NATO'nun gizli bilgilerini 'SIR' saklayacak

Türk ürünü olan "SIR" NATO'ya ait gizli verileri kriptolamada kullanılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KOCAELİ - TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilen ve NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanmış alanındaki tek ürün olan Kriptolu USB Bellek "SIR" tanıtıldı.

NATO envantere giren 5. Türk ürünü olan "SIR" NATO'ya ait gizlilik düzeyindeki tüm verileri kriptolamada kullanılabilecek.

Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müşteri İlişkileri İş Geliştirme Bölüm Yöneticisi Elektronik Mühendisi Çağrı Koç, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde düzenlenen basın toplantısında, UEKAE'nin bilgi güvenliği, haberleşme ve ileri elektronik alanında faaliyet gösterdiğini belirtti.

UEKAE'de 4 test merkezi, kamu sertifikasyon merkezi, VİTAL laboratuvarı, yazılım test merkezi, konuşma ve dil teknolojileri merkezi, kripto analiz merkezi, elektro manyetik test merkezi olduğunu bildiren Koç, "Amacımız ulusal yazılım cihaz ve sistemler üreterek Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığını sağlamak. Teknoloji ve lisans transferi yapmadan tamamen yerli bilgi birikimi ve insan gücü ile üretim yapıyoruz. Çünkü bilgi güvenliği söz konusu olduğunda kullanılan ürünlerin güvenliği çok önemli. Çalışmalarımız bu nedenle özel yer tutuyor" diye konuştu.

Kripto teknolojisinin bilgi güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Koç, şunları söyledi:

"İlk milli kriptoyu MİLON-1 ürünü ile 1981'de kullanmaya başladık. O tarihte ABD şifrelerimizi kıramaz durumdaydı ve bu ABD'de gazete haberlerine de konu olmuştu. UEKAE'nin ürün yelpazesi oldukça geniştir. Elektronik imza uygulaması içeren askeri ağ güvenliği projeleri, sivil ağ güvenliği projeleri, sistem projeleri, gemi radarı projesi, akıllı kart işletim sistemi, doküman inceleme cihazları, kripto anahtar okuma cihazı, kripto anahtar yükleme cihazı, MİLON-4A veri kripto cihazı, KAYC-10 Kripto anahtar yükleme cihazı, MİLCEP kriptolu mobil telefon bunlardan bazılarıdır."