Nabucco'ya Türkmenistan'dan destek
Türkmenistan, Nabucco projesinin hayata geçirilmesi için doğalgaz satmaya hazır olduğunu açıkladı
AŞKABAT - Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, Nabucco projesinin hayata geçirilmesi için doğalgaz satmaya hazır olduklarını açıkladı. Nabucco Boru Hattı'nın imza gününe kısa süre kala, hatta doğalgaz tedarikçisi ülkeler arasında yer alan Türkmenistan'dan ilk defa projeye açık bir destek geldi. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu toplantısında, Nabucco projesine değindi. Berdimuhamedov, ''Halihazırda ülkemizde ticaret için fazladan doğalgaz birikti. Söz konusu miktardaki doğalgazı tüketicilere kendi sınırımızda vermek şartıyla satmaya hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Bu, farklı projeleri, aynı zamanda Nabucco projesinin de hayata geçirilmesine ve tamamlanmasına imkan verir'' diye konuştu. Türkmen lider Berdimuhamedov, Doğalgaz ve Petrolden sorumlu yardımcısı Taçberdi Tagiyev'i görevden alarak, onun yerine Baymurat Hocamuhammedov'u atadı. Orta Asya'nın doğalgaz zengini Türkmenistan'ın 24,6 trilyon metreküp doğalgaz, 20,8 milyar ton petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.
ABD olumlu karşıladı
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un Nabucco'ya destek açıklamasını olumlu bulduklarını söyledi.Burns, Türkmen liderin ''Nabucco Boru Hattına doğal gaz vermeye hazırız'' açıklamasıyla ilgili soru üzerine, şunları söyledi: ''Berdimuhamedov'un Nabucco'ya gaz vermeye hazırız sözlerini duydum. Son derece olumlu karşılıyoruz. Zaten, Türkmenistan uzun zamandır enerji hatlarını çeşitlendirmek istiyor. Bu konuda ABD enerji şirketlerinin de enerji kaynaklarının arttırılması konusunda değişik teklifleri oldu. Bu konudaki teknik değerlendirme süreci devam ediyor.''
"Karşılıklı bağımlılığı artıran ve Türkiye'nin de önemini vurgulayan önemli proje"
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Habertürk Televizyonuna yaptığı açıklamada, 13 Temmuz Pazartesi günü Ankara'da imzalanacak Nabucco projesine ilişkin bilgi verdi.
Projenin doğal gaz tedariki konusunda Avrupa Birliği'nin ve kısmi olarak da Türkiye'nin arz güvenliğini dikkate alan önemli bir proje olduğunu belirten Yıldız, projenin yaklaşık maliyetinin 7,8 milyar euro olduğunu, bunun 4,8 milyar euroluk bölümünün Türkiye'de gerçekleştirileceğini bildirdi.
5 ülkeden geçerek Avrupa'ya ulaşacak boru hattının toplam uzunluğunun 3 bin 300 kilometre olduğunu, bunun 2 bin kilometresinin Türkiye'den geçeceğini ifade eden Bakan Yıldız, boru hattının inşası süresince en az 5 bin kişinin hattın yapımında istihdam edileceğini belirtti.
Projenin taşıma ücretlerinden toplam 4,2 milyar euroluk bir vergi elde edileceğini kaydeden Yıldız, hattan yılda 31 milyar metreküp doğal gazın Avrupa'ya ulaştırılacağını ifade etti.
Hükümetlerarası anlaşmanın Ankara'da imzalanacak olmasının Avrupa Birliğine girme sürecinde Türkiye açısından ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Yıldız, transit konumu ile Türkiye'nin AB'nin arz güvenliğinin çözümü olması konusunda da ayrıca bir önem taşıdığını söyledi.
İmzalanacak hükümetlerarası anlaşmayla birlikte AB ile müzakere sürecinde olan Türkiye'nin enerji konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yapmış olacağını dile getiren Yıldız, Nabucco'nun sadece bir enerji boru hattı projesinin olmadığını, aynı zamanda barış ve istikrarın da projesi olduğunu vurguladı.
Nabucco projesinin hem istikrara hem de barışa konulan önemli bir harç olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin AB'ye tam üye olması konusunda bazı ülkelerin tereddüt içinde olduğunu, bu projenin ülkelerin Türkiye konusundaki tereddütlerini giderecek önemli dönüm noktalarından, taşlarından biri olacağını söyledi.
Bakan Yıldız, "13 Temmuz'da Ankara'da imzalanacak anlaşma Türkiye'nin transit ülke olma konumunun altını kalın çizgiler ile çizecek. Ama Nabucco'ya gaz tedariki konusunda tek sorumlu tarafın Türkiye olmadığının bilinmesi gerekir" dedi.