NASA, Robonot2'yi uzay istasyonuna gönderecek

Robonot2, uzaya giden ilk insansı robot olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Amerikan uzay kuruluşu NASA, yeni geliştirdiği bir insansı robotu eylülde Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderecek.

Discovery mekiğiyle uzaya gönderilecek Robonot2 veya "R2", Dünya'da ve uzayda insanlarla yanyana güvenli bir şekilde çalışabilecek ve aynen insan gibi alet kullanabilecek şekilde tasarlandı.

Space Daily'nin bildirdiğine göre, NASA'nın General Motors ile birlikte geliştirdiği R2, uzay istasyonunda rutin bakım işlerini yaparak, istasyon mürettebatının daha önemli görevleri yerine getirmesini sağlayacak biçimde iş yükünü azaltacak.

Robonot projesi sorumlusu Ron Diftler, R2'nin uzaya seyahat edecek ve burada çalışacak ilk insansı robot olacağını belirterek, robotun arkasından gittiği tüm cisimleri görebildiğini, çevreyi hissedebildiğini ve etrafa uyum sağlamak için gerektiği gibi kendini ayarlayabildiğini kaydetti.

İlk olarak geçen ay tanıtılan R2'nin bilimsel deneyler ve uzay gemisini kullanmak gibi nazik görevler hariç her türlü işi yapabileceğinin düşünüldüğünü söyleyen Diftler, yeni robotun başta istasyonun Destiny laboratuvarına konulacağını ve burada basit işlerin nasıl yapıldığını izledikten sonra daha zor görevlere hazırlanacağını belirtti.

5 kilodan fazla ağırlığı kaldırabilecek şekilde tasarlanan 136 kilo ağırlığındaki R2, yer ekibi ve UUİ mürettebatı tarafından grafik kullanıcı arayüzü (GUI) ile bilgisayardan kontrol edilecek.

NASA, Ay yüzeyinde kullandığı tekerlekli aracı da General Motors işbirliği ile geliştirmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir