Namağlup 'Dev'ler finale koşuyor

Sırbistan'ı uzatmada 69-64 yenen Türkiye, 5'te 5 yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LODZ - 36. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası (F) Grubu karşılaşmasında Türkiye, Sırbistan'ı uzatmada 69-64 yendi ve 5. maçını da kazanmayı başardı.

Karşılaşmaya özellikle hücumda tutuk başlayan milliler, savunmadaki etkili oyunlarıyla dengenin bozulmasını önledi. Sırbistan'da Tripkovic, Perovic ve Teodosis'in sayılarına, Ömer Aşık, Ersan, Ömer Onan ve Kerem'e karşılık veren (A) Milli Takım, son saniyesine 18-18 eşitlikle girilen ilk periyodu Semih'in basketiyle 20-18 önde geçti.

İkinci periyotun ilk dakikalarında sayı bulmakta sıkıntı çeken milliler, Raduljica ile Krstic'i de durdurmakta zorlandı. Ömer Aşık'ın üst üste kaçırdığı serbest atışlar sonrası üstünlüğü ele almakta zorlanan milliler, Sinan, Ender ve özellikle Ersan'ın skorer oyunuyla devreyi de 36-33 üstün kapatmasını bildi.

Mücadelenin üçüncü çeyreğine etkili başlayan milliler, Ömer Aşık, Hidayet ve Ersan'la sayılar bulurken, 27. dakikada farkı 8 sayıya kadar yükseltti (50-42). Velickovic'in basketleriyle oyundan kopmamayı başaran Sırbistan'da Teodosic'in son saniye üçlüğüne karşın (A) Milli Takım son periyota 55-52 galip durumda girdi.

Büyük çekişmeye sahne olan son periyotta her iki takımın da savunmaları ön plana çıktı. Çok fazla top kaybı yapan Sırbistan'a karşılık, Türkiye'nin ise düşük şut yüzdeli oyunu farkın açılmasının önüne geçti. Başa baş bir şekilde son saniyelerine girilen maçta skor 64-64 iken Sırbistan hücum süresini kullanamadı ve 3.4 saniye kala hücum şansı Türkiye'ye geçti. Kerem'in turnikeye girdiği pozisyonda pota altında Hidayet'in tamamladığı top basket olurken, sürenin dolup dolmadığını anlamak için hakemler televizyon görüntülerini izledi ve basketi geçersiz saydı. Normal süre 64-64 sonlandı.

Uzatma bölümünde Sırbistan'a sayı şansı tanımayan (A) Milli Takım, zorlu mücadeleden 69-64 galip ayrıldı.

(A) Milli Takım, (F) Grubu'nda grup liderlik için 16 Eylül Çarşamba günü Slovenya ile karşı karşıya gelecek.

Puan durumu

İkinci tur (F) Grubu'nda yapılan ikinci maçların ardından sıralama ve puan durumu şöyle:

SIRA   ÜLKE      PUAN

----------------------

1-    Türkiye     8

2-    Slovenya    7

3-    İspanya     6

4-    Sırbistan   6

5-    Polonya     5

6-    Litvanya    4

Ene: Savunmada iyiydik ancak zor olacağını biliyorduk

36. Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası'ndaki galibiyet serisini Sırbistan karşısında da sürdüren ve (F) Grubu'nu ilk iki sıra içinde bitirmeyi garantileyen (A) Milli Takım'da yardımcı antrenör Orhun Ene, zor olacağını bildiklerini kaydetti.

Maç sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Orhun Ene, "Savunmada iyiydik ancak zor olacağını biliyorduk. İki takım da savunmayı iyi yaptı. Fakat biz İspanya maçında olduğu gibi hücumda çok iyi organize olamadık. Bu durumu kontrol altına almamız gerekiyor" diye konuştu.

Ene, Sırbistan karşısında beklenen performansının altında kalan Hidayet için ise, "Hidayet bizim liderimiz. O çok iyi oynamasa da takımın bir arada kalmasını sağlıyor. Çok kötü oynarken bir anda çok iyi de olabilir. Her şeyi değiştirebilecek tarzda bir isim. Bu da koçun bir kararı" ifadelerini kullandı.

Milli oyuncu Semih Erden ise Sırbistan karşısında çok yorulduklarını belirterek, "Çok iyi maç çıkardık. Rakibimiz gerçekten güçlüydü. Sonunda gülen taraf biz olduk. Bu yüzden çok sevinçliyiz. Savaşmadan, mücadele etmeden maç kazanılmıyor. Biz de bunu yaptık. Bazı aksaklıklar olsa da, iyi bir mücadele ortaya koyduk" dedi.