Nanoteknolojide zoru başardılar

ERNAM'da su üzerinde yürüyen canlılardan ve nilüfer yaprağından esinlenerek teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek kontak açısına sahip, suyu tutmayan hidrofobik kaplama üretildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (ERNAM) Müdürü Doç. Dr. Mehmet Hançer, nanoteknolojik kaplamaların uzun zamandır bilindiğini ancak bunların suyu itme derecelerinin farklılık gösterdiğini söyledi.

Doğadan esinlenerek teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek kontak açısına sahip hidrofobik kaplamayı ürettiklerini ifade eden Hançer, şöyle devam etti:

''Nano partikülleri, özel kimyasallarla muamele ettikten sonra polimer içerisine gömdük. Bu sayede sağlam bir kompozit kaplama yaptık. Mesela teflon tava hidrofobiktir ve kontak açısı 118 derecedir. Bundan yaklaşık 5-10 yıl öncesine kadar bildiğimiz en hidrofobik yapı teflondu. Bugün biz 180 dereceye kadar kontak açısı elde ettik. Bu, su damlalarının kaplama üzerine düştüğünde zıplayarak uzaklaşması demek. Su üzerinde yürüyen böceklerde, nilüfer yaprağında da bu yapı var. Bunlara elektron mikroskobu altında baktığımızda aynı yapıları görüyoruz. Biz sadece benzetmeye çalışıyoruz. Birçok bilimsel gelişmede de doğadan esinlenilmiştir. Sonar cihazlar da yarasalardan esinlenerek üretilmiştir.''

Doç. Dr. Mehmet Hançer, kaplamanın uçaklarda, gemilerde, füzelerde, insansız hava araçlarında korozyonu önleyici olarak kullanılabileceğine de dikkati çekti.