartla yapılan ziyaretlerde, elektronik turnikeli geçiş kontrol sistemine sahip müze ve örenyerlerine yılda iki kez ücretsiz giriş hakkı sağlarken, öğretmen ve öğrenciler ise indirimli olarak müzekartla diledikleri kadar müze ve örenyerini gezebiliyor.

Fotoğraflı kimlik belgesi yeterli

Müzekart edinmek isteyenlerin ise fotoğraflı bir kimlik belgesiyle müzekart satış noktalarına başvurması veya internet üzerinden kartını sipariş etmek üzere "www.muze.gov.tr" ve "www.muzekart.com" adresindeki web sitesini ziyaret etmesi yeterli oluyor.

Ayrıca müzekartın sahibine ferdi kaza sigortası hizmeti sunması da karta olan ilgiyi arttırıyor. 

"Museum pass İstanbul"

"Museum pass İstanbul", yabancı ziyaretçilerin ihtiyaçları temel alınarak kurgulandı. 72 saat boyunca müzelere tek giriş olanağı sunan kart 85 liradan satılıyor. 

Özellikle yabancı misafirlere büyük kolaylık sağlayan ve geçerliliği ilk müze ziyaretiyle başlayan museum pass İstanbul; gişe kuyruğunda beklemeden doğrudan turnikelerden geçerek Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Kariye Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi, Yıldız Sarayı ve İslam Bilimleri Teknoloji Tarihi Müzesi'ni ziyaret etme olanağı veriyor. Kart, ayrıca İstanbul'daki bazı kültür ve sanat duraklarında da indirimler sunuyor. 

"Müzekart+"

Türk vatandaşlarının müze ziyaretlerinin yanı sıra diğer kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını kolaylaştıran "müzekart+" uygulaması ise 50 lira karşılığında temin edilebiliyor. 

Çeşitli özel müzelerle kültürel ve turistik mekanlara girişlerde değişen oranlarda indirim sağlayan kart, bu kurumların kafelerinde ve hediyelik eşya dükkanlarında da çeşitli fiyat avantajları sunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir