Nabucco zirvesi başladı
Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören proje için Hükümetlerarası Anlaşma imzalanacak
ANKARA - Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesinde "dönüm noktası" kabul edilen Hükümetlerarası Anlaşmanın imzalanacağı zirve başladı.
Ankara Rixos Otel'de düzenlenen zirve çerçevesinde, ilk olarak Nabucco Projesine ilişkin tanıtım filmi gösterildi.
Tanıtım filminin ardından katılımcıların kısa birer konuşma yapacağı genel oturuma geçildi. Oturumun ardından projenin geçiş ülkelerini oluşturan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya arasında "Hükümetlerarası Anlaşma" imzalanacak.
Söz konusu anlaşmayla, projenin inşasını uluslararası anlaşma avantajlarını sağlayarak kolaylaştırmak, hızlandırmak ve işletme safhasında uygulanacak vergilendirme gibi belli esasları karara bağlamak amaçlanıyor.
"Doğalgazda Avrupa'nın dördüncü ana arteri olmak esas hedefimiz"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan NABUCCO Zirvesi'nin başlangıcında, konuklara hitaben yaptığı açılış konuşmasında Türkiye'nin, başta Orta Doğu ve Hazar Havzası olmak üzere dünyanın ispatlanmış doğalgaz rezervlerinin yaklaşık üçte ikisinin bulunduğu bir bölgede yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkemiz, kaynak ülkelerle tüketici pazarları arasında tabii bir köprü, bir geçiş noktası konumunda bulunuyor. Son dönemde Orta Doğu ve Hazar enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması noktasında büyük projeleri tamamladık.
Türkmen doğalgazının Türkiye'ye nakli ve Irak doğalgazının Kerkük-Yumurtalık hattınına paralel bir boru hattı vasıtasıyla ülkemize sevki devam eden diğer iki önemli projemizdir. Tamamladığımız ve devam etmekte olan tüm bu projeler enerji güvenliği noktasında Türkiye'yi önemli bir konuma yükseltiyor. Doğalgazda, Avrupa'nın dördüncü ana arteri olmak esas hedeflerimiz arasındadır.
Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonnektörü ile atılan ilk somut adımın ardından NABUCCO Projesi'nin hayata geçmesiyle inanıyorum ki bu hedefimiz işlerlik kazanacaktır. Projeyle birlikte ülkemiz doğalgaz altyapısı Avrupa'nınki ile birleşecek ve muhtemel kriz dönemlerinde karşılıklı dayanışma mümkün olacaktır. Proje, ayrıca AB ile enerji alanındaki ilişkilerimizin gelişmesine ve derinleşmesine de zemin hazırlayacaktır.
Türkiye, şu an itibarıyla AB'nin enerji politikasında önemli bir ortaktır. Katılım müzakereleri sürecinde enerji piyasasını AB'nin iç pazar kurallarıyla uyumlu hale getirmek konusunda büyük mesafe kat ettiğimiz de hatırlatmak isterim. Esasen, sadece enerji noktasında bakıldığında bile Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiği net bir şekilde ortaya çıkacaktır."
"Rusya da bir gün Proje'ye katılacak"
Erdoğan, bugün Nabucco projesindeki anlaşmaların imzalanmasıyla işin bitmediğini, tam tersine işin daha yeni başladığını söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
Aynı şekilde Rus gazının da bir gün Nabucco vasıtasıyla Avrupa piyasalarına sunulmasının mümkün olacağına inanıyoruz. Esasen, Katar'ın da ülkemizde tesis edilecek bir sıvılaştırılmış doğalgaz terminali vasıtasıyla Nabucco Projesi'nde ciddi bir rol üstlenebilmesi mümkündür. Böylelikle isimlerini zikrettiğim bu ülkeler Nabucco Boru Hattı vasıtasıyla Türkiye üzerinden Avrupa ile organik bir bağ da tesis etmiş olacaklardır.''