Nano teknolojiye 70 milyon lira yatırım

Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi'ne 52 milyon lira yatırdıklarını söyleyen Güler Sabancı, "Yatırımımız 70 milyon liraya kadar çıkacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi'ne 52 milyon lira yatırdıklarını, buradaki yatırımın 70 milyon liraya kadar çıkacağını bildirdi.

Sabancı, bir grup gazeteciyle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında soruları yanıtlarken, Türkiye'nin yüksek katma değerli ürünlere ihtiyaç duyduğunun altını çizerek, devlet kanalıyla üniversitelere yapılan ARGE desteğinden Sabancı Üniversitesi olarak kendilerinin de faydalandığını ve üniversite bünyesinde Nano Teknoloji Merkezi ortaya çıkardıklarını söyledi.

Yakın bir dönemde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın merkezi ziyaret edeceğini, Merkezin Sabancı Üniversitesi ve iş dünyasından oluşan Yürütme Kurulu bulunduğunu kaydeden Sabancı, Merkezde nano boyut mühendisliği, yapısal malzemeler, gıda, ziraat, nano güvenlik, çevre, su ve nano tıp alanlarında çalışmalar yapıldığını belirtti.

Herkesin bu konuya girmek istediğini, bütün üniversitelerin nano merkez yapmak istediğini ifade eden Sabancı, "Tüm ABD'de toplasan 20-25 nano teknoloji merkezi var. Neden? Herkes o laboratuvarları, o makineleri kullanıyor. Türkiye, daha çok katma değerli, daha çok teknolojik ürünlere giderken, bu konuda ARGE'ye destek olurken israfa gitmemeli. Daha etkin merkezler kurmaya doğru gitmeliyiz. Bazı şeyleri yaparken, herkes 'yapayım' diyor. O da memleket için çok doğru olmuyor. Burada yeni bir yola çıkıyoruz. Türkiye, bunu dikkat ederek yapmalı" şeklinde konuştu.

Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi'ne 52 milyon lira yatırdıklarına dikkati çeken Sabancı, "Bir fazı daha var. Zannederim oradaki yatırımımız 70 milyon liraya kadar çıkacak. Herkese açık. Yapılan Nano Teknoloji Merkezi sadece bizim değil, hepimizin" dedi.

Topluluk şirketlerinden gerek Sasa, gerek Kordsa'nın bu Merkez ile çalıştığına işaret eden Sabancı, Kordsa Global tarafından üretilen polyester nano ürünün Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle üretildiğini vurguladı. Sabancı, yaptıkları bir araştırmaya göre, Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 30'a yakınının girişimci olduklarını da belirtti.

"Sakıp Bey'i 10. yılında AKM'de anmak istiyoruz"

Mayıs ayında Sakıp Sabancı Müzesi'nde hat salonları bölümünü açacaklarını belirten Sabancı, "Dünyada bir ilki gerçekleştireceğiz. Osmanlı hat sanatları, en son teknolojiyle sunulacak. Osmanlı hat sanatını, gençlerin ilgisini çekecek şekilde teknolojiyle buluşturuyoruz. Tabletlerle kitapların içinde dolaşılacak" diye konuştu.

Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilenmesiyle ilgili de Sabancı, şunları kaydetti:

"Sayın Ertuğrul Günay, AKM'nin hizmet verememesi nedeniyle çok büyük üzüntü duyduğunu anlattı. 'Buna desteğe ihtiyacımız var. Sizin gibi bir grup bize destek olsa, birlikte gerçekleştirsek' dedi. Bu proje, Grubumuzda çok destek gördü. Hemen Sayın Bakan'a döndük. Normal kültür, sanat, eğitim bütçelerimizin dışında bir konudur. 'Varız' dedik. 'Bu kadar verebiliriz' dedik. Binanın eski halini muhafaza etmek durumundayız. Binada çok ciddi akustik, teknolojik altyapı, ışıklandırma, ısıtma, soğutma gibi konularda yapılması gerekenler ve daha önemlisi deprem güçlendirilmesi gereği var. Mevcut eski birimlerine, fonksiyonlarına sadık kalınarak yenileme, tamir, tadilat projesi... 2013'ün sonuna doğru bitirilmesi hedefleniyor. Biz, 2014 yılı 10 Nisan'ında rahmetli Sakıp Bey'i 10. yılında orada anmak istiyoruz."

