NATO Hava Kuvvetleri, İzmir'e veda ediyor

İttifakın yeniden yapılanması kapsamında kapatılmasına karar verilen komutanlık, bugün yapılacak kapanış töreninin ardından 1 Haziran'da resmen görevini sonlandıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - NATO'nun İzmir'de bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın görevi, bugün düzenlenecek kapanış (deaktivasyon) töreninin ardından 1 Haziran'da resmen sona erecek.

Buca ilçesine bağlı Şirinyer semtinde bulunan Orgeneral Vecihi Akın Kışlası'nda 11 Ağustos 2004 tarihinden bu yana faaliyetini sürdüren komutanlık, NATO'nun yeni örgütsel yapılanmasının sonucu olarak kapanacak ve İzmir, organizasyonun kara kuvvetlerindeki tek merkezi olarak hizmet verecek.
NATO Napoli Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanı Oramiral Bruce W. Clingan'ın da katılacağı törenin ardından, 1 Haziran itibarıyla Türkiye ve İzmir hayranlığıyla tanınan Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ralph Jodice ve hava kuvvetlerine mensup askerler, yeni görev yerlerinde çalışmaya başlayacak.
Müttefik Kara Komutanlığı olarak 1 Aralık 2012 tarihinden bu yana hizmet veren İzmir'in yıl sonuna kadar personel sayısını artırarak, başlangıç kapasitesine ulaşması bekleniyor.

2002'de başlayan süreçte son noktaya gelindi

İttifak üyeleri, 2002 yılında Prag'da yapılan zirvede ele alarak başlattıkları dönüşüm sürecinde yeni komuta yapılanmasını tamamlıyor.
Prag'da "İttifak'ın tüm misyonlarının harekat gereklerini karşılayabilecek daha küçük, daha etkili ve konuşlandırılabilir bir komuta yapısı sağlanması" yönünde görüş birliğine varılmıştı.
Organizasyondaki dönüşümün temelinde İttifak'ın komuta uyarlamalarının coğrafi konum yerine işlevselliğe dayandırma kavramı yatıyordu.
Soğuk savaş döneminde kurulan ve yeni dünya düzeninde varlığını sürdüren NATO'nun tarihindeki en önemli değişim ise 2010 yılında kabul edilen "Yeni Strateji Belgesi" oldu. Bu belge ile İttifak'ın, durağan bir süreç izlemeyeceği ve değişmeye devam edeceği belirtiliyordu.
NATO komuta yapısında reform yapılmasını öngören Strateji Belgesi'nin yayımlanmasının ardından, 8 Haziran 2011 tarihinde Brüksel'de icra edilen NATO Savunma Bakanları toplantısında yeni komuta merkezleri netlik kazandı.
Alınan karar uyarınca İzmir'deki Hava Komutanlığı'nın yerine bir kara komutanlığı kuruldu. İzmir'in, doğrudan Belçika Mons'daki Müttefik Harekat Komutanlığı'na bağlı üç ana karargahtan biri ve NATO'daki tek kara komutanlığı olarak görev yapması kararlaştırıldı. Bu karar uyarınca, Almanya ve İspanya'daki kara komutanlıkları görevlerini İzmir'e devretmiş oldu.
İttifakın "hantal ve masraflı" yapısını aşmaya yönelik yeni yapılanma, 4 ana üssün kapatılmasını, yüzde 30 personel azaltımını öngörüyor. Yeni yapılanmada NATO'nun hava kuvvetlerine Almanya ve deniz kuvvetlerine ise İngiltere ev sahipliği yapacak.