Güler Sabancı, isim verilmesine dair ise "Sayın Bakan 'buraya sizin isminizi verelim' dedi. Ben de 'benim ismimi değil, ailemin ismini verelim' dedim. Aramızda böyle bir konuşma oldu. Bizim zaten başka bir talebimiz olmadı" diye konuştu.

"Teknosa'da ikinci yarıda halka arz düşünüyoruz"

Carrefoursa ile ilgili de Sabancı, "Haklı olarak Carrefoursa'nın performansının daha iyi olması gerektiğine inanıyoruz. Bizde, ortağımızın biraz kendi meseleleriyle meşgul olduğu hissiyatı var. Böyle büyük bir şirketin ana merkezinde sorunlar olunca, bunun bölgesel etkileri de oluyor. Bir çözüm bulmak istiyoruz. Yatırımcı şirketle anlaştık, üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

"Carrefour'daki hisselerinizi satıp Migros'u alır mısınız?" şeklindeki soruya Sabancı, esprili bir şekilde, "Önce mevcut işi bir çözelim. Arkadaşlarımı meşgul ediyor. Ben de açıkçası üzülüyorum" yanıtını verdi.

Bazı konularda kararlı olmanın önemine dikkati çeken Sabancı, "Bu konuda da danışman şirket bulundu. Ben umuyorum ki bu yıl bitmeden bu işe bir çözüm buluruz" dedi.

Bu senenin iyi hikayelerinden birinin Teknosa olduğunu vurgulayan Sabancı, bunun için başvuruyu yaptıklarını, ikinci yarıda halka arzı düşündüklerini bildirdi.

"Geçen sene varlıklarınızın performansının hisse değerlerine aynı şekilde yansımadığını, daha fazla değerli olması gerektiğini söylemiştiniz. Hala aynı şekilde mi düşünüyorsunuz?" sorusunu da Sabancı, "Geçen seneden daha iyi durumdayız. Geçen sene bu düşüncelere paralel bazı çalışmalar yaptık. Bugün geldiğimiz yerde daha iyi yansıttığını düşünüyoruz. Ama hala bence gidilecek yol var" diye yanıtladı.

"Nasıl ki almaya bakıyoruz, satmaya da bakıyoruz"

Sabancı Holding'in, 2016 yılında net varlık değerini 25 milyar dolara yükseltme hedefinin, yakalanabilir bir hedef olduğunu ifade eden Sabancı, "Bu hedefin içinde mevcut işlerimizde büyüme vardır. Bunun dışında da fırsatlar olursa, Sabancı Topluluğu olarak her türlü bünyemiz buna müsaittir. Daha büyük fırsatları da değerlendirebiliriz. Bunların hepsi organiktir. İnorganik fırsatlara da açığız. İçinde bulunduğumuz her sektörde çok ciddi büyüme beklentilerimiz var. Aklınıza gelebilecek her şirketimizde, yapılan planlara göre 3 ila 5 yıl içinde hepsinde hemen hemen iki kat büyümeyi öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Güler Sabancı, "Elden çıkarmayı düşündüğünüz şirketiniz var mı?" sorusu üzerine de "Şu anda böyle spesifik bir durumumuz yok. Biz portföyümüzü her sene gözden geçiririz. Bunu da yine baharda yapacağız. Bu, dinamik bir süreçtir. Dışardaki fırsatlara göre de bakmak lazım. Şu anda spesifik bir şeyimiz yok, ama sürekli bakıyoruz. Şirketlerimizde yeniden yapılanmalara bakıyoruz. Nasıl ki almaya bakıyoruz, satmaya da bakıyoruz. Bu, bizim gibi portföy yöneten bir grubun yapması gereken bir süreç" yorumunu yaptı.

"İzlediklerimiz kaygı verici"

Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması teklifine ilişkin de Sabancı, şunları kaydetti:

"Sabancı Vakfı olarak bir parçası olduğumuz Eğitim Reformu Girişimi'nin bu konudaki görüşünü destekliyoruz. Bu konuda umuyorum ki gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Daha alt komisyonda tartışılıyor. Görüşlerin, tepkilerin dikkate alınacağını umuyorum. Burada aslında bizim görüşümüz, 1 kesintisiz 4 4 olmalı. Yani 1 8... 1 çok önemli. Okul öncesi bir yılı kaybetmemeliyiz. Ben umuyorum ki sağduyu, bu çalışmayı bir yere getirecek. Ben daha orada ulaşılacak yere ulaşmadığımız kanısındayım. 8 yıllık eğitimle ilkokullardaki olayı hallettik. Ama sonrasında, görüyoruz ki ortada terkler başlıyor. Ortalama okullaşma kızlarda yüzde 66'ya, erkek çocuklarda yüzde 69'a iniyor. Demek ki daha orada gidecek yerimiz var."

"Ekonomi iyiye gidiyor, ama demokrasi, hukuk, erkler arası kavgalar konusundaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu Sabancı, "İzlediklerimiz kaygı verici. Dolayısıyla Türkiye'nin çok ciddi bir hukuk reformu ihtiyacı var, bunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Anayasa değişikliği, hukuk reformu çok önemli. Daha hızlı, daha güvenilir, daha objektif bir hukuk düzeni istiyoruz" dedi.

"Carrefour'un daha iyi yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz"

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul da Türkiye'nin cari açık sorununa değinerek, özellikle enerji, emtia fiyatlarındaki artışın bunu olumsuz etkilediğini belirtti.

Carrefoursa'ya ilişkin de Kurtul, "Carrefour'un yönetimsel olarak daha iyi yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Carrefour şirketinde, merkezinde de ciddi bir performans düşüklüğü var. Bizim amacımız mevcut yapıyı değiştirmek" dedi.

Kurtul, Carrefoursa'nın Türkiye'de Diasa ile birlikte pazar payının yüzde 7-8 civarında olduğunu ve 2,5 milyar lira cirosu bulunduğunu belirtti. Kurtul, Teknosa'nın halka arzından gelecek kaynağı Sabancı Holdingin yatırımlarında değerlendirmeyi düşündüklerini bildirdi.

Hisse değerine ilişkin de Kurtul, "Net aktif değerimize göre hissemiz yüzde 20 daha değerlense bile, daha makul bir seviye olan yüzde 10-15 iskonto seviyesine gelecek" yorumunu yaptı.

"Nano teknolojili ürün 3 büyük lastikçide kabul gördü"

Kordsa'daki nano teknoloji çalışmalarını anlatan Kurtul, bu çalışmalara ilişkin şu bilgiyi verdi:

"Kordsa, lastik güçlendirici kord bezi üretiyor. Bu, naylon 66 bezi ve polyester oluyor. Naylon 66'da Kordsa'nın pazar payı dünyada yüzde 30, polyesterde de yaklaşık yüzde 10 civarında. Naylon daha pahalı bir malzeme. Lastikte bunlar kullanılıyor. Geliştirilen monolyx, lastikte kullanılan çeliğin yerine geçebiliyor. Çeliğin yerine geçebilen, kuvvetli, daha esnek, daha dayanıklı, daha avantajlı. Özellikle ağır yük taşıyan kamyonlarda önemli. Bu, tamamen Kordsa tarafından geliştirildi. Patenti de Kordsa'ya ait. Bu ürün ticarileşti. 3 büyük lastikçide kabul gördü. Diğerlerine de yaygınlaştırıyorlar.

Nano teknolojiyle üretilen diğer bir ürün twixtra da lastiğe güç veren bir malzeme. Polyester ve naylon karışımından oluşuyor. Hem kuvvetli yapıyor, hem maliyetleri düşürüyor. Lastiğin içinde yer alıyor. Lastiğin içine ve kenarlarına yapıştırılan malzemeler. Lastiği bunlar tutuyor. Polyester nano da çok kuvvetli bir malzeme. Bu da naylonun yerini aldığında hem kuvvetli, hem de maliyet düşürüyor. Dolayısıyla bu 3 ürün, Kordsa için önemli inovasyon ürünleri. Bunlar, çok yeni pazarlar getirebilir."

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